گفت‌وگو با علی نیری، فیزیکدان، درباره جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۱۵

تاکاکی کاجیتا (چپ) از دانشگاه توکیو در ژاپن و آرتور ‌مک دانلد از دانشگاه کویینز در کینگستون کانادا.

جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۱۵ به طور مشترک به دو دانشمند ژاپنی و کانادایی به دلیل کشف آنان در زمینه «نوترینو‌ها» تعلق گرفت.

آکادمی نوبل در سوئد روز سه‌شنبه اعلام کرد که تاکاکی کاجیتا از دانشگاه توکیو در ژاپن و آرتور ‌مک دانلد از دانشگاه کویینز در کینگستون کانادا کشف کرده‌اند که «نوترینو‌ها» دارای جرم هستند. «نوترینو‌ها» حتی از اتم هم ریز‌تر هستند.

در بیانیه آکادمی نوبل آمده است: «این کشف درک ما را از کارکرد ذرات بنیادی دگرگون کرده و می‌تواند در برداشت و درک بهتر ما از کائنات نیز نقشی حیاتی ایفا کند».

الهه روانشاد از رادیو فردا درباره این کشف و چند و چون آن دیدگاه علی نیری، استادیار فیزیک در دانشگاه «چپمن» آمریکا، را جویا شده است.

Your browser doesn’t support HTML5

گفت‌وگوی الهه روانشاد با علی نیری، فیزیکدان، درباره جایزه نوبل فیزیک در سال ۲۰۱۵

جوائز نوبل هر ساله در پنج رشته پزشکی، فیزیک، شیمی، ادبیات و صلح از محل بنیاد نوبل به برندگان اهدا می‌شود. بانک مرکزی سوئد نیز هر ساله، جایزه‌ای با‌‌ همان مبلغ، در یادبود آلفرد نوبل اهدا می‌کند که در زبان عامه به جایزه اقتصاد نوبل شهرت یافته اما از محل بنیاد نوبل تامین نمی‌شود و در وصیت آلفرد نوبل هم منظور نشده اما همراه جوائز اهدا می‌شود.

روز دوشنبه برندگان جایزه پزشکی و روز سه شنبه برندگان جایزه نوبل در رشته فیزیک اعلام شد. نام برندگان در رشته‌های باقیمانده نیز در روزهای آینده اعلام خواهد شد.

در میان پنج رشته نوبل، صلح تنها رشته‌ای است که کمیته سوئدی نوبل برنده را انتخاب نمی‌کند.

آلفرد نوبل در وصیتنامه خود انتخاب برنده جایزه صلح را به عهده کمیته نروژی نوبل گذارده و جایزه نیز در اسلو پایتخت نروژ به برنده اهدا می‌شود.

جوائز نوبل همگی، چه در استکهلم و چه در اسلو، روز نوزدهم آذرماه به برندگان اهدا می‌شود.