هشدار چهار کشور اروپایی و عربی به اسرائیل درباره الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری

نمایی از یک شهرک یهودی‌نشین در کرانه باختری

آلمان، فرانسه، مصر و اردن در بیانیه‌ای مشترک نسبت به عواقب الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری به خاک اسرائیل هشدار داده و اعلام کردند که این اقدام اسرائیل را در صورت عملی شدن، به رسمیت نخواهند شناخت.

در بیانیه روز سه‌شنبه ۱۷ تیر وزیران خارجه این چهار کشور تاکید شده که الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری ممکن است بر مناسبات آنها با اسرائیل نیز اثر بگذارد.

آلمان و فرانسه از نزدیک‌ترین متحدان اسرائیل در اتحادیه اروپا و مصر و اردن دو کشور عربی در دنیا هستند که با اسرائیل پیمان صلح دارند.

اسرائیل که پیشتر تاریخ ۱۱ تیر را برای آغاز روند الحاق حدود ۳۰ درصد از کرانه باختری به خاک خود تعیین کرده بود، هنوز رسما گامی در این زمینه برنداشته است.

هایکو ماس، ژان ایو لودریان، سامح شکری، و ایمن الصفدی، وزیران خارجه آلمان، فرانسه، مصر و اردن در بیانیه پایانی نشست ویدئویی روز سه‌شنبه خود همچنین تاکید کردند: «در این باور شریک هستند که الحاق هر بخشی از اراضی اشغالی سال ۱۹۶۷، نقض قوانین بین‌المللی است و اساس روند صلح را با تهدید روبرو می‌کند».

به گفته این چهار کشور، اعمال حاکمیت اسرائیل بر این اراضی، «امنیت و ثبات منطقه را به صورت جدی تحت تاثیر قرار می‌دهد و مانع بزرگی در راه تلاش‌های دستیابی به یک صلح کامل وعادل خواهد بود».

وزیران خارجه کشورهای عرب نیز روز سه‌شنبه در یک نشست ویدیویی خواستار «موضع موثرتر» علیه طرح الحاق شدند.

بیشتر در این باره: جانسون: بریتانیا الحاق یهودی‌نشین‌ها به خاک اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسد

هم‌زمان، حسن نصرالله، دبیر کل حزب‌الله، شامگاه ۱۷ تیر در یک سخنرانی گفت تمرکز بر بحران اقتصادی لبنان مانع از توجه سازمان او به عواقب الحاق نیست و حزب‌الله برای مقابله با این طرح آماده است «هر کاری انجام دهد».

یک روز پیش از آن نیز، بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو، نسبت به عواقب الحاق کرانه باختری ابراز نگرانی کرد و از همتای اسرائیلی‌اش خواست از این گام دوری کند.

آقای جانسون که نزدیک‌ترین رهبر یک کشور اروپایی به بنیامین نتانیاهو محسوب می‌شود، هفته گذشته در نامه‌ای به زبان عبری در روزنامه یدیعوت آخرونوت با توصیف خود به عنوان «ستایشگر و حامی قوی اسرائیل»، طرفین اسرائیلی- فلسطینی را به بازگشت به میز مذاکرات فرا خوانده بود.

واتیکان نیز در روزهای گذشته در زمینه الحاق کرانه باختری، طی اقدامی بی‌سابقه سفیران اسرائیل و آمریکا را احضار کرد؛ کاردینال پیترو پارولین، وزیر خارجه واتیکان، در ملاقات‌های جداگانه با سفیران اسرائیل و آمریکا، گفته بود که پاپ نگران است الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری صلح و ثبات خاورمیانه را با بحران تازه روبرو کند.

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل این هفته تاکید کرد که مذاکرات برای آغاز الحاق همچنان ادامه دارد.

بنیامین نتانیاهو پیشتر در چند بیانیه، فرصت الحاق مناطقی در کرانه باختری را که قریب نیم میلیون اسرائیلی در حدود ۱۵۰ یهودی‌نشین ساخته شده در آن زندگی‌ می‌کنند، یک «فرصت تاریخی» توصیف کرده بود که «نباید از دست برود».

آقای نتانیاهو ظاهرا بر اساس طرح صلح آمریکایی «معامله قرن» درصدد گسترش خاک کشورش از طریق الحاق یهودی‌نشین‌ها است؛ واشینگتن الحاق را «یک موضوع داخلی اسرائیل» نامیده ولی از عملی شدن آن به صراحت حمایت نکرده است.

به نوشته یدیعوت آخرونوت، رهبران کلیسای مسیحیان انجیلی آمریکا به دونالد ترامپ «هشدار» داده‌اند که هر گونه عقب‌نشینی دولت او از حمایت از اسرائیل در موضوع الحاق، به بخت وی در انتخابات ریاست‌جمهوری ماه نوامبر «لطمه می‌زند».

به گزارش تایمز اسرائیل، یک مقام آمریکایی بر اساس مذاکرات واشینگتن با اسرائیل احتمال داده که آغاز روند الحاق در ادامه ماه جاری میلادی، ژوئیه، اعلام شود.

ژنرال گابی اشکنازی، وزیر خارجه اسرائیل، این هفته گفته بود که مواضع کشورهای مختلف را در خصوص الحاق دریافت کرده و هنگام مطرح شدن موضوع آغاز الحاق در دولت، این امر را عنوان خواهد کرد.

ژنرال بنی گانتس، وزیر دفاع و هم‌حزبی گابی اشکنازی، نیز گفته که اولویت کشورش باید رسیدگی به بحران کرونا باشد و هر موضوع دیگر تا کنترل کرونا، قابل تاخیر است.

در همین حال، بنی گانتس در روزهای گذشته گفت که «الحاق و ابعاد آن واقعیتی را در زندگی اسرائیلی‌ها و فلسطینیان تغییر نمی‌دهد» و حتی ممکن است «انجماد روند صلح را بشکند».

فلسطینیان که با تکیه به قطعنامه‌های سازمان ملل متحد و پشتیبانی بخش وسیعی از جامعه جهانی، تاکید دارند که اراضی کرانه باختری باید خاک کشور فلسطین باشد، در روزهای گذشته تظاهرات «روز خشم» را علیه معامله قرن و الحاق آغاز کردند.

ژنرال عاموس یادلین، رئیس پیشین سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، در حساب کاربری خود در توئیتر نوشته بود که بنیامین نتانیاهو به دلیل «متمرکز بودن بر امور ایران» در روزهای گذشته، الحاق کرانه باختری را اعلام نکرد.