آژانس بین‌المللی انرژی: دولت‌ها روی نفت ارزان حساب باز نکنند

یک مقام ارشد آژانس بین‌المللی انرژی هشدار داده است که دولت‌ها در تعیین سیاست انرژی خود، روی تداوم نفت ارزان حساب باز نکنند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، فاتح بیرول مدیر اجرایی آژانس روز دوشنبه چهارم آبان اعلام کرد که از نیمه دوم سال آینده میلادی احتمالا به خاطر کاهش سرمایه‌گذاری در حوزه تولید نفت و کاهش تولید نفت آمریکا، عرضه جهانی این محصول کاهش پیدا خواهد کرد.

قیمت نفت از نیمه سال گذشته میلادی تاکنون بیش از نصف کاهش یافته است که بیشتر به خاطر افزایش تولید نفت شیل آمریکا و تولید اعضای اوپک بوده است.

اعضای اوپک بعد از افت قیمت‌ها، تصمیم به دفاع از سهم خود در بازار نفت گرفتند، موضوعی که به آهنگ افت قیمت نفت شتاب داد.

بر اساس آخرین گزارش ماهانه اوپک، تولید روزانه نفت کشورهای عضو اوپک در ماه سپتامبر به بیش از ۳۱.۵ میلیون بشکه رسید که دو میلیون بشکه بیشتر از تقاضای جهانی برای نفت ۱۲ عضو این سازمان است.

بیرول می‌گوید که تنظیم سیاست‌های انرژی بر اساس تداوم مسیر قیمت‌های موجود در کوتاه مدت اشتباه است.

آژانس انرژی قبلا پیش‌بینی کرده بود که سرمایه گذاری‌ها در حوزه تولید نفت طی سال جاری میلادی تا ۲۰ درصد کاهش یابد. آقای بیرول می‌گوید که برای سال آینده نیز کاهش سرمایه گذاری در حوزه نفت پیش بینی می‌شود.

وی گفت که «اگر پیش بینی‌ها درست از آب در آید، این برای اولین بار خواهد بود که سرمایه گذاری‌ها در صنعت تولید نفت طی دو سال متوالی سیر نزولی خواهد داشت. بایستی به تبعات میان مدت و بلند مدت این موضوع توجه داشت».

آقای بیرول در ادامه گفت که انتظار می‌رود تولید نفت شیل آمریکا در سال آینده ۴۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یابد و ریسک اختلال در عرضه نفت از طرف کشورهای خاورمیانه به خاطر تداوم مشکلات امنیتی زیاد است.

به گفته وی، با این حال انتظار می‌رود که تولید نفت ایران در سایه لغو تحریم‌ها، از نیمه دوم سال ۲۰۱۶ روزانه ۴۰۰ هزار تا ۶۰۰ هزار بشکه افزایش یابد.

آقای بیرول در ادامه گفت که هنوز مقادیر زیادی تولید مازاد بر مصرف در جهان وجود دارد و حداقل تا نیمه اول سال آینده میلادی ادامه خواهد یافت و در میان مدت چشم‌اندازی برای افزایش قیمت نفت نیست.

آژانس دو هفته قبل نیز گزارش داد که انتظار می‌رود تولید نفت کشورهای غیرعضو اوپک در سال آینده روزانه تا ۵۰۰ هزار بشکه کاهش یابد.

این نهاد بین‌المللی که به کشورهای مصرف کننده نفت مشاوره انرژی می‌دهد، پیش‌بینی کرده است که حجم سرمایه گذاری‌ها در بخش اکتشاف و تولید طی سال جاری تا ۱۰۰ میلیارد دلار دچار کاهش شود.

آژانس می‌گوید که احتمالا در نیمه اول سال آینده، تقاضای جهانی برای نفت روزانه حدود ۹۵ میلیون بشکه در روز باشد، اما در سه ماهه سوم به ۹۶ میلیون و ۲۴۰ هزار بشکه و در سه ماهه آخر سال آینده به ۹۶ میلیون و ۶۷۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.

درباره وجود نفت مازاد و قیمت‌های جهانی نفت خام، سیدمحسن قمصری معاون امور بین الملل شرکت ملی نفت روز دوشنبه با بیان اینکه بازار نفت به بازار ضعیفی تبدیل شده است، گفت: «این بازار اکنون با یک میلیون بشکه نفت مازاد روبروست و یک میلیون بشکه نیز مازاد پنهان وجود دارد».

به گزارش خبرگزاری ایرنا، قمصری با بیان اینکه پیش بینی نمی‌شود که ظرف سه سال آینده، قیمت نفت به روزهای اوج خود بازگردد، افزود: «جالب است بدانید که ژاپنی‌ها مصرف نفت خود را از پنج میلیون بشکه به ۳.۵ میلیون بشکه در روز رسانده و اروپایی‌ها نیز ۱.۵ میلیون بشکه از میزان مصرف خود کاسته‌اند».

این مقام مسئول در شرکت ملی نفت اعلام کرد: در خوشبینانه‌ترین حالت، قیمت نفت تا دو سال آینده حدود ۶۰ دلار باشد اما این پیش بینی هم وجود دارد که تا سال ۲۰۲۵ وضعیت به همین منوال باشد.