همزمان با افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در ترکمنستان، پزشکان و کادر درمانی میگویند دولت این کشور به شدت تلاش میکند شیوع این ویروس را مخفی کند و کماکان تاکید میکند که هیچ موردی از ابتلا به بیماری کووید - ۱۹ در ترکمنستان وجود ندارد.
مسئولان نهادهای پزشکی در عشقآباد که نخواستند نامشان در گزارش قید شود به رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی گفتند که هفته گذشته دو پزشک در بیمارستان بیماریهای عفونی «چوغانلی»، واقع در حومه پایتخت ترکمنستان، بر اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادند.
این منابع گفتند: این دو پزشک که چند روز قرنطینه بودند در روزهای ۲۶ و ۲۷ خرداد درگذشتند.
ترکمنستان در کنار کره شمالی و چند کشور جزیرهای کوچک واقع در اقیانوس آرام تنها کشورهایی هستند که تاکنون حتی وجود یک مورد ابتلا به ویروس کرونا را اعلام نکردهاند.
پزشکانی که حق اظهارنظر در این موارد را ندارند به رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی گفتند: موارد ابتلا به ویروس کرونا در تمامی مناطق ترکمنستان شناسایی شده و شیوع این ویروس «از کنترل خارج شده است».
یک مقام بهداشتی در استان «لب آب» گفت: در روزهای ۲۹ و ۳۰ خرداد چند نفر مظنون به ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستان مرکزی این استان بستری شدهاند.
این مقام که حاضر نشد نامش در گزارش قید شود افزود: «تست همه آنها مثبت بود و یکی از افرادی که بستری شده پزشک است».
یک منبع دیگر در استان لب آب به رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی گفت: پس از نتیجه مثبت آزمایش یک پرستار در روز ۱۸ خرداد، بیمارستان مرکزی قرنطینه شد.
او افزود: «اکنون تمامی کارکنان بیمارستان موظف هستند که تست کرونا بدهند ولی مقامات نتیجه آزمایشها را اعلام نمیکنند».
رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی نمیتواند به طور مستقل این اطلاعات را تایید کند.
بیشتر در این باره: آیا ممکن است دوره پساکرونا اصلاً در کار نباشد؟دسترسی به اطلاعات و آمار دقیق در ترکمنستان که در زمینه استقلال رسانه و آزادی اطلاعات تجربه چندانی ندارد بسیار دشوار است.
یک مقام وزارت بهداشت ترکمنستان روز ۲۹ خرداد به رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی گفت: «رسما هیچ موردی از ابتلا به ویروس نداریم. نمیتوانیم به شما اطلاعات بیشتری بدهیم».
سفارت آمریکا در عشق آباد روز اول تیر اعلام کرد که به طور موقت مراکز آمریکایی در شهر عشق آباد و همینطور شهرهای ترکمن آباد، ماری و داش آغوز را تعطیل میکند.
در بیانیه سفارت آمریکا به ویروس کرونا اشارهای نشد ولی هدف از این اقدام «حفاظت از سلامت و ایمنی کارکنان و مراجعان» به این مراکز اعلام شد.
خبرگزاری مستقل «ترکمن نیوز» که در اروپا مستقر است اخیرا گزارش داد که نتیجه آزمایش تعداد نامشخصی از افراد از جمله چند پزشک و پرستار در پلی کلینیک ۱۹ واقع در یکی از محلات شهر عشق آباد، مثبت بوده است. این گزارش به طور مستقل تایید نشده و دلایل و نحوه شیوع ویروس در این نقطه هنوز روشن نیست.
یک گزارشگر رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی روز ۳۰ خرداد گزارش داد که چند بیمارستان و مرکز درمانی در پایتخت قرنطینه شدهاند. یکی از آنها مرکز بهداشت زنان است که برخلاف عنوان آن هم به زنان و هم به مردان خدمات درمانی ارائه میدهد.
کارکنان این مرکز به رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی گفتند پس از نتیجه مثبت آزمایش یکی از بیماران مرد، این مرکز درمانی تعطیل شد.
طبق گزارشها، این فرد و همراه او به بیمارستان چوغانلی اعزام شده و تمامی کارکنان این مراکز درمانی و بیمارانی که اخیرا به آن مراجعه کردهاند آزمایش کرونا دادهاند.
کارمندان بیمارستان چوغانلی ادعا میکنند که اولین موارد ابتلا به ویروس کرونا در این بیمارستان اواخر فوریه شناسایی شد و هر دو بیمار «تحت قرنطینه کامل» بستری و مداوا شدند.
چند تن از کارکنان این بیمارستان همان زمان در گفتوگو با رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی از پنهانکاری در مورد این دو بیمار صحبت کرده بودند و گفتند حتی کارکنان بیمارستان به استثنا چند نفر از این موضوع اطلاع نداشتند.
دولت ترکمنستان به سرعت اقداماتی را ظاهرا با هدف پیشگیری از شیوع ویروس به اجرا گذاشت. مرزها بسته شدند، اعلامیههایی پخش شد که در آن از مردم خواسته شد که مراقب یک بیماری تنفسی نامشخص باشند و ضدعفونی دائمی ساختمانهای عمومی و ایستگاههای اتوبوس شروع شد.
با این همه حتی به کاربردن کلمه «ویروس کرونا» تا روز سوم آوریل تابو بود و قربانقلی بردی محمداف بالاخره در این روز اولین بار کلمه ویروس کرونا را به زبان آورد. او در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «ویروس کرونا جهان را فرا گرفته است».
او به شیوع ویروس در ترکمنستان اشاره نکرد ولی در مورد پیامدهای منفی آن برای اقتصاد کشور صحبت کرد.
با وجود این، دولت ترکمنستان مراسم و جشنهای بزرگی با شرکت تعداد کثیری از مردم از جمله روز اسب ترکمن در ۲۶ آوریل و روز کودک در اول ژوئن برگزار کرد.
یک منبع به خبرنگار رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی گفت: ظن آن میرود که در ناحیه داش آغوز واقع در جوار مرز ترکمنستان با ازبکستان هشت نفر بر اثر بیماری کووید- ۱۹ در یک مرکز قرنطینه جان باخته باشند.
این منبع جزئیات بیشتری در این زمینه ارائه نداد و رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی نمیتواند به طور مستقل این خبر را تایید کند.
همزمان در اکثر نواحی کشور به تمامی کارکنان بخشهای دولتی دستور داده شد که آزمایشهای پزشکی اجباری انجام دهند. دلیل این تصمیم اعلام نشده است ولی به کارکنان گفته شده که خود آنها باید هزینه این آزمایشها را بپردازند.
یک گزارشگر رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی در ماه مه گزارش داد که صفهای طولانی در مقابل مراکز درمانی تشکیل شده و همه آنها کارمندان نهادهای دولتی هستند که برای انجام آزمایشهای پزشکی مراجعه میکنند.
دیدن پزشکان و کادر درمانی در پوششهای مراقبت فردی طی هفتههای اخیر در بیمارستان ماری و نقاط دیگر کشور عادی شده است.
یک گزارشگر رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی در ماه مه گزارش داد که در بایراملی، در نزدیکی مرکز استان ماری، به کارکنان بیمارستان دستور داده شده که برای دریافت پوشش مخصوص مراقبت فردی هرکدام باید ۴۵ دلار بپردازند.
این رقم معادل ۱۰ درصد حقوق ماهانه متوسط در ترکمنستان است.
همه جمهوریهای شوروی سابق در همسايگی ترکمنستان، از جمله قزاقستان، قرقيزستان، ازبکستان و تاجيکستان شيوع ويروس کرونا را پذيرفته و اعلام کردهاند.
موارد ابتلا در هر چهار کشور در حال افزايش است و در قزاقستان هر روز بيش از هزار مورد جديد شناسايی میشود.