در پایان رای گیری برای انتخاب رییس حزب حاکم کادیما در اسرائیل، تزیپی لیونی، وزیر خارجه این کشور، جانشین اهود اولمرت شد و راه را برای نخست وزیری خود باز کرد.
بر اساس نتايجی که دو شبکه تلويزيونی اسرائيل در خاتمه رای گيری حزب حاکم «کاديما» اعلام کردند، خانم ليونی با یک درصد اختلاف از رقيب اصلی خود، شائول موفاز پيش افتاد و چهل درصد بيشتر از ساير رقبای درون حزبی خود رای به دست آورده است.
کانال يک تلويزيون اسرائيل، ميزان رای تزيپی ليونی را ۴۷ درصد و آراء شائول موفاز، وزير امور حمل و نقل را ۳۷ درصد اعلام کرد ولی کانال ده تلويزيون اسرائيل آراء وزير امور خارجه اسرائيل را ۴۹ درصد اعلام کرد.
مقام های حزب کاديما اعلام کردند که بيش از نيمی از ۷۴ هزار عضو اين حزب در رای گيری شرکت داشتند و حوزه های رای در ساعت ده و نيم شب به وقت محلی بسته شدند.
به دنبال اعلام پيروزی خانم ليونی در انتخابات حزب کاديما که مسير تصدی پست نخست وزيری را برای وی فراهم می کند، اهود اولمرت، نخست وزير اسرائيل به او تبريک گفت.
آقای اولمرت که به فساد مالی متهم شده، گفته است که پس از انتخابات از سمت خود کناره گيری می کند.
وی پيشتر اعلام کرده بود که روز پنج شنبه، ۱۸ سپتامبر، استعفای خود را به رييس جمهوری اسرائيل تقديم می کند.
قدرتمند ترين زن پس از گلداماير
خانم ليونی با کسب پيروزی در اين رای گيری، دومين سياستمدار زن اسرائيلی بعد از گلدا ماير، نخست وزیر دهه هفتاد این کشور است که به مقام رهبری حزب حاکم می رسد و می تواند نخست وزير شود.
وی در داخل اسرائيل از محبوبيت فراوانی برخوردار است و در عرصه بين المللی نفوذ و اعتبار فراوانی کسب کرده است. او از موارد اتهام و رسوايی های ساير مقامات دولتی دور بوده و در مجموع از انتقادات افکار عمومی پس از جنگ ۲۰۰۶ در لبنان در امان بوده است.
در ماه مه سال گذشته پس از انتشار گزارش مربوط به ناتوانی های دولت و نخست وزير در هدايت جنگ سال ۲۰۰۶ در لبنان، تزيپی خواستار استعفای اهود المرت، نخست وزير، شد و تمايل خود را به احراز مقام رهبری در حزب کاديما اعلام کرد.
خانم ليونی از رهبران قدرتمند حزب کاديما است و در عرصه فعاليت های دولتی نيز در سال های اخير هدايت مذاکرات با فلسطينيان برعهده او بوده است.
وی فرزند يک خانواده ملی گرای افراطی است. پدر او ايتان ليونی، فرمانده يکی از گروه های زير زمينی يهوديان مسلح بود که در سال های دهه ۱۹۴۰ برای تشکيل دولت اسراييل می جنگيد و با سياست تقسيم اراضی فلسطين بين اعراب و يهوديان مخالف بود.
با اين وجود خانم ليونی طرفدار خروج اسراييل از بخش هايی از سرزمين های اشغالی است و معتقد است که از اين طريق می توان يکپارچگی جمعيت يهودی کشور اسراييل را حفظ کرد.
او در مخالفت با سياست های ملی گرايانه افراطی در سال ۲۰۰۵ و در حمايت از آريل شارون، از حزب دست راستی ليکود جدا شد و از بانيان حزب جديد کاديما شد.
خانم ليونی در اين مورد گفت: اين واقعيت ناگوار را پذيرفته است که بين حفظ يک اسرائيل بزرگ و تداوم موجوديت اسرائيل دمکراتيک با اکثريت جمعيت يهودی او طرفدار انتخاب دوم است.
وزير امور خارجه اسرائيل حدود ده سال پيش فعاليت در مقام های دولتی را آغاز کرد و قبل از آن در بخش حقوقی اداره ضد جاسوسی اسراييل – موساد – کار می کرد. برخی معتقدند که خانم ليونی در فعاليت های سازمان موساد برای تعقيب و ترور فلسطينان و اعراب در خارج از اسراييل مشارکت داشته است.
منتقدان وی می گويند او تجربه چندانی در اداره امور حکومت ندارد و در صورت احراز مقام نخست وزيری ممکن برای اداره امور کشوری و لشگری با مشکل روبه رو شود.
خانم ليونی متولد سال ۱۹۵۸ در تل آويو ، متاهل و صاحب دو فرزند است.