عباس عراقچی، عضو تیم مذاکره کننده هستهای ایران، پس از پایان گفتوگوها با معاونان وزیران خارجه سه کشور اروپایی در عصر روز پنج شنبه گفت که «هرچه به جزییات نزدیکتر میشویم، اختلاف نظرها بیشتر میشود».
تیم مذاکرهکننده ایران به سرپرستی عباس عراقچی صبح و عصر پنج شنبه، ۹ بهمن، در استانبول با همتایان خود هانس دیتر لوکاس از آلمان، سایمون گس از بریتانیا و نیکلاس دوریویر از فرانسه مذاکره کردند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، آقای عراقچی مذاکره با شش کشوری که به گفته او «اصولا مواضع یکسانی ندارند» را به «ماراتن» تشبیه کرد و افزود: «هرچه به جزییات نزدیکتر میشویم اختلاف نظرها بیشتر میشود و رسیدن به یک منطق مذاکراتی واحد کار زیادی میبرد».
وی در عین حال شرایط مذاکرات را «امیدوار کننده» خواند و از تلاش برای رسیدن به «توافق اولیه سیاسی» تا ماه مارس خبر داد.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، روز ۲۹ دی گفته بود که «مذاکرات پیچیده شده است و ما وارد جزئیات شدهایم».
این گفتههای مقامات جمهوری اسلامی در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز ششم بهمن گفت که امکان دارد «در همین چند هفته آینده میان ایران و قدرتها یک توافق نهایی هستهای بدست آید»، اما این توافق (از دید اسرائیل) «بد» و «غیرقابل قبول» خواهد بود.
ایران و شش قدرت جهانی که در آذر پارسال به توافق ششماهه هستهای دست یافتند، تاکنون دو بار به خاطر عدم حصول توافق بر سر تفاهم جامع هستهای، توافق موقت ژنو را تمدید کردهاند. قرار شده است که طرفین تا ماه مارس به یک «توافق سیاسی» دست یابند و تا ۱۰ تیرماه توافق نهایی هستهای حاصل شود.
آقای عراقچی گفتوگوهای روز پنج شنبه با سه کشور اروپایی را «بسیار مفید» ارزیابی کرد و در عین حال گفت: «هرچند کماکان در موضعی نیستیم که بتوانیم بگوییم پیشرفتی کردهایم. هنوز قضاوت در این باره زود هنگام است».
وی اضافه کرد: «شاهد جدیت در مذاکرات هستیم، توافق وجود دارد ولی اراده برای گرفتن تصمیمهای سخت، به نوبه خود دشوار است».
معاون وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد: «اگر مذاکرات توام با واقع بینی و حسن نیت باشد به اعتقاد ما رسیدن به توافق چندان دور نیست».
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روز هشتم دی تاکید کرده بود که هنوز نشانههای اراده سیاسی برای رسیدن به توافق را در طرف غربی مشاهده نکرده است.
در همان روز مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران، گفت: «فاصلهها بین ایران و طرفهای مذاکرهکننده هستهای اندکی کمتر شده است و امیدواریم با اراده سیاسی به تفاهم سیاسی برسیم».
آقای عراقچی در ادامه سخنان خود گفت: «درباره موضوعات مختلفی مذاکره میکنیم که هرکدام ابعاد مختلفی دارد؛ ابعادی که مربوط به برنامه هستهای ایران میشود، از بخش غنی سازی گرفته تا... کاری که طرف مقابل باید انجام دهد».
وی اضافه کرد: «ماهیت مذاکرات و تنوع موضوعات و گستردگی بحثها هم کار را مشکل میکند. از این رو قضاوت در این باره که کار پیشرفت کرده یا نه دشوار است».
موضوع تعداد سانتریفوژها، ظرفیت و تاسیسات غنیسازی ایران در فردو از اختلافات اساسی میان طرفها در مذاکرات هستهای به شمار میرود.
همچنین برداشته شدن یکباره تحریمها از جمله خواستههای ایران در مذاکرات اتمی با گروه ۱+۵ اعلام شده است.