محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، که دور تازهای از سفر اروپایی خود را آغاز کرده، در پایتخت بلژیک گفته عربستان سعودی باید سیاست خود در سوریه را کنار بگذارد و «پیگیری این موضوع در برنامه کاری ما خواهد بود».
به گزارش خبرگزاری ایسنا، وزیر خارجه ایران شامگاه یکشنبه در هنگام ورود به بروکسل، در مورد موضوع احتمال اعزام نیروی زمینی عربستان و متحدان آن به سوریه با خبرنگاران صحبت کرده است.
ظریف گفته است اعلام چنین قصدی «بیشتر شعار تبلیغاتی» است و «امکانات و توانمندیهای کشورها کاملا مشخص است».
عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی، از جمله مخالفان بشار اسد، کشورهایی هستند که موضوع احتمال اعزام نیروی زمینی به خاک سوریه را مطرح کردهاند. در عین حال عربستان عقبنشینی از این موضوع را رد و تائید کرده که شماری از جنگندههای خود را به پایگاه اینجرلیک ترکیه فرستاده است. از سوی دیگر ارتش ترکیه نیز دست به بمباران مواضع شبهنظامیان کرد سوریه زده و گفته به این کار ادامه میدهد.
کردهای سوریه از متحدان غرب در نبردها علیه «حکومت اسلامی» به شمار میروند اما ترکیه «حزب اتحاد دمکراتیک سوریه» را گروهی «تروریستی» میداند. اتحاد دمکراتیک عمدتا از گروههای کرد تشکیل شده و «یگانهای مدافع خلق» شاخه نظامی قدرتمند آن است. آمریکا و فرانسه از ترکیه خواستهاند حملات خود علیه کردها در سوریه را متوقف کند.
محمد جواد ظریف به خبرنگاران گفته است حتی «ادعای» اعزام نیروی زمینی به سوریه «میتواند باعث تشنج و خطر بیشتر در منطقه شود».
ایران و روسیه از مهمترین حامیان حکومت بشار اسد، هر دو به طور مستقیم در حال حمایت از حکومت مرکزی آن کشور هستند. شمار کشتهشدگان ایرانی در سوریه و نیز حملات هوایی ارتش روسیه در حمایت از نیروهای متحد اسد، هر دو طی روزهای گذشته افزایش داشته است.
آقای ظریف میگوید حکومت عربستان سعودی «تحت فشار بینالمللی» است تا «جنگ طلبی و سیاست توهمآلود خود مبنی بر این که باید با راهحل نظامی به نتیجه برسد را کنار بگذارد».
وزیر خارجه ایران اشاره بیشتری به جزئیات «فشارهای بینالمللی» در این مورد نکرده ولی افزوده است در سفر اروپاییاش «پیگیری این موضوع نیز از جمله مواردی است که در برنامه کاری خواهد بود».
کشورهای غربی خواستار توقف فوری حملات روسیه و متحدان اسد در سوریه شدهاند و در عین حال بارها تاکید کردهاند عدم کنارهگیری اسد از قدرت در پی یک دوران گذار احتمالی، به ادامه بحران میانجامد.
قدرتهای جهانی و منطقهای، از جمله آمریکا، روسیه، ایران و عربستان، در نشست اخیر خود در مونیخ، به توافقی برای ایجاد آتشبس در سوریه رسیدند.
قرار است فدریکا موگرینی، نماینده ارشد اتحادیه اروپا در امور سیاست خارجی، در اوایل سال نوی خورشیدی به ایران سفر کند. مقامهای ایران و اروپا طی روزهای گذشته گفتوگوهای تازهای را در مورد آنچه «ایجاد ثبات در منطقه» عنوان شده، آغاز کردهاند.
دیدار و گفتوگوهای آقای ظریف با مقامهای اتحادیه اروپا، طی روزهای دوشنبه و سهشنبه انجام میشود.