ديده‌بان حقوق بشر: ايران نبايد غيرنظاميان عراقى را هدف قرار دهد

ديده بان حقوق بشر كه مقر آن در نيويورك است مى گويد كه حملات ايران به حزب حيات آزاد كردستان (پژاك) در اواخر ماه مه شدت يافت و باعث آواره شدن بيش از ۵۰۰ خانواده كرد عراق شده است.

ديده‌بان حقوق بشر از جمهورى اسلامى ايران خواسته است تا تا همه اقدام‌هاى احتياطى را به كار گيرد تا در جريان گلوله‌باران مواضع شورشيان كرد به غيرنظاميان ساكن ده‌ها روستاى كردستان عراق آسيبى نرسد.

ديده‌بان حقوق بشر كه مقر آن در نيويورک است مى‌گويد كه حملات ايران به حزب حيات آزاد كردستان (پژاک) در اواخر ماه مه شدت يافت و باعث آواره شدن بيش از ۵۰۰ خانواده كرد عراقى و زخمى شدن تعداد نامشخصى از روستاييان و همچنين كشته شدن يک دختر نوجوان شده است.

اين سازمان از روستاييان عراقى نقل قول مى‌كند كه به اعضاى ديده‌بان حقوق بشر گفته‌اند که مأموران مرزى ايران دام‌هاى آنها را هدف قرار داده و گاهى به سوى روستاييان نيز آتش گشوده‌اند.

گروه پژاک كه شاخه ايرانى حزب كارگران كردستان تركيه (پ كاكا) است پايگاه‌هاى خود را در شمال عراق و نوار مرزى با ايران قرار داده است و هر از چندگاهى به سربازان و نيروهاى مرزى جمهورى اسلامى حمله مى‌كند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامى در ماه هاى گذشته براى مقابله با حملات اين گروه اقدام به گلوله‌باران مناطق شمال عراق كرده است.

در این شرایط جو استورک، معاون ديده‌بان حقوق بشر، مى‌گويد: «ايران بايد كليه اقدامات احتياطى را براى جلوگيرى از آسيب ديدن غيرنظاميان در اثر آتش توپخانه و ساير حملات به كار گيرد».

وى مى‌افزايد: «شليک توپ به مناطقى كه مردم زندگى مى‌كنند به خصوص اگر فاقد اهداف نظامى باشد و نيز هدف قرار دادن دام‌ها نقض جدى قوانين جنگ است».

اواسط خردادماه گذشته، يک سخنگوى نيروهاى امنيتى منطقه كردستان عراق، به خبرگزارى رويترز گفت كه بيش از ۳۰ تن از نيروهاى ايرانى با خودرو و ادوات نظامى تا عمق دو كيلومترى استان اربيل عراق وارد شده و موضع گرفته‌اند.

پيشتر نيز دولت اقليم كردستان عراق خبر داده بود كه نيروهاى نظامى ايران بيش از يک هفته است با آتش توپخانه و هلى ‌كوپتر مناطق مرزى كردستان را به منظور مقابله با گروه پژاک زير آتش گرفته‌‌اند.

به گفته مقام‌هاى محلى، در جريان اين حملات، بيش از ۳۰۰ خانوار از مردم منطقه مجبور به ترک خانه‌هاى خود شده و يک زن در جريان اين گلوله‌باران كشته شد.

ديده‌بان حقوق بشر مى‌گويد كه از روز سوم ژوئن تاكنون حدود ۵۰۰ خانواده از روستاهاى مرزى خود گريخته و به اردوگاه‌هاى چادرى استان‌هاى اربيل و سليمانيه پناه برده‌اند. پيش از آنها نيز ۲۵۰ خانواده ديگر، در ماه هاى گذشته از آتشبار توپخانه ايران فرار كرده و به اين چادرها آمده‌اند.

بر اساس گزارش اين سازمان بين‌المللى حقوق بشرى، سازمان‌هاى امداد رسانى و مؤسسات محلى با مشكلات متعددى براى تأمین نيازهاى اوليه اين خانواده‌ها روبه‌رو بوده‌اند.

این سازمان بین‌المللی همچنین به نقل از چند مقام محلی نوشته است که مناطق محل استقرار نیروهای پژاک از مناطقی که مورد گلوله‌باران ایران قرار گرفته‌اند فاصله دارد و تأکید کرده است که «دیده‌بان حقوق بشر هیچ نشانه‌ای حاکی از فعالیت پژاک در این منطقه و مناطق اطراف که بازدید کرد، ندید».

ديده‌بان حقوق بشر همچنین مى‌افزايد که گزارش سازمان‌هاى امدادرسانى حاكى است كه حملات تركيه به اندازه آتشبارهاى ايران بر غير نظاميان كرد عراقى تأثير نداشته است.

گروه پژاک از سوى جمهورى اسلامى ايران و برخى از كشورهاى جهان در فهرست سازمان‌هاى تروريستى قرار گرفته است. اين گروه مى‌گويد كه به دنبال خودمختارى براى منطقه كردستان ايران است.