یک پژوهش جدید نشان میدهد که لایههای یخ و یخچالهای طبیعی تحت تاثیر گرمایش زمین با سرعت بیشتری از آنچه تصور میشد در حال ذوب شدن هستند.
هر سال حدود ۳۷۰ میلیارد تن برف و یخ ذوب میشوند و بیش از نیمی از آن در آمریکای شمالی روی میدهد.
نتایج همه جانبهترین اندازهگیری نشان میدهد حجم یخچالهای طبیعی جهان ۱۸ درصد سریعتر از آنچه که یک گروه بینالمللی از دانشمندان در سال ۲۰۱۳ محاسبه کرده بود در حال ذوب شدن هستند.
لایههای یخ و یخچالهای طبیعی جهان به نسبت دهه ۶۰ میلادی پنج برابر سریعتر ذوب میشوند. دلیل اصلی آن گرمایش زمین است و تحت تاثیر آن به دریاهای جهان که سطح آنها در حال بالا آمدن است آب بیشتری سرازیر میشود.
مایکل زمپ، رئیس بخش بررسی لایههای یخ در دانشگاه زوریخ و مسئول اين پژوهش گفت: «طی سی سال گذشته ناگهان ذوب شدن لایههای یخ در تمامی بخشهای کره زمین به طور همزمان شروع شد. اگر به این پدیده به شکل همه جانبه بنگریم میبینیم دلیل آن گرمایش زمین است».
سرعت ذوب شدن لایههای یخ و یخچالهای طبیعی در اروپای مرکزی، قفقاز، کانادا، اکثر ایالتهای آمریکا و نیوزیلند بیشتر است. براساس نتایج این پژوهش که روز دوشنبه ۲۰ فروردین در مجله علمی «نیچر» منتشر شد لایههای یخ و یخچالها در این مناطق هر سال بیش از یک درصد از حجم خود را از دست میدهند.
مایکل زمپ گفت: «اگر با همین سرعت ادامه یابد در بسیای از این مناطق لایههای یخ قبل از پایان قرن میلادی از بین خواهند رفت».
بر اساس یافتههای این پژوهش، از سال ۱۹۶۱ تاکنون ۱۰.۶ تریلیون تن از برف و لایههای یخ کره زمین ذوب شده است. آب ناشی از ذوب شدن این حجم از لایههای یخ و برف میتواند تمامی سطح ایالات متحده را با حدود ۱۲۰ سانتیمتر آب بپوشاند.
دانشمندان از مدتها پیش میدانستند که گرمایش زمین در نتیجه فعالیتهای انسان دلیل اصلی ذوب شدن برف و لایههای یخ است. لایههای یخ در گرینلند و قطب جنوب بیش از نقطه دیگری جای نگرانی دارند.
رئیس اداره جمعآوری اطلاعات در مورد برف و لایههای یخ در آمریکا گفت: «نتایج این پژوهش نشان میدهد که ماجرا جدیتر است و تاثیر ذوب شدن لایههای یخ بر بالا آمدن سطح آب دریاها بیشتر از آن است که تاکنون تصور میشد».
بالا آمدن سطح آب دریاهای جهان عوامل گوناگونی دارد ولی دلیل اصلی آن افزايش دمای آب و در نتیجه انبساط حجم آن است.
به گفته مایک زمپ، پژوهش جدید نشان میدهد که نقش ذوب شدن لایههای یخ بیشتر از آن است که تاکنون تصور میشد و عامل افزایش ۲۵ تا ۳۰ درصد از سطح آب دریاهاست.
معمولا تصور میشود که وقتی از لایههای یخ صحبت میکنیم منظور فقط نواحی نزدیک به دو قطب کره زمین است. ولی ذوب شدن برف و یخچالهای طبیعی در سایر مناطق که به خط استوا نزدیکترند میتواند روی زندگی مردمانی که به آن وابستهاند تاثیر زیادی بگذارد.
ساکنان بسیاری از مناطق کوهپایهای و کوهستانی برای آب آشامیدنی و کشاورزی به آب این یخچالها وابستهاند.
پژوهش دیگری که روز دوشنبه در مجله پژوهشهای زیست محیطی منتشر شد نیز سرعت بیشتر ذوب شدن لایههای یخبندان و سایر تغییرات در قطب شمال را تایید کرد.
این پژوهش نشان میدهد که گرمایش قطب شمال به نسبت سایر مناطق نیمکره شمالی ۲.۸ برابر سریعتر است. در مجموع این منطقه به نسبت گذشته مرطوبتر، ابریتر و بارانیتر شده است.