برگزاری انتخابات میان دوره ای پارلمانی در لبنان

دو نماينده ای که قرار است روز یکشنبه برگزيده شوند، کرسي های پیر جمیل (راست) و ولید عیدو را در اختيار خواهند گرفت که در ماه های اخير در قتل های سياسی بيروت، کشته شدند.

از ساعت هفت بامداد روز یکشنبه به وقت محلی با گشوده شدن حوزه های رای گيری، صاحبان حق رای در دو منطقه بيروت و المتن (درشمال پايتخت) که هر دو بخشی از ناحيه جبل لبنان محسوب می شوند به پای صندوق ها رفته اند.


در بيروت، نه نامزد سنی بر سر يک کرسی رقابت می کنند ولی در استان المتن شمالی، سه نامزد مسيحی از طايفه مارونی برای احراز يک کرسی يکديگر را به چالش طلبيده اند.


دو نماينده ای که قرار است روز یکشنبه برگزيده شوند، کرسي های دو نماينده ای را در اختيار خواهند گرفت که در ماه های اخير در قتل های سياسی بيروت، کشته شدند.


در بيروت، نه نامزد سنی بر سر يک کرسی رقابت می کنند ولی در استان المتن شمالی، سه نامزد مسيحی از طايفه مارونی برای احراز يک کرسی يکديگر را به چالش طلبيده اند.

پير جميل و وليد عيدو، دو شخصيت مهم سياسی لبنانی که هر دو از مخالفان سرسخت حزب الله و نفوذ سوريه در لبنان بودند، به فاصله حدود هفت ماه از يکديگر هدف سوء قصد مشابه قرار گرفتند.


پدر پير جميل، امين جميل می خواهد امروز با رسيدن به کرسی پارلمانی، از قتل پسرش که وزير صنایع در دولت فواد سینیوره بود، انتقام سياسی بگيرد.


از امين جميل که پيشتر رییس جمهوری لبنان بوده، همچنين به عنوان نامزد احتمالی انتخابات رياست جمهوری پاييز نام برده می شود .


پسر امين جميل، پيرجميل (رهبر حزب کتائب) نوامبر سال گذشته به قتل رسيد و وليد عيدو در اواخر بهار امسال در انفجاری سهمگين کشته شد.


ملی گرايان لبنان در هر دو قتل سياسی انگشت اتهام را مانند قتل رفيق الحريری، نخست وزير پيشين لبنان، متوجه سوريه می کنند.


رقابت برای انتخابات آینده ریاست جمهوری


بيشترين اتهامات عليه سوريه از سوی گروه موسوم به ۱۴ مارس عنوان شده که برای بيرون راندن نيروهای سوريه از لبنان تلاش زيادی کرد و اکنون نيز با اوپوزيسيون لبنان، بويژه حزب الله لبنان دستخوش رقابتی فرسایشی است.


گروه ۱۴ مارس ازدولت فواد سنيوره حمايت مي کند در حالی که گروه حزب الله و همپیمانان آن دولت سنيوره را «غير قانونی» دانسته و خواستار استعفای آن شده اند.


بحران داخلی لبنان هنگامی شدت گرفت که پاييز گذشته شماری از وزيران دولت سنيوره استعفا دادند .


انتخابات روز یکشنبه در حالی برگزارمی شود که ارتش و نيروهای انتظامی با برقراری تدابير شديد امنيتی، به عواملی که بخواهند احتمالا در روند انتخابات ايجاد اخلال کنند، هشدار داده اند.


گزارش های رسیده حاکیست که بر شمار واحدهای گشتی و پست های بازرسی در بيروت و منطقه المتن به ميزان چشمگيری افزوده شده است.


بسياری از ناظران سياسی در لبنان می گويند، اين انتخابات ميان دوره ای روشن خواهد کرد که مسيحيان در اين مناطق به کداميک از دو جناح رقيب سياسی تمايل دارند و اين امر، بر سرنوشت نامزدهای اين دو جناح در انتخابات رياست جمهوری ماه سپتامبر (دو ماه ديگر) تاثير زيادی خواهد داشت.


اين در حالی است که هر دو جناح رقيب به طايفه مسيحی مارونی وابسته هستند.


گروه موسوم به ۱۴ مارس که از سوی ملی گرايان لبنانی حمايت می شود، در برابر گروه موسوم به ۸ مارس قرار گرفته که ژنرال ميشل عون رهبری آن را برعهده دارد.



بسياری از ناظران سياسی در لبنان می گويند، اين انتخابات ميان دوره ای روشن خواهد کرد که مسيحيان در اين مناطق به کداميک از دو جناح رقيب سياسی تمايل دارند و اين امر، بر سرنوشت نامزدهای اين دو جناح در انتخابات رياست جمهوری ماه سپتامبر (دو ماه ديگر) تاثير زيادی خواهد داشت.

ژنرال عون، پس از سالها زندگی در تبعيد خود خواسته در فرانسه، در سال های اخير به لبنان بازگشت و در رخدادهای داخلی يکسال گذشته، عملا در کنار حزب الله و ديگر گروه های اوپوزيسيون قرارگرفت و خواستار برکناری دولت فواد سنيوره است.


ژنرال ميشل عون، رهبر حزب «آزاد ملی» است که در انتخابات روز یکشنبه نامزد اين حزب در برابر کانديدای حزب «کتائب» به رهبری امين جميل رقابت می کند.


حزب «کتائب» که يکی از ارکان مهم در گروه ۱۴ مارس است، در ماه های اخير و در پی قتل رهبر پيشين حزب، پير جميل، برای گسترش محبوبيت خود در ميان مسيحيان مارونی تلاش زيادی کرده است.


اما در کنار مسيحيان، فرقه های دیگر نيز که به طوائف مختلف وابسته هستند، مانند دروزی ها، علوی ها، شيعيان و مسلمانان سنی ، در هر دو حوزه انتخابی بيروت و استان المتن شمالی از حق رای برخوردارند.


تخمین زده می شود که افراد واجد شرایط رای در انتخابات میان دوره ای پارلمانی در شهر بيروت بالغ بر ۱۴۳ هزار نفر باشند که بيش از ۵۷ هزار نفر آنان سنی و حدود ۳۲ هزارنفر نیز شيعه هستند.


در حوزه انتخابی المتن، حدود ۱۷۲ هزار نفر می توانند به پای صندوق های رای گيری بروند که مسيحيان، ۷۶ هزار نفر آنها را تشکيل مي دهند، ارمنی ها حدود ۲۷ هزار نفر هستند و قريب ده هزارنفر از مسلمانان وابسته به طايفه های علوی، دروزی، شيعه يا سنی نیز در المتن از حق رای برخوردارند.


حوزه های رای گيری ساعت شش عصر بسته خواهد شد و انتظار می رود به فاصله چند ساعت، نتايج اعلام گردد.


نتيجه معلوم خواهد کرد بخت ميشل عون يا نامزد جناح رقيب درانتخابات رياست جمهوری سپتامبر چقدراست .


آمريکا و فرانسه در هفته های اخير بر تلاش خود برای حل بحران لبنان افزوده اند. رییس جمهوری آمريکا هفته گذشته نسبت به عواملی که بخواهند نهادهای دموکراتيک لبنان را با خطر روبروکنند، هشدار داد .


فرانسه نيز پس از آنکه ماه گذشته ميزبان کنفرانس آشتی داخلی لبنان بود، در روزهای اخير وزير امور خارجه خود را به بيروت فرستاد تا برای دستيابی به راه حل خاتمه بحران سياسی لبنان تلاشی ديگر به عمل آورد .


ناظران سياسی برای مداخلات جمهوری اسلامی ايران و گروه تحت الحمايه آن (حزب الله) نقش مهمی در تحولات داخلی لبنان قائل هستند.