وبسایت «ویکیلیکس» ایمیلیهایی را از جان برنان، رئیس سیآیای منتشر کرده که در بخشی از آنها، او سالها پیش از رسیدن به این مقام، از دولت آمریکا خواسته بود وارد نوعی تعامل با ایران شود و مستقیما با ایران مذاکره کند.
سیآیای هک کردن ایمیلهای خانواده برنان را عملی مجرمانه نامیده است.
بخشی از ایمیلهای هکشده جان برنان، به گفته ویکیلیکس، در سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ میلادی، مربوط به ایران میشود.
او در آن زمان رئیس یک سازمان اطلاعاتی خصوصی بود.
بنا به گفته ویکیلیکس او پیشنهاد کرده بود که ایالات متحده به طور مستقیم و با فرستادن هیئتی از سوی رئیسجمهوری، مستقیما وارد مذاکره با تهران شود.
ایران و آمریکا؛ «حیات مشترک»
در بخشی از نوشتههای او پس از انتخاب باراک اوباما در مقام ریاستجمهوری، برنان نقشهای راهی برای روبهرو شدن با مسئله ایران ترسیم میکند.
در بخشی از این ایمیلها آمده است «آمریکا چارهای ندارد جز اینکه راهی برای حیات مشترک پیدا کند و با وجود هر دولتی که در تهران قدرت را در دست گیرد، در نهایت این موضوع را بپذیرد.»
او افزوده است که تهران هم باید این موضوع را بپذیرد.
برنان گفته است توانایی تهران برای پیشبرد منافع سیاسی و اقتصادیش در نهایت وابسته به روابط غیرخصمانه با آمریکا و غرب است.
او با اشاره به سیاست «چماق و هویج»، از باراک اوباما، که در آن زمان رئیسجمهور منتخب بود، خواسته بود تا هم پیشنهادی معنادار برای تهران داشته باشد، هم اینکه ابزار توسل احتمالی به زور را در دست دیگر نگه دارد.
تهدیدها
او در بخشی دیگر از ایمیلهایی که منتشر شده گفته است «در برابر بهبود روابط ایران و آمریکا، موانع بسیاری وجود دارد، اما هیچیک تهدیدآمیزتر از رژیمی مذهبی که نزدیک به ۳۰ سال است مستقیما یا غیرمستقیم در تروریسم فراملی، برای اشاعه اهداف انقلابی خود دست دارد، نیست.»
او از جمله به حملات حزبالله لبنان به سفارت آمریکا و تفنگداران آن کشور، حمله به سفارت اسرائیل در آرژانتین یا ترور سفیر اسرائیل در لندن اشاره کرده است.
آقای برنان در عین حال با ارتباط دادن مسائل مختلف مربوط به ایران از برنامه اتمی تا حمایت این کشور «از تروریسم» و خواستههای تهران در منطقه، در بخشی از ایمیلها گفته است گستره موضوعات گفتوگو نباید محدود باشد. به گفته برنان این مسائل که بیشترین اهمیت را برای ایران دارند، به هم پیوستهاند.
برنان انتقادی نیز از نامیدن ایران به عنوان بخشی از «محور شرارت» کرده است.
این عنوانیست که جرج بوش در مورد ایران، عراق و کره شمالی از آن استفاده کرده بود.
جان برنان در سالهای بعد به مقام مشاور رئیسجمهوری باراک اوباما، در امور امنیت ملی و سپس در سال ۲۰۱۳ میلادی به ریاست سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیآیای، رسید.
به گفته روزنامه فاینشالتایمز، او سالها در این سازمان مشغول به فعالیت بوده و در زمان ریاستجمهوری جرج بوش پسر نیز مدیر «مرکز ملی ضدتروریسم» بود.
واکنش سیآیای
خبرگزاری فرانسه میگود سیآیای در واکنش به انتشار ایمیلها گفته است، هنوز هیچ ایمیل محرمانهای منتشر نشده است.
با این همه سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، خانواده برنان را «قربانی» عملی «مجرمانه» نامیده و در بیانیهای گفته است «این حمله (هک) مسئلهایست که ممکن است برای هرکسی اتفاق بیافتد، و باید محکوم شود و نه ستایش».
پلیس فدرال و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا تحقیقاتی را در این مورد آغاز کردهاند.
افشاگریهای تازه ویکیلیکس، چند هفته پس از آن انجام میگیرد که یک هکر «نوجوان» گفته بود توانسته است به ایمیلهای خصوصی برنان در «ایاوال» دسترسی پیدا کند.
روزنامه «نیویورکپست» در گزارشی در این مورد گفته بود این هکر خود را «دانشآموز دبیرستان» معرفی کرده است.
انتشار ایمیلیها یا نوشتههای خصوصی مقامهای آمریکایی سابقه دارد و در مواردی نیز به موضوعی پرکشمکش تبدیل شده است.
از جمله ژنرال دیوید پترائوس، از فرماندهان عالیرتبه و رئیس پیشین «سیآیای» که خاطرات شخصی و مدارکی در مورد جنگ افغانستان را در اختیار معشوقهاش که مشغول نوشتن کتابی در مورد او بود، گذاشت. آنچه در نهایت به کنارهگیری او از ریاست «سیآیای» انجامید.
استفاده هیلاری کلینتون از سرور شخصی ایمیل در دورهای که وزارت خارجه را مدیریت میکرده، از دیگر مواردیست که همچنان در رسانههای آمریکایی به آن پرداخته میشود. خانم کلینتون از نامزدهای اصلی حزب دمکرات برای انتخابات ریاستجمهوری پیشرو است.