با شکست آخرین دور از گفت وگوها میان آنکارا و بغداد درباره سرکوب شورشیان پ کاکا، احتمال عملیات نظامی ترکیه در شمال عراق جدی تر شده است.
ترکیه روز شنبه تهدید کرده بود که در صورت شکست گفت وگوها با بغداد، عملیات نظامی را در شمال عراق آغاز می کند.
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه در جمع تعداد زیادی از مردم این کشور اظهار داشت: «در این لحظه انجام عملیات ضروری است و ما این گام را برخواهیم داشت.»
وی بار دیگر گفت که «ما برای انجام عملیات نظامی از هیچ کسی اجازه نخواهیم گرفت.»
گزارش های رسیده حاکیست که آخرین دور گفت و گو ميان مقام هاى عراق و تركيه، اواخر روز جمعه بدون حصول نتيجه در مورد نحوه برخورد با شورشيان كرد به پايان رسيد.
این دور از گفت وگو ها آخرین شانس برای اجتناب از درگیری ارزیابی می شد ولی پيشنهاد عراق به تركيه با واكنش سرد مقام هاى ترك روبه رو شد.
محمد عسكرى، سخنگوى وزارت دفاع عراق مى گويد: «دولت عراق چند راه حل عملى و يكپارچه به تركيه ارائه كرد. اول اينكه يك ساز و كار نظامى چند مليتى بر مرز دو كشور نظارت كند و دوم آن كه يك كميته مشترك در كردستان عراق به وجود بيايد، تا به مسائل نظامى و فنى خلع سلاح كردها رسيدگى كند.»
تركيه مى گويد اين راهكارها زمان مى برد و آن گونه كه عبدالله گل رييس جمهورى تركيه مى گويد: « اين كشور نمى تواند منتظر بماند تا عراق در اين مورد كارى بكند. تركيه كاسه صبرش لبريز شده است و بيش از اين نمى تواند شاهد استفاده از خاك عراق براى انجام دادن فعاليت هاى تروريستى باشد.»
به نظر می رسد که از منظر تركيه هيچ راه ديگرى به جز حمله به شمال عراق براى نابود كردن پايگاه هاى حزب كارگران كردستان و از ميان برداشتن شورشيان وجود ندارد.
این در حالی است که آنكارا روز شنبه انگشت اتهام را به سوى كشورهاى اتحاديه اروپا نيز گرفت.
نخست وزير ترکیه گفت: «كشورهاى اتحاديه اروپا با وجود آنكه پ.كا.كا را گروه تروريستى خوانده اند اما شبه نظاميان كرد در اين كشورها پناه گرفته اند و پول جمع مى كنند.»
آقای اردوغان اشاره نکرد که منظور وى كدام يك از كشورهاى اتحاديه اروپاست.
نگرانی های ترکیه؟
مهدى، يك كرد ساكن شمال عراق به راديو اروپاى آزاد/ راديو آزادى مى گويد: «نگرانى ها از چيز ديگرى است. دولت تركيه درواقع نگران اين است كه كردها يك كشور مستقل برپا كنند. در نتيجه تركيه همواره آماده است كه راهكارهاى دولت عراق را رد كند.»
آسيه احمد يكى از اعضاى مجلس كردستان عراق هم گفته های مهدى را تاييد مى كند. خانم احمد مى گويد: «من يك سوال از تركيه دارم. مى گوييد سران پ.كا.كا را به شما تحويل دهيم. چگونه؟ تركيه با آن قدرت نظاميش نتوانسته اين كار را بكند، ما چگونه اين كار را بكنيم؟»
گزارش ها حاکیست که بر شمار نيروهاى نظامى تركيه در مرز اين كشور با عراق افزوده شده است.
ارتش تركيه اين موضوع را پنهان نكرده كه آماده است تا از تمام قواى خود در حمله به پايگاه هاى شورشيان كرد در شمال عراق بهره گيرد.
در اين ميان اطلاعاتى چندانى هم از حملات هوايى اخير به بيرون درز نكرده است و ناظران نگرانند كه جريان اطلاعات در طول يك حمله احتمالى نظامى به طور كلى قطع شود.