طرح شش کلاس شدن ابتدايی و مشکلات آن

بالاخره بعد از کش و قوس های فراوان در سال تحصيلی جديد طرح شش کلاس شدن به اجرا درآمد و دانش آموزان کلاس پنجم، سال قبل،در سال تحصيلی جديد در همان مدرسه ابتدايی در کلاس ششم حاضر شدند.

در حالی که بازگشت ششم ابتدايی به دبستان ها ۲۲ سال قبل نيز در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شده بود، سرانجام با تدوين سند تحول نظام آموزشی، اين شورا،مهر سال قبل به حذف کامل پيش دانشگاهی و شش ساله شدن دوره ابتدايی رای داد.

از طرفی اين طرح که تقريبا يکسال از تصويب آن می گذرد معلوم بود بيشتر با سليقه طيف خاص به اجرا در آمده و کارشناسی های لازم در اين زمينه صورت نگرفته است، و از همان ابتدا مشخص بود که نقاط ضعف فراوان داشته، اجرای آن دچار مشکل خواهد شد.

برخی بازگشت کلاس ششم به نظام آموزشی و مدارس ابتدايی را به دوران پيش از انقلاب نسبت می دهند، به روز هايی که از پيش دانشگاهی و نظام جديد وقديم خبری نبود و کلاس ۱۲ ديپلم محسوب می شد و کلاس ۹ يا همان سيکل برای خودش اعتباری داشت.

برخی از والدين هم تغيير نظام آموزشی و شش ساله شدن دبستان را آزمون و خطايی ديگر در دبستان ها عنوان ميکنند که مانند پيش دانشگاهی ممکن است روزی دوباره حذف شود.

علی عباسپور تهرانی نماينده مجلس در دوره قبل و رئيس کمسيون آموزش مجلس در آن دوره می گويد: نگرانی اين است که آموزش و پرورش که در آستانه تحول بنيادين در اين وزارتخانه است با اجرا کردن اين طرح که کار بزرگی است از اصل تحول بازبماند و نتواند آن را اجراء کند.

به هر حال چيزی که مشخص است و اساس کار تصويب اين طرح بر آن استوار بوده و هيچيک از مسئولين آموزش وپرورش به آن اشاره نکردند بار مالی طرح است که با توجه به بودجه های مصوب آموزش و پرورش و مشکلات مالی در اين وزارتخانه، اساس کار بر آن استوار بوده است.

به هر حال چيزی که مشخص است و اساس کار تصويب اين طرح بر آن استوار بوده و هيچيک از مسئولين آموزش وپرورش به آن اشاره نکردند بار مالی طرح است که با توجه به بودجه های مصوب آموزش و پرورش و مشکلات مالی در اين وزارتخانه، اساس کار بر آن استوار بوده است.

با توجه به اينکه اخذ ديپلم و پايان دوره متوسطه در ۱۲۳ کشور دنيا با گذراندن ۱۲ سال تحصيل اجراء می شود و کم کردن يکسال دوره پيش دانشگاهی و اضافه کردن به دوره ابتدائی بر اساس همان طی نمودن ۱۲ سال است. نکته مهم اينجاست که مسئولين آموزش و پرورش با جابجائی نسنجيده و يکباره اين يکسال بدون کار کارشناسی و اجرای آزمايشی بدنبال حداقل نمودن بودجه ها در اين وزارتخانه هستند.

اصولا بار مالی در مقطع متوسطه در برگيرنده هزينه های مختلف شامل سرانه دانش آموزی و اختصاص حق التدريس لازم است و اين در مقطع ابتدائی به نصف تقليل می يابد و همين مسئله کافی بود تا مسئولين امر به اين طرح ضربتی اقدام نمايند. اما مشکلاتی که در اجرای اين طرح بوجود آمده متعدد بوده و باز حکايت از اجرای عجولانه اين طرح را نمايان می سازد.

يکی از اين مشکلات کمبود معلم و امکانات کافی و برنامه ريزی شده در مدارس ابتدائی بوده، از طرفی به نقل از سايت خبر آنلاين مورخ ۲۷ دی ماه سال جاری که به مسئله بلوغ در کلاس ششمی ها می پردازد و به نقل از يکی از صاحبنظران مسائل آموزشی به اين نکته اشاره دارد که در کشور ما معمولا بلوغ به دلايل خاص فرهنگی توأم با پنهان کاری است و اولياء به اين مسئله بی توجهند و اين بی توجهی که متأسفانه در نظام آموزشی هم مشاهده می شود باعث گرديده تا نوجوانان مسائل بلوغ خود را درون گروه همسالان بياورند و در آنجا به طور حتم با انحرافات بسيار مواجه می شوند و اين انحرافات و هيجانها باعث آزار و اذيت کوچکترها و وبرخی مسائل ديگر در محيط مدرسه می شود. البته لازم به ذکر است که ازدحام در مدارس کمبود و محيط فيزيکی اين مسئله را تشديد می نمايد.

بازخورد انتشار اين خبر در سايتهای مختلف و فشارهای متعدد اولياء باعث اين شد که باز مسئولين به فکر تفکيک ساعت تفريح در مدارس ابتدايی باشند که اين هم به نوبه ی خود در اجراء با مشکلات عمده ای روبرو خواهد شد.

در نظر بگيريد که با اين تعداد دانش آموزان در مدارس و کمبود فضای آموزشی اجرای همزمان ساعت تفريح و کلاس درسی چه وضعيتی را در مدارس پيش خواهد آورد.

همچنين به نقل از روزنامه شرق مورخ ۹۱/۶/۲۰ که با تعدادی از معلمين پايه ششم مصاحبه ای را انجام داده است، بيانگر اين مطلب بوده که وقت لازم جهت توجيح و آموزش روش تدريس مناسب معلمين پايه ششم کافی نبوده و گزارشهای متعدد در مدارس مختلف تهران هم دلالت بر عدم تسلط معلمين در نحوه تدريس کتابهای تازه تأليف رامی دهد.

به هر حال از مشکلات مطرح شده که بگذريم ، آيا وقت آن نرسيده است که مسئولين در آموزش و پرورش با دقت بيشتر، روی تصميمات منطقی تر عمل نمايند. شايد هم مانند ساير ارکان مهم در کشور کار به دست کاردان نبوده و با توجه به اينکه اکثر مسئولين رده بالا و ميانی در آموزش وپرورش با رابطه منصوب می شوند، توقعی بيش از اين نبايد داشت.

------------------------------------------------------------------------------------
احسان پناهنده، ساکن اروپا، پیشتر در مدارس ایران مدیر بوده است.