سه روز گفتوگوی هستهای ایران و قدرتهای جهانی روز پنجشنبه پایان یافت. سه روزی که بیشترین زمان آن معطوف شد به گفتوگوی وزرای خارجه ایران و آمریکا با حضور کاترین اشتون، مسئول کنونی سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که این گفتوگوها در روز چهارشنبه و به مدت حدود شش ساعت انجام شد.
دیدارهای روز پنجشنبه که به صورت غیرمنتظره، برنامه آن در روز سه شنبه اعلام شد، با حضور معاونان وزرای خارجه شش کشوری که با ایران مذاکره میکنند، آمریکا، آلمان، فرانسه، بریتانیا، چین و روسیه انجام شد. دیدارهایی که در طی آن دو مذاکره کننده ارشد، محمد جواد ظریف و کاترین اشتون، نمایندگان آنها را در جریان روند گفتوگوها قرار دادند.
وزیر خارجه ایران همچنین رسانههای دولتی ایران را در جریان روند مذاکرات قرار داد و در این باره گفت که در همه زمینهها پیشرفت به دست آمده اگرچه که گفتوگوها سخت پیش میرود.
با توجه به اینکه تنها شش هفته به مهلت آمده در توافق اولیه ژنو باقی مانده، بازار گمانهزنی در این روزها در وین داغ بود؛ و اینکه آیا طرفین به تمدید فکر میکنند یا خیر.
همه طرفهای مذاکره اگرچه که بر کم بودن زمان تاکید کردند اما افزودهاند که این هفته صحبتی از تمدید مطرح نبوده واگر چه که اختلافات وجود دارد و کار زیادی در پیش رو دارند اما آنها مصمم هستند که تا روز سوم آذر ماه به نتیجه برسند.
دیگر موضوعی که هم مقامهای ایرانی و هم آمریکایی در این دو روز بار دیگر از آن سخن گفتند موضوع راههای تازه بود. راههایی که در نشست پیشین در نیویورک درباره آن صحبت کرده بودند و حال محمد جواد ظریف میگوید در این روزهای وین تمرکز به جای اینکه بر مشکلات باشد بر راه حلها بوده است.
یک مقام آمریکایی هم شب گذشته به گروهی از خبرنگاران گفت که مذاکرهکنندگان بیشتر درباره ایدههای تازه و راههای فنی ممکن صحبت کردند که از طریق آنها در صورت تصمیم ایران به تولید سلاح هستهای، این امکان وجود نداشته باشد؛ آنچه البته تهران همواره رد و تاکید کرده است تنها مقاصد صلحآمیز را دنبال میکند.
آشکار است که موضوع برنامهریزی درباره شش هفته پیش رو تا سوم آذر نیز، دیگر موضوع داغ میزهای مذاکره در هتل کوبورگ در مرکز شهر وین بود.
وزیر خارجه ایران در این باره گفته است که دیدار سه جانبهای با جان کری و کاترین اشتون در سه یا چهار هفته آینده خواهد داشت. دیداری که اگر طرفین به نتایج مثبت در آن دست یابند، میتواند به دعوت از وزرای خارجه به محل مذاکرات منجر شود. اگرچه هنوز مشخص نیست که آیا وین بار دیگر میزبان مذاکرات خواهد بود یا خیر.
در یکجمع بندی کوتاه، میتوان گفت که مذاکرهکنندگان در این دور بسیار بستهتر با رسانهها برخورد کردند. و تقریبا صدای یکسانی در مواجهه با خبرنگاران داشتند. تاکید بر چند کلمه کلیدی بود. تمایل به تمدید حداقل در حال حاضر دیده نمیشود و آنها از دیدارهایی مفید و سخت و نیز پیشرفتهایی سخن گفتهاند.