وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران میگوید بیماری کرونا به ۱۵ درصد تولید ناخالص داخلی آسیب زده است و در این شرایط حتی اگر صادرات نفت ایران هم تحت تحریمهای آمریکا نباشد، همچنان دسترسی به همه منابع امکانپذیر نیست.
فرهاد دژپسند روز یکشنبه ۱۸ خرداد در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت که ایران در نتیجه امسال باید بودجه غیرنفتی را تجربه کند که ویژگی آن تکیه بر درآمدهای مالیاتی است.
وزیر اقتصاد ایران دقیقا اعلام نکرد که تولید ناخالص داخلی چه میزان است و آسیب کرونا چه مقدار بوده است، اما صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده که تولید ناخالص داخلی ایران در سال جاری میلادی کمی بیش از ۴۳۹ میلیارد دلار باشد.
بدین ترتیب، احتمالا زیان ناشی از کرونا بر اقتصاد ایران حدود ۶۶ میلیارد دلار برآورد میشود که تقریبا دو برابر کل بودجه عمومی دولت با احتساب نرخ آزاد ارز است.
بیشتر در این باره: میزان فروش نفت ایران به پائینترین رقم طی چند دهه رسیدایران اوایل اسفند ۹۸ به طور رسمی اعلام کرد که کرونا وارد کشور شده است، این در حالی است که گزارشهای غیررسمی حاکی از شیوع این ویروس در ایران از بهمن پارسال بود.
موج اول شیوع کرونا تا فروردین به شدت ادامه داشت ولی با آغاز تعطیلات نوروزی و اعمال برخی محدودیتها از سوی دولت حسن روحانی، این روند تا حدودی نزولی شد.
با کاهش محدودیتها پس از تعطیلات فروردینماه، شمار مبتلایان روزانه بار دیگر اوج گرفته و طی روزهای گذشته به بیش از سه هزار نفر نیز رسیده است.
مرکز پژوهشهای مجلس ایران ۱۹ فروردین در گزارشی اعلام کرد که دولت برای «عادیسازی در بخش اقتصادی» اقدام به اجرای طرح فاصلهگذاری هوشمند و تعدیل مقررات کرده است.
سعید نمکی، وزیر بهداشت، با اشاره به اجرای طرح فاصلهگذاری هوشمند گفته بود این اقدام برای این صورت گرفت که «دچار فروپاشی اقتصادی نشویم».
اظهارات وزیر امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی درباره زیان ناشی از کرونا در حالی است که درآمدهای نفتی ایران در دو سال گذشته به طور مرتب کاهش یافته است.
درآمد نفتی ایران که سال ۲۰۱۱، قبل از تحریمهای نفتی آمریکا و اتحادیه اروپا، بالای ۱۱۰ میلیارد دلار بود در سال ۲۰۱۸ به ۶۲ میلیارد دلار رسید. اما اخیرا محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد درآمدهای صادرات نفتی ایران در سال ۲۰۱۹ کمتر از ۹ میلیارد دلار بوده است.
ایران برای سال جاری فروش روزانه یک میلیون بشکه نفت با قیمت بشکهای ۵۰ دلار در بودجه گنجانده است که ارزش آن ۱۸.۲۵ میلیارد دلار برآورد شده است. با این حال، بر اساس آمارهای شرکت ردیابی نفتکشها، کپلر، متوسط صادرات روزانه نفت ایران اکنون به حدود ۱۳۰ هزار بشکه رسیده است.
همچنین متوسط قیمت نفت اوپک، از جمله ایران، از اوایل فروردین به زیر ۳۰ دلار سقوط کرد و در اردیبهشت حتی به زیر ۲۰ دلار رسید و تنها طی روزهای گذشته بود جهش یافت و دوباره به بالای ۳۰ دلار رسید که باز هم بسیار کمتر از رقمی است که در بودجه ایران لحاظ شده است.