نخستوزیر دانمارک روز دوشنبه ۲۸ مرداد گفت گرینلند برای فروش نیست و ایده دونالد ترامپ برای خرید این قلمرو نیمه خودمختار در قطب شمال «نامعقول» است.
مته فردریکسن که برای ملاقات با کیم کیلسن، رئيس دولت محلی گرینلند، به اين جزيره سفر کرده است به خبرنگاران گفت: «گرینلند دانمارک نیست. گرینلند متعلق به گرینلند است و من واقعا امیدوارم که او این موضوع را جدی مطرح نکرده باشد».
خانم فردریکسن گفت با توجه به افزایش اقدامات روسیه و دیگران برای بهرهبرداری اقتصادی از قطب شمال «اهمیت این مناطق برای کل جهانیان بیشتر شده است».
کاهش سطح یخبندان امکان دسترسی به نفت و سایر منابع طبیعی در گرینلند را فراهم کرده و استخراج موفقیتآمیز این منابع میتواند آینده اقتصادی این جزیره را متحول کند.
البته تاکنون در آبهای گرینلند نفت کشف نشده و حدود ۸۰ درصد از مساحت این جزیره با لایههای یخ پوشیده شده است که قطر آن در برخی مناطق به سه کیلومتر میرسد. در نتیجه بهرهبرداری از منابع طبیعی در حال حاضر فقط در نواحی ساحلی گرینلند امکانپذیر است.
ولی حتی در نواحی ساحلی نیز با توجه به زمستانهای طولانی، یخ بستن بنادر، تاریکی ۲۴ ساعته و سرمای شدید که به ۳۰ درجه زیر صفر میرسد فعالیتهای اکتشافی بسیار دشوار خواهد بود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، قرار است در بخشی از سفر اروپایی خود روزهای دوم و سوم سپتامبر از دانمارک دیدار کند.
آقای ترامپ روز یکشنبه گفت به خرید گرینلند علاقمند است ولی این موضوع از اولویتهای دولت او نیست.
او گفت: «از نظر استراتژیک جالب است و ما علاقمند هستیم. ولی کمی با آنها گفتوگو خواهیم کرد. و به شما بگویم که جز اولویتهای ما نیست».
این نخستین بار نیست که یک رئیسجمهوری آمریکا موضوع خرید گرینلند را مطرح میکند. در سال ۱۹۶۴ دولت آمریکا پس از مطرح کردن موضوع معاوضه بخشی از اراضی آلاسکا با قسمتهایی از خاک گرینلند، برای خرید این جزیره بزرگ در قطب شمال ۱۰۰ میلیون دلار به دانمارک پیشنهاد داد.
بر اساس توافقی که در سال ۱۹۵۱ امضاء شده است، دانمارک به آمریکا اجازه داده که پایگاه نظامی و تاسیسات راداری در گرینلند دایر کند.
نیروی هوایی آمریکا هم اکنون در گرینلند یک پایگاه دارد که در هزار و ۲۰۰ کیلومتری جنوب قطب شمال قرار دارد. سه فرودگاه نظامی آمریکا در گرینلند طی سالهای اخیر به فرودگاههای غیرنظامی بدل شدهاند.
پایگاه هوایی تول که در سال ۱۹۵۲ ساخته شد ابتدا نقطهای برای سوختگیری بمبافکنهای آمریکایی در پروازهای طولانی بود. از سال ۱۹۶۱ نیز سیستمهای هشدار اولیه برای ردیابی موشکهای بالستیک و رصد فضا نیز در آن مستقر شد.
خانم فردریکسن که ۲۷ ژوئن امسال به نخستوزیری دانمارک رسید پس از ملاقات با مقامهای محلی گرینلند برای دیدار با رهبران کشورهای اروپای شمالی به ایسلند سفر کرد.
او در بخش دیگری از سخنانش گفت: «خوشبختانه دوران خرید و فروش کشورها و ملتهای دیگر به سر آمده است. موضوع را همین جا ختم میکنیم. ولی از شوخی گذشته، ما علاقمند به داشتن مناسبات استراتژیک با ایالات متحده هستیم».