دیپلمات های غربی در آژانس بین المللی انرژی اتمی روز دوشنبه اعلام کردند که ایران دو آبشار ۱۶۴ تایی از سانتریفیوژها را در تاسیسات زیر زمینی نطنز راه اندازی کرده است.
به گفته این دیپلمات ها، چنین اقدامی می تواند راه را برای غنی سازی اورانیوم در مقیاس صنعتی هموار سازد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این آبشارها به مدت کوتاهی آزمایش شدند بدون اینکه اورانیوم به آنها تزریق شود. در صورت موفقیت آمیز بودن راه اندازی سانتریفیوژها، برای غنی سازی در مرحله بعدی اورانیوم وارد آنها خواهد شد.
ایران در ماه های گذشته برای فراهم کردن مقدمات غنی سازی اورانیوم اقدامات خود را سرعت بخشیده است.
راه اندازی سانتریفیوژهای جدید در مجتمع هسته ای نطنز در حالی صورت می گیرد که شورای امنیت سازمان ملل متحد از ایران خواسته است تا دوم اسفند ماه برنامه غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در آورد و گرنه با اقدامات بعدی این شورا روبرو خواهد شد.
ایران با رد این قطعنامه اعلام کرده است که برنامه اتمی خود را متوقف نخواهد کرد و قصد دارد که سه هزار سانتریفیوژ جدید برای تولید اورانیوم غنی شده در مقیاس صنعتی اقدام کند.
روز یکشنبه، غلامرضا آقازاده، رییس سازمان انرژی اتمی ایران درباره روند نصب سه هزار سانتريفيوژ در تاسيسات غنی سازی نطنز خطاب به خبرنگاران گفته است: « اندکی صبر کنيد و خيلی طول نمی کشد تا شما هم ببينيد چه خواهد شد.»
آقای آقازاده خطاب به خبرنگاران گفته است: «فکر می کنم طی ۷-۸ روز آينده شما هم همراه من به نطنز خواهيد آمد تا با آخرين مراحل کار آشنا شويد.»
ایران می گوید که برنامه هسته ای این کشور صلح آمیز بوده و برای تولید برق مورد استفاده قرار می گیرد. اما کشورهای غربی با توجه به پنهانکاری های جمهوری اسلامی از آن بیم دارند که این برنامه پوششی برای تولید سلاح هسته ای باشد.
ایران برای نشان دادن صلح آمیز بودن برنامه خود از نمایندگان جنبش عدم تعهد در آژانس بین المللی انرژی اتمی دعوت کرد تا روز یکشنبه از تاسیاست اتمی ایران بازدید کنند. ولی تحلیلگران مستقل می گویند که این بازدیدها توسط افرادی که پیشینه تخصصی ندارند نمی تواند نشان دهد که این برنامه اهداف نظامی را دنبال نمی کند.
علی اصغر سلطانيه، نماينده دايمی ايران در آژانس بين المللي انرژی اتمی در هفته جاری گفت که همکاری ايران با آژانس ادامه دارد و کشورش از«هيچ تلاشی برای زدودن ابهامات» دريغ نمی کند.
آقای سلطانيه افزود: «ايران مصمم به ادامه فعاليت های صلح آميز هسته ای خود است و هيچ منطقی برای تعليق وجود ندارد و هيچ کس نيز نتوانسته است توجيه منطقی برای تعليق به جمهوری اسلامی ايران ارايه کند.»