آغاز مذاکرات شورای امنیت در مورد «تمدید نامحدود» تحریم تسلیحاتی ایران از روز چهارشنبه

تصویب هر قطعنامه‌ای در شورای امنیت مستلزم ۹ رای و در عین حال عدم وتوی آن از سوی آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیاست.

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه چهارم تیرماه نخستین دور گفت‌وگوها در مورد قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران را آغاز خواهد کرد.

طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در پیوند با تایید توافق هسته‌ای بين ایران و قدرت‌های جهانی، مهلت این تحریم‌ها اکتبر امسال به پایان خواهد رسید.

آمریکا روز دوشنبه متن قطعنامه پیشنهادی خود را در اختیار ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار داد. ولی چین و روسیه، دو عضو دارای حق وتو، از پيش مخالفت‌شان را با این قطعنامه اعلام کرده‌اند.

دولت آمریکا از مدت‌ها پیش تاکید کرده است که تحریم تسلیحاتی ایران نباید برداشته شود. تصویب هر قطعنامه‌ای در شورای امنیت مستلزم ۹ رای و در عین حال عدم وتوی آن از سوی آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیاست.

به گزارش خبرگزاری رویترز، طبق قطعنامه پیشنهادی آمریکا فروش تسلیحات و تجهیزات نظامی توسط ایران ممنوع خواهد شد و کشورهای دیگر نیز فقط در صورت تایید کمیته‌های کارشناسی شورای امنیت می‌توانند به ایران اسلحه و تجهیزات نظامی بفروشند.

درعین حال تمامی کشورها موظف خواهند شد که در صورت وجود شواهد یا سوءظن در مورد وجود تسلیحات و کالاهای ممنوعه، محموله‌ها را بازرسی کرده و از تمام کشورها می‌خواهد که به همین دلیل کشتی‌ها را در آب‌های بین المللی با توافق کشوری که آن شناور با پرچم آن حرکت می‌کند، بازرسی کنند.

پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا پس از آن به شورای امنیت ارائه شد که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، به اعضای شورای امنیت گزارش داد که موشک‌های کروزی که سال گذشته در حمله به تاسیسات نفتی و یک فرودگاه بین‌المللی در عربستان استفاده شده‌اند «منشاء ایرانی» داشتند.

آمریکا تهدید کرده است که اگر این قطعنامه در شورای امنیت تصویب نشود با فعال کردن روند موسوم به مکانیسم ماشه در چارچوب برجام تلاش خواهد کرد که تحریم‌های هسته‌ای بین‌المللی علیه ایران را فعال کند.

دولت آمریکا اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد و دیپلمات‌ها معتقدند که واشینگتن برای رسیدن به این هدف راه دشواری پیش رو خواهد داشت.

ایران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و از سرگیری تحریم‌ها علیه آن، اجرای بخشی از تعهداتش در چارچوب برجام را متوقف کرده است.