سرمایه گذاری گسترده چین در بخش گاز ایران

منطقه گازی پارس جنوبی که با کشور قطر دارای منابع مشترک است.

روزنامه های داخلی چين روز دوشنبه از قرارداد چند ميليارد دلاری نفتی ميان ايران و چين خبر دادند .


بنا به گزارش اين روزنامه ها، شرکت ملی نفت چين که بزرگترين توليد کننده نفت اين کشور محسوب می شود در نظر دارد سه ميليارد و ۶۰۰ ميليون دلار در ميدان گازی پارس جنوبی ايران سرمايه گذاری کند .


دست اندرکاران اين شرکت بزرگ نفتی چينی هم اکنون سر گرم مذاکره با طرف های ايرانی خود در باره جزئيات اين قرارداد هستند .


گفته می شود اين پروژه چند ميليارد دلاری بخشی از يک قرارداد هفت ساله است که شرکت ملی نفت چين برای توسعه فاز ۱۴ ميدان گاز پارس جنوبی در ايران سرمايه گذاری می کند .


بر اساس اين گزارش، شرکت چينی در نظر دارد يک ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلار از اين مبلغ را در امور مربوط به اکتشاف گاز در فاز ياد شده ميدان پارس هزينه کند که گفته می شود ميزان ذخيره گاز طبيعی آن ۳۷۰ ميليارد متر مکعب است .


اين شرکت همچنين در نظر دارد يک ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلار ديگر را در ساخت يک نيروگاه گاز مايع طبيعی در ايران سرمايه گذراری کند. ميزان توليد گاز مايع اين نيروگاه جديد چهار و نيم ميليون تن در سال بر آورد شده است .


ليو وی جيانگ ، از سخنگويان روابط خارجی شرکت ملی نفت چين از ابراز نظر در اين باره خودداری کرد و گفت که « شرکت ملی نفت چين يارانه زيادی دريافت می کند و طبيعی است که در عرصه های تجاری فعال باشد.»


چين دومين خريدار بزرگ منابع نفتی ايران به شمار می رود .



هفته گذشته، ايالات متحده آمريکا از چين خواست که درباره يک قرارداد نفتی با ايران به ارزش ۱۶ ميليارد دلار تجديد نظر کند.

اين کشور ماه گذشته ميلادی قراردادی را با شرکت صادرات گاز ملی ايران به امضا رساند که به موجب آن ايران فروش گاز ميدان پارس جنوبی به چين را از سال ۲۰۱۱ آغاز می کند.


بر اساس اين قرارداد، ايران موافقت کرده است تا ۲۵ سال آينده سه ميليون تن گاز به چين صادر کند .


انتقاد آمریکا به چین


هفته گذشته، ايالات متحده آمريکا از چين خواست که درباره يک قرارداد نفتی با ايران به ارزش ۱۶ ميليارد دلار تجديد نظر کند.


به گفته سخنگوی سفارت آمريکا در پکن، به دنبال انعقاد اين قرارداد ۱۶ ميليارد دلاری ميان ايران و چين که ماه قبل صورت گرفت، نگرانی های ايالات متحده افزايش يافته است.


قرارداد توسعه ميدان های گازی و نفت ايران، اندکی پيش از تصويب قطعنامه تحريم شورای امنيت، عليه برنامه های اتمی جمهوری اسلامی به امضاء طرفين رسيد.


براساس قطعنامه شورای امنيت، تحريم های محدود اقتصادی عليه برنامه اتمی جمهوری اسلامی برقرار شده است و چين، به عنوان يکی از پنج عضو دائم اين شورا، يکی از امضاء کنندگان قطعنامه بود.