چهار منبع مطلع به خبرگزاری رویترز گفتند بانک کونلون، مجرای اصلی نقلوانتقال پول بین ایران و چین تحت فشار تحریمهای آمریکا قرار است به زودی این خدمات را متوقف کند.
این منابع افزودند بانک کونلون به طور شفاهی به مشتریان خود گفته که از روز اول نوامبر نقلوانتقال پرداختهای ایران به چین در شکل یوان را متوقف خواهد کرد.
به گفته این چهار منبع مطلع که به دليل حساسیت موضوع حاضر نشدند نام آنها در گزارش فاش شود، این بانک که توسط بخش مالی شرکت ملی نفت چین کنترل میشود از اواخر ماه اوت بدون علنی کردن این تصمیم، نقلوانتقال ارز با ایران در شکل یورو را نيز متوقف کرده است.
بانک کونلون و سخنگوی شرکت ملی نفت چین حاضر نشدند در مورد این خبر اظهارنظر کنند.
هنوز مشخص نیست که قطع خدمات ارزی چه مدتی طول خواهد کشید و تحت تاثیر این تصمیم، فروشندگان چینی کالا و خدمات به ایران چگونه پول خود را دریافت خواهند کرد. در عین حال مشخص نیست که این تصمیم روی پرداخت پول نفت وارداتی از ایران چه تاثیری خواهد گذاشت.
چین بزرگترین خریدار نفت ایران است و تمامی پرداختهای مربوط به این معاملات از طریق بانک کونلون انجام میشود.
چین تا سپتامبر امسال هر ماه حدود ۱.۵ میلیارد دلار نفت از ایران خریداری میکرد. ولی به گفته منابع مطلع از بازار نفت، پالایشگاههای چینی از ماه اکتبر برای تبعیت از تحریمهای آمریکا میزان واردات از ایران را کاهش دادهاند.
تصمیم بانک کونلون نشانهای از فشار تحریمهای آمریکا علیه ایران است که موج دوم آن از اواسط آبانماه به اجرا گذاشته میشود و یکی از اهداف اصلی آن کاهش یا قطع صادرات نفت ایران است.
به ما گفتهاند که بانک کونلون از اول نوامبر دریافت پول از ایران را متوقف خواهد کرد. این به آن معناست که ایران باید واردات از چین را متوقف کند.مدیر یک شرکت چینی صادر کننده محصولات الکترونیکی به ایران
یکی از این منابع که بین بانک کونلون و شرکتهای چینی نقش دلال را ایفا میکند به خبرگزاری رویترز گفت: «یکی از مدیران بانک کونلون به ما گفت بعد این تاریخ تمامی پرداختهایی که از ایران صورت میگیرد لغو و بازگردانده خواهند شد».
هدف تحریمهای آمریکا که پس از خروج آن کشور از برجام از سرگرفته شد اعمال فشار به ایران برای متوقف کردن برنامههای موشکی بالستیک و عدم مداخله در بحرانهای منطقهای مثل سوریه، عراق، لبنان و یمن است.
دولت چین اعلام کرده که با هرگونه اقدام یکجانبه از سوی آمریکا مخالف است و از مناسبات تجاری خود با ایران حفاظت خواهد کرد.
بانک کونلون در سال ۲۰۰۶ به عنوان یک بانک تجاری در شهر کارامای واقع در مناطق نفتخیز استان سینکیانگ در غرب چین تاسیس شد. براساس تازهترین گزارشهای مربوط به فعالیت این بانک، از سال ۲۰۰۹ شرکت ملی نفت چین بزرگترین سهامدار این بانک بوده و در حال حاضر مالک ۷۰ درصد سهام آن است.
از چند سال پیش دولت چین با هدف حفاظت از سایر بانکهای آن کشور در برابر تحریمهای غرب علیه ایران بانک کونلون را به عنوان مجرای اصلی نقلوانتقال پول با ایران انتخاب کرد.
بیشتر در این باره: آمریکا ۲۰ شرکت و موسسه مالی وابسته به «بنیاد تعاون بسیج» را تحریم کردوزارت خزانهداری آمریکا در سال ۲۰۱۲ بانک کونلون را به دلیل معامله با ایران و انتقال ارز به یک نهاد مرتبط با سپاه پاسداران تحریم کرد.
حدود ۳۰ هزار شرکت چینی مشتری این بانک هستند که اکثر آنها شرکتهای دولتی و شرکتهای نفتی هستند. یکی از خدمات اصلی این بانک تحت عنوان «تماس با ایران» معرفی میشود و اکثر معاملات آن به صورت یوان و یورو انجام میشود.
دولت آمریکا در سال ۲۰۱۲ دسترسی این بانک به بازار مالی آمریکا را ممنوع کرد.
مدیر یک شرکت تولیدی در شرق چین که به ایران محصولات الکترونیکی صادر میکند گفت: «به ما گفتهاند که بانک کونلون از اول نوامبر دریافت پول از ایران را متوقف خواهد کرد. این به آن معناست که ایران باید واردات از چین را متوقف کند».
طبق آمارهای دولتی چین در سال ۲۰۱۶ که آخرین آمارهای منتشر شده است، حجم صادرات چین به ایران ۱۶.۴ میلیارد دلار و حجم واردات آن کشور از ایران ۱۴.۸ میلیارد دلار بوده است.
حجم معاملات چین و ایران به نسبت سال ۲۰۱۴ که به بالاترین حد رسیده بود در سالهای اخیر حدود یک سوم کاهش یافته است.