ازسحرگاه روز سه شنبه، نيروهای ارتش و پليس اسراييل در مرکز شهر باستانی حبرون (الخليل) مستقر شده اند تا دستور دولت برای بيرون راندن شماری از آبادی نشين های يهودی از خانه هايی که متعلق به فلسطينيان بوده را اجرا کنند.
شمار نيروهای اعزام شده به محل تا سه هزار نفر برآورد شده در حالی که تعداد آبادی نشين هايی که وزير دفاع جديد اسراييل دستور اخراج آنها از اين محل اشغالی را صادر کرده است، دهها نفر است.
اما نيروهای ارتش و پليس از واکنش ساير آبادی نشين های افراطی دراين منطقه بيمناک هستند. تجربه نشان داده که آبادی نشين های يهودی دربرابر دستورات ارتش و سياستمداران برای بيرون رفتن از مناطق اشغالی کرانه باختری وغزه به سختی مقاومت مي کنند.
در قلب شهر باستانی حبرون شماری از خانه ها و مغازه هایی قرار دارد که فلسطيني های صاحب آن در اوائل اعلام موجودیت اسراییل در سال ۱۹۴۸ ميلادی و يا اندکی پس از آن، به نشانه مخالفت با تشکيل کشور اسراییل اين منطقه را ترک گفته اند.
شماری از يهوديان آبادی نشين هر از چند گاهی اين خانه ها و مغازه های متروکه را اشغال می کنند.
اهود باراک، رهبر حزب کارگر اسراییل، که ماه گذشته به مقام وزارت دفاع رسيد، اعلام کرده که ادامه تسلط اين آبادی نشين ها را بر خانه های متروکه این شهر تحمل نخواهد کرد.
آقای باراک در روزهای اخير تاکيد کرد که بايد برای رسيدن به صلح نهایی با فلسطينيان و استقلال فلسطين گام های مهمی برداشت.
ديوان عالی قضایی اسراییل نيز حکم داده که آبادی نشين ها بايد اين اماکن اشغالی را ترک کنند.
آبادی نشین هایی با عقاید رادیکال
در شهر حبرون که هم برای يهوديان و مسيحيان، و هم برای مسلمانان جنبه تقدس دارد، حدود پانصد آبادی نشين يهودی در ميان ۱۶۰ هزار فلسطينی زندگی می کنند.
نيروهای ارتش اسراییل از زندگی اين آبادی نشين ها محافظت می کنند. اکثر اين افراد به داشتن عقايد راديکال و بدرفتاری با فلسطيني ها شهرت دارند و مقامات اسراییل نيز بارها از اين رفتار تند آنان ابراز نارضايتی کرده اند.
يک پزشک افراطی يهودی به نام «باروخ گلدشتاين» ۱۳ سال پيش با ورود به حريم حضرت ابراهيم که هم برای يهوديان و هم برای مسلمانان از اهميت مذهبی بسيار برخوردار است، ۲۹ فلسطينی را کشت.
دستور وزير دفاع اسراییل به تخليه خانه های اشغال شده ، با مشکلات زيادی روبرو شده است.
افزون بر مقاومت سخت آبادی نشين ها و حاميان آنها، شماری از سربازان ارتش نيز که برای اجرای اين فرمان نظامی از روز دوشنبه به محل اعزام شده بودند، با امضای توماری اعلام کردند که مشارکت در اين طرح را با ديدگاه های مذهبی خود در تضاد می بينند و حاضر به اجرای آن نيستند.
اکثر اين سربازان، خود از خانواده های مذهبی و در شمار آبادی نشين های کنونی يا پيشين هستند. آنان به فتوای برخی از خاخام های يهودی خود اشاره کرده اند که از نظر مذهبی به پيروان خود اجازه داده اند که برخلاف فرمان ارتش اقدام کنند.
فرمانده سپاه مرکزی ارتش اسراییل در برابر قاطعيت اين سربازان برای خودداری از اجرای دستورات فرماندهان، حکم به محاکمه سريع آنان داده است.
دادگاه ارتش بلافاصله اين سربازان مذهبی را به يک ماه حبس محکوم کرد. خانواده های آنان از شامگاه گذشته به تظاهرات و تجمع در برابر مقرهای نظامی دست زده اند.
سابقه درگیری ها
تابستان دو سال پيش نيز که آریل شارون، نخست وزير وقت اسراییل، برنامه تخليه غزه و برچيدن آبادی های يهودی نشين را اجرا کرد، نه هزار نفر از یهودیان غزه مقاومت شديدی از خود نشان دادند و نيز هزاران سرباز از اجرای فرمان های ارتش خودداری کردند. اما دولت و ارتش اسراییل سرانجام غزه را تخليه کردند و همه آبادي های يهودی غزه را ويران کردند.
روز سه شنبه در جريان کشمکش شديد برای بيرون راندن آبادی نشين ها از مرکز حبرون (الخليل) دهها نفر از نيروهای پليس و ارتش بدست آبادی نشين ها زخمی شدند.
مرکز حبرون از سيزده سال پيش که اسراییل و فلسطيني ها پيمان صلح اوسلو را امضاء کردند، به محلی متروک تر و خلوت تر از هميشه مبدل شد واميدهای آن زمان به صلح و زندگی مسالمت آميز و دميدن روح تازه ای در زندگی در اين منطقه، به نوميدی گراييد.