بلغارستان: ماموریت سفیر ایران در صوفیه پایان یافته است

اتوبوس حامل گردشگران اسرائیلی که در انفجار بورگاس به شدت آسیب دید.

سخنگوی وزارت امور خارجه بلغارستان روز يکشنبه، ۲۲ بهمن ماه، گزارش های مربوط به فراخوانی سفير ايران از صوفيه را رد کرد و گفت که ماموريت سفير فعلی جمهوری اسلامی پايان يافته و سفير جديد قرار است از روز دوشنبه کار خود را آغاز کند.

رسانه های بلغارستان اواخر هفته گذشته اعلام کرده بودند که ايران در اعتراض به گزارش دولت صوفيه مبنی بر دست داشتن گروه حزب الله لبنان که تهران حامی آن به شمار می رود، قرار است سفير خود را از بلغارستان فرا بخواند.

اين در حالی است که خانم وسلا چرنيوا، سخنگوی وزارت امور خارجه بلغارستان، به کانال تلويزيونی اروپا گفته است: «اين خبر حقيقت ندارد و دوره ماموريت سفير ايران در اين هفته به پايان می رسد و سفير جديد که ماه ها پيش به اين سمت انتخاب شده است قرار است روز بعد وارد بلغارستان شود.»

بر اساس گزارشی که رسانه های بلغارستان پيشتر منتشر کرده بودند، غلامرضا باقری، سفير فعلی ايران، صوفيه را ترک کرده و حکومت تهران سطح مناسبات خود را با بلغارستان کاهش خواهد داد.

«آژانس خبری صوفيه» در این زمینه گزارش داده بود که این تصميم دولت تهران با گزارش رسمی کشور بلغارستان در مورد انفجار تروريستی تابستان گذشته عليه گردشگران اسرائيلی ارتباط دارد.

حدود هفت ماه پس از انفجاری که در آن پنج گردشگر اسرائيلی و راننده بلغاری آنها کشته شدند، دولت بلغارستان سه شنبه هفته گذشته نتايج رسمی تحقيقات خود را منتشر کرد که بر اساس آن، شاخه نظامی حزب الله، به عنوان بازوی اجرايی بسياری از طرح های تروريستی عليه اهداف اسرائيلی و يهودی در جهان، مجری آن برنامه خرابکاری بود.

سوتان سوتانف، وزيرکشور بلغارستان، در این زمینه گفته بود: دو نفر از سه تروريست آن حادثه شناسايی شدند که عضو شاخه نظامی حزب الله بوده اند و اين برنامه، بخشی از طرح های هميشگی حزب الله برای ضربه زدن به اسرائيلی هاست.

هر چند در گزارش رسمی دولت بلغارستان نام ايران که حامی و هم پيمان مهم حزب الله لبنان است، به عنوان عاملی که در مظان اتهام کمک به اجرای اين طرح تروريستی است، مطرح نشد اما غلامرضا باقری سفير ايران در صوفيه روز جمعه گذشته در يک نشست خبری گفت اين بمبگذاری ارتباطی با ايران ندارد و مناسبات تهران- صوفيه تا پيش از اين دوستانه بوده است.

انفجار روز هجدهم ژوييه ۲۰۱۲ در بورگاس بلغارستان، نخستين حمله «موفق» در خاک يک کشور اروپايی عليه اسرائيلی ها محسوب می شد. گردشگران اسرائيلی که تنها ساعتی قبل از انفجار با هواپيما به فرودگاه اين شهر ييلاقی رسيده بودند، سوار اتوبوس هايی شده بودند که گردشگران را به سوی هتل شان می برد. هنوز اتوبوس از فرودگاه دور نشده بود، که انفجار رخ داد.

وزارت کشور بلغارستان پس از تحقيقات هفت ماهه، هفته گذشته اعلام کرد فرد بمبگذاری که در انفجار بورگاس کشته شد شناسايی نگرديد اما دو همدست فراری او، عضو شاخه نظامی حزب الله بودند که گذرنامه های اصل استراليايی و کانادايی داشتند و در سال های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ در لبنان زندگی کرده اند.

بلغارستان به لبنان گفته است که بايد در تحقيقات در يافتن اين دو تروريست و کشاندن آنها به پای ميز محاکمه همکاری کند.

گزارش رسمی وزارت کشور بلغارستان که از سوی شورای امنيت ملی آن کشور نيز مورد حمايت قرار گرفت، با داده های يوروپل، پليس ۲۷ کشور عضو اتحاديه، همخوانی دارد هرچند که راب راينرايت رييس يوروپل گفت نام ايران و القاعده را نمی‌تواند در کنار مظنونين بگذارد.

شيخ نعيم قاسم معاون دبيرکل حزب الله، روز جمعه در لبنان گفت که دولت بلغارستان زير نفوذ «صهيونيست ها» می خواهد موجب سرنگونی حزب الله شود.

حزب الله گفته است که حسن نصرالله دبيرکل حزب الله بزودی در مراسمی علنی (که به احتمال زياد آيين سالروز قتل عماد مغنيه است)، به اين «اتهام» واکنش نشان می دهد.

تصميم ايران به کاهش سطح مناسبات با بلغارستان و بازگرداندن سفيرش به تهران در حالی است که ايران مناسبات چندان خوبی با بسياری از کشورهای ديگر اروپايی ندارد و سال گذشته دچار بحران جدی روابط با بريتانيا شد و از سويی نيز کانادا با ايران قطع رابطه کرد.

«خبرگزاری فارس»، وابسته به سپاه پاسداران، ظهر روز يکشنبه مدعی شد که ماموريت غلامرضا باقری در صوفيه پايان يافته و افزود که قرار است فرد ديگری به نام عبدالله نوروزی راهی صوفيه شود.

براساس تجربيات گذشته، در چند مورد در اروپا که ترورهايی منتسب به ايران و حزب الله انجام شده است، سفارتخانه ها و سفيران ايران درمظان اتهام دادن کمک به تروريست ها بوده اند.
اين احتمال می تواند مطرح باشد که ايران آقای باقری را به تهران بازمی گرداند تا مانع از قائل شدن ارتباط ميان وی با حادثه تروريستی بورگاس گردد.

دربخش داده های رسمی وزارت خارجه ايران، نام سفير ايران در صوفيه، غلامرضا باقری مقدم ثبت شده بود.

واکنش‌های جهانی به معرفی حزب الله به عنوان عامل انفجار

آمريکا و اسرائيل تاکيد دارند طرح های تروريستی که حزب الله اجرا می کند، از سوی جمهوری اسلامی ايران برنامه ريزی می‌شود و شاخه نظامی حزب الله، ضمن همکاری تنگاتنگ با نیروی قدس سپاه پاسداران ايران، به اجرای اين برنامه ريزی ها کمک می کند.

آمريکا و اسرائيل گفته اند که انتظار دارند اتحاديه اروپا نيز مانند آمريکا، اکنون نام حزب الله را در فهرست تروريستی خود قرار دهد و ميان شاخه نظامی حزب الله با شاخه سياسی آن تفاوتی قائل نشود.

بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل، روز سه شنبه با سپاسگذاری از گزارش دولت بلغارستان، گفته بود که اين حمله عليه همه کشورهای اتحاديه اروپايی بوده است.

آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نیز با ابراز خشم از حزب الله چهارشنبه هفته گذشته گفت که کشورش از قراردادن حزب الله در فهرست تروريستی اتحاديه اروپا حمايت خواهد کرد. فرانسوا اولاند نيز از اين اقدام حزب الله ابراز انزجار کرده ولی تاکيد کرده است که اتحاديه اروپا بايد بررسی لازم را به عمل آورد.

با وجود اين، برخی از ارزيابی ها می گويد که اتحاديه اروپا به آسانی به قراردادن حزب الله در سياهه تروريستی تن در نخواهد داد زيرا هنوز عوامل پرقدرتی در اروپا می گويند که بايد ميان شاخه نظامی حزب الله و شاخه سياسی آن تفاوت قائل شد.

فرانسه خود نگران است درشرايطی که حزب الله بخشی از پارلمان و دولت لبنان است، با حمايت از گنجاندن نام حزب الله در فهرست تروريستی، به نفوذ سنتی فرانسه در لبنان لطمه وارد شود و بی ثباتی در لبنان را بويژه در شرايطی که سوريه در اوج بحران قرار دارد و بر لبنان اثرگذاراست، دامن بزند.

اما ديويد کامرون نخست وزير بريتانيا گفته است که از تروريست ناميدن حزب الله از سوی اتحاديه اروپا باکی ندارد. زيرا بريتانيا همواره خواهان اين امر بوده است؛ اين درخواست از سوی کشور هلند نيز مورد حمايت است.

نهادهای اطلاعاتی اسرائيل ارزيابی کرده بودند که نیروی قدس سپاه پاسداران برای انتقام گيری از قتل عوامل مرتبط با برنامه هسته ای ايران که به موساد اسرائيل نسبت داده می شد، و نيز حزب الله به انتقام قتل عماد مغنيه مغز عملياتی حزب الله که در فوريه ۲۰۰۸ در انفجاری در دمشق کشته شد، سلسله طرح هايی را برای قتل اسرائيلی ها و انفجار سفارتخانه های اسرائيل در کشورهای بسياری در جهان در دو سال اخير اجرا کرده اند.

اين بمبگذاری ها از جمله در ۲۶ مه ۲۰۱۱ در خيابانی در شهر استانبول، و سپس در تابلند و پس از چند روز، در بمبئی هند اجرا شد و همزمان در همان روزها، دولت جمهوری آذربايجان دستگيری چهار مرد را تاييد کرد که در صدد کشتن سفير اسرائيل در باکو بودند.

پليس تايلند نيز گفت که بمبگذاران اعزامی از ايران در صدد انفجار سفارت اسرائيل در بانکوک بوده اند؛ هند افرادی را در ارتباط با ايران دستگير کرد که عامل انفجار در اتومبيل همسر وابسته نظامی اسرائيل در بمبئی بودند؛ گرجستان اعلام کرد بمبی را که به يک اتومبيل سفارت اسرائيل در تفليس بسته شده بود، کشف کرده است.

تنها چند روز پيش از انفجار در بلغارستان، کشور قبرس نيز اعلام کرد يک عضو حزب الله را که در مورد حضور گردشگران اسرائيلی اطلاعات گردآوری کرده و تدارکات لجيستيک نيز برای اجرای قريب الوقوع يک طرح انفجاری آماده کرده بود، دستگير کرد. پليس قبرس نام ايران را نيز دراين ماجرا مطرح کرد.