وزیر خارجه دانمارک عصر سهشنبه هشتم آبان اعلام کرد که به دنبال ناکام گذاشتن طرح سرویس امنیتی ایران برای انجام یک حمله در این کشور، سفیرش را از تهران فرا خوانده است.
اندرس ساموئلسن در یک نشست خبری گفت که کشورش در واکنش به اقدام ایران برای انجام این حمله، تلاش میکند تا اتحادیه اروپا را به اعمال تحریمهای جدید علیه تهران وادار کند.
وی به صراحت حکومت جمهوری اسلامی را متهم کرد که پشت این حمله قرار دارد و افزود که سفیر دانمارک از تهران فراخوانده شده است.
ساموئلسن اظهار داشت: «من تصمیم گرفتهام که سفیر دانمارک در تهران را برای پارهای مشورتها فرا بخوانم... برای دانمارک به هیچ رو پذیرفتنی نیست که افراد مرتبط با سرویس اطلاعاتی ایران علیه افرادی در دانمارک برای حمله توطئه بچینند».
وزیر خارجه دانمارک پیشتر در توئیتی نوشته بود: «کاملا غیرقابل قبول» است که ایران برای انجام حمله در خاک این کشور برنامهریزی کرده است.
وی افزوده بود که کشورش این موضوع را با شرکای اروپایی در میان خواهد گذاشت تا «گامهای بعدی» در این زمینه برداشته شود.
آقای ساموئلسن جزئیاتی در این زمینه ارائه نکرد.
وزیر خارجه دانمارک بعد خبر داد که مرتضی مرادیان، سفیر ایران در کپنهاگ، احضار و «خیلی شفاف» به او گفته شد که «این مسئله تا چه اندازه مهم و غیرقابل توصیف است».
ساعاتی پیش از آن، نخستوزیر دانمارک واکنش تندی نسبت به اخبار مربوط به تلاش وزارت اطلاعات ایران برای ترور مخالفان جمهوری اسلامی در خاک این کشور نشان داد و گفت که این موضوع را در اتحادیه اروپا مطرح میکند.
لارس لوک راسموسن در توئیتی نوشت: «غیرقابل قبول است که ایران یا سایر کشورهای خارجی برنامه داشته باشند تا در خاک دانمارک دست به ترور بزنند».
وی افزوده است که «انجام اقدامات بیشتر علیه ایران را در اتحادیه اروپا مطرح میکند».
پیشتر، سرویس امنیتی دانمارک اعلام کرده بود پلیس این کشور یک فرد ایرانیتبار را به ظن همکاری با سرویسهای امنیتی ایران و تلاش برای حمله بازداشت کرده است.
فین بورک اندرسن، رئیس سرویس امنیتی دانمارک، گفت: این فرد که گذرنامه نروژی دارد مظنون به تلاش برای حمله به یکی از سران «جنبش الاحواز» در دانمارک است.
او در یک کنفرانس خبری افزود: «ما با طرح سرویس امنیتی ایران برای انجام حمله در خاک دانمارک روبرو هستیم. واضح است که این کار پذیرفتنی نیست».
اندرسن میگوید پلیس دانمارک روز ۲۱ اکتبر این شهروند نروژی ایرانیتبار را بازداشت کرده و متهم در جلسه تفهیم اتهام گفته که هیچ خطایی از او سر نزده است.
وی افزود که سرویس امنیتی نروژ و سوئد نیز در این زمینه با پلیس دانمارک همکاری داشتهاند.
هویت این متهم هنوز فاش نشده و به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، تا روز هشتم نوامبر که قرار است در دادگاه حاضر شود در بازداشت خواهد بود.
پلیس دانمارک میگوید دیده شده که این فرد از اعضای گروه «جنبش آزادیبخش الاحواز» در رینگِت، در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی کپنهاگ، عکس میگرفته است.
دانمارک میگوید عملیات روز ۲۸ سپتامبر که منجر به قطع دسترسی به جزیره رینگت شد پس از آن صورت گرفت که پلیس متوجه یک خودرو سرقتی با شماره سوئد در نزدیکی خانه یکی از فعالان مخالف جمهوری اسلامی شد.
بورک اندرسن گفته است: سرویس امنیتی دانمارک (معروف به پیایتی) به دلیل نگرانی از یک حمله قریبالوقوع دست به عملیات جستجو زد و به همین منظور مرزهای کشور با آلمان و سوئد بسته شد.
بازرسان متوجه شدند که این خودرو ربطی به عملیات پیایتی ندارد، ولی بعد شواهدی پیدا کردند دال بر «فعالیت غیرقانونی ایران در ارتباط با مخالفان جمهوری اسلامی».
در همین حال، وزیر خارجه آمریکا به بازداشت یک ایرانیتبار به اتهام تلاش برای حمله به مخالفان جمهوری اسلامی در دانمارک واکنش نشان داد و به دولت این کشور در این زمینه تبریک گفت.
مایک پومپئو در توئیتی نوشت: «نزدیک به ۴۰ سال است که اروپا هدف حملات تروریستی مورد حمایت ایران بوده است. ما از متحدان و شرکای خود میخواهیم تا به منظور صلح و امنیت، با دامنه وسیع تهدیدات ایران مقابله کنند».
اعتراض ایران به حضور اعضای «الاحواز» در دانمارک
جمهوری اسلامی ایران پیشتر نسبت به حضور اعضای گروه «جنبش الاحواز» در خاک دانمارک پس از حمله به یک رژه نظامی در اهواز اعتراض کرده بود.
بیشتر در این باره: «ترور در اهواز» و واکنشی که میتواند خطرناکتر باشدبهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، شب ۳۱ شهریور گفته بود که پیرو حمله اهواز، سفیران هلند و دانمارک به وزارت خارجه ایران احضار و «نسبت به اقامت برخی اعضای گروهک تروریستی مزدوری که مسبب جنایت امروز در اهواز بودهاند، شدیدا اعتراض شد».
وی افزوده بود: «مدیرکل اروپای وزارت امور خارجه به سفرای هلند و دانمارک تاکید کرد انتظار میرود دولتهای مزبور ضمن محکومیت قاطعانه این اقدام تروریستی مسببین جنایتکار و همه مرتبطین با آنها را جهت حضور در دادگاه و محاکمه عادلانه به ایران مسترد نمایند».
در جریان حمله به رژه نظامی روز ۳۱ شهریور شهر اهواز دستکم ۲۴ نفر کشته و بیش از ۶۰ نفر زخمی شدند. در حالی که گروه داعش رسما مسئولیت این حمله را به عهده گرفت ولی مقامهای ایران انگشت اتهام در این زمینه را به سوی گروه «جنبش الاحواز» نشانه رفتند.
در همین حال، «یعقوب حُر التستری» که خود را سخنگوی «جنبش عربی آزادیبخش الاحواز» معرفی میکرد، در گفتوگو با رادیو فردا این حمله مسلحانه را به گروهی موسوم به «مقاومت ملی الاحواز» نسبت داد.
ولی سپاه پاسداران که گفته بود انتقام حمله یاد شده را خواهد گرفت در نهایت ادعای داعش را پذیرفت و چند موشک به مقر ادعایی این گروه در خاک سوریه پرتاب کرد.
اتهام جدید از سوی دانمارک در حالی مطرح شده که جمهوری اسلامی ایران هم اکنون درگیر موضوع بازداشت اسدالله اسدی، دیپلماتش، به اتهام دست داشتن در طرح حمله به نشست سازمان مجاهدین خلق در پاریس است.
فرانسه در دهم مهرماه داراییهای متعلق به سرویسهای اطلاعاتی ایران و دو شهروند ایرانی را در واکنش به «طرح حمله» به این همایش مسدود و هفته پیش یک دیپلمات ایرانی را اخراج کرد.
در عین حال امانوئل مکرون رئیسجمهوری فرانسه گفته است هنوز روشن نیست که کدام بخش از حاکمیت ایران دستور این حمله را صادر کرده است.