نشست تازه پنج به علاوه یک در باره برنامه اتمی ایران

مديران سياسى گروه پنج به علاوه يك كه براى تصميم گيرى در باره برنامه اتمى ايران رايزنى مى كنند روز پنج شنبه در پاريس گفت و گوهاى تازه اى در اين زمينه انجام مى دهند.


در گزارش هاى منتشره اعلام شده كه در اين نشست، مديران سياسى وزاتخانه هاى امور خارجه بريتانيا، روسيه، آمريكا، چين و فرانسه همراه با آلمان حضور خواهند داشت.


قرار است در اين نشست، آخرين تلاش ها براى حل و فصل منازعه غرب با ايران بر سر پرونده هسته اى تهران مورد بررسى قرار گيرد.


خبرگزارى اينترفاكس گزارش داد: سرگئى ريابكوف، معاون وزير امور خارجه روسيه به نمايندگى از اين كشور در نشست ياد شده حضور خواهد يافت.


خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز گزارش داده که احتمالا ویلیام برنز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا به نمایندگی از این کشور در مذاکرات پاریس شرکت می کند.


گروه پنج به علاوه يك تلاش مى كند تا ايران را به دست كشيدن از فعاليت هاى مربوط به غنى سازى اورانيوم متقاعد كند که کاربرد دو گانه نظامی و غیر نظامی دارد.


اين گروه بسته اى حاوى مشوق هاى اقتصادى و سياسى به جمهورى اسلامى ايران ارائه كرده و از تهران خواسته است تا فعاليت هاى حساس اتمى خود را متوقف كند.


خاویر سولانا که نمایندگی گروه پنج به علاوه یک را در مذاکرات با تهران بر عهده دارد خواستار پاسخ شفاف تهران به بسته پیشنهادی غرب است ولی دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی بدون ارائه پاسخ روشنی به این تقاضا، خواستار انجام مذاکرات بیشتر شده است.

اما مقام هاى ايران بارها اين درخواست را رد كرده اند.


سیاست مذاکره و تحریم


خاویر سولانا که نمایندگی گروه پنج به علاوه یک را در مذاکرات با تهران بر عهده دارد خواستار پاسخ شفاف تهران به بسته پیشنهادی غرب است ولی دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی بدون ارائه پاسخ روشنی به این تقاضا، خواستار انجام مذاکرات بیشتر شده است.


ایران هفته گذشته اعلام کرد، آقای سولانا در نامه ای اعلام کرده است که خواستار گفت و گوهای تازه با تهران بر سر برنامه هسته ای جمهوری اسلامی است.


یک سخنگوی اتحادیه اروپا ارسال نامه از سوی خاویر سولانا را تایید کرد ولی حاضر به انتشار جزئیاتی در باره آن نشد.


جمهورى اسلامى ايران متهم است كه در پوشش برنامه اتمى خود به دنبال ساخت سلاح هسته اى است ولى تهران اين فعاليت ها را در راستاى توليد برق معرفى مى كند.


پنج كشور عضو دائم شوراى امنيت كه در گروه پنج به علاوه يك حضور دارند تا كنون سه قطعنامه تحريمى و دو قطعنامه اجرايى عليه ايران به تصويب رسانده اند. آخرين قطعنامه در ماه سپتامبر گذشته و به رغم بروز اختلاف ميان واشينگتن و مسكو بر سر بحران گرجستان به تصويب رسيد.


آخرين نشست ديپلمات هاى گروه پنج به علاوه يك، روز ۲۰ اكتبر (۲۹ مهرماه) برگزار شد ولى مذاكرات نمايندگان كشورهاى عضو این گروه به نتيجه اى نرسيد.


با اين حال، رابرت وود، معاون سخنگوى وزارت امور خارجه آمريكا اظهار داشت: ديپلمات هاى حاضر در اين نشست بر « تعهد خود مبنى بر دنبال كردن استراتژى دو گانه و همچنين ادامه تماس نزديك براى بحث در باره تحولات طى روزها و هفته هاى آينده» تاكيد كردند.


بر اساس استراتژى دو گانه كه در دستور كار اين گروه قرار گرفته است، اعمال فشار بر ايران براى دست كشيدن از برنامه هسته اى خود و همچنين ارائه مشوق هاى اقتصادى و فنى به تهران به طور همزمان دنبال مى شود.


اعمال تحريم هاى تازه عليه ايران با مخالفت هاى جدى از سوى كشورهاى چين و روسيه روبرو شده است و سرگئى لاوروف، وزير امور خارجه روسيه ماه گذشته گفت كه تحريم هاى جديد «غير سازنده» است.


چين نيز كه مراودات بازرگانى گسترده اى با تهران دارد و از سوى ديگر با آمريكا بر سر منافع منطقه اى خود دچار اختلاف نظر است خواستار حل برنامه هسته اى ايران از راه مذاكره است.