سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق روز پنجشنبه ۱۴ مرداد از اخراج باقیمانده اعضای سازمان مجاهدین خلق از خاک عراق تا ۴۵ روز آینده خبر داد.
حسن داناییفر به خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، گفته که دولت عراق با «همکاری سازمان ملل» تاکنون ۶۵ درصد اعضای این سازمان را «اخراج» کرده و مابقی را نیز در آینده اخراج خواهد کرد.
وی افزوده است که دولت عراق از گذشتهها در پی «اخراج» اعضای سازمان مجاهدین از خاک خود بوده اما «به دلیل فشارهای آمریکا این روند تاکنون به تاخیر افتاده بود».
به گفته این مقام ایرانی، «اگر فشارهای آمریکا نبود، دولت عراق در سالهای گذشته همه عناصر منافقین را از خاک این کشور اخراج میکرد».
سازمان مجاهدین خلق هنوز به این خبر واکنش نشان نداده است.
اعلام خبر اخراج اعضای باقیمانده سازمان مجاهدین خلق از عراق٬ چند روز پس از انتشار خبر دیدار محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی با مریم رجوی٬ رییس «شورای ملی مقاومت» از سوی ایران اعلام میشود.
آقای عباس نهم مردادماه در پاریس با خانم رجوی دیدار و گفتوگو داشت که این دیدار اعتراض رسمی جمهوری اسلامی را به دنبال داشت.
خبرگزاری فلسطینی «معا» خبر داده که جمهوری اسلامی نامهای خطاب به محمود عباس درباره ملاقات روز شنبه او با مریم رجوی نوشته که این تشکیلات به نامه مذکور جواب خواهد داد.
در این میان، گروههای فلسطینی عضو «جبهه مقاومـت»، همسو با ایران، در بیانیه مشترکی از ملاقات عباس - رجوی انتقاد کرده و آن را معلول «فشار» عربستان سعودی دانستهاند.
در صورت صحت محتوای بیانیه این گروههای فلسطینی٬ اخراج ۳۵ درصد باقی مانده اعضای سازمان مجاهدین خلق از عراق هم میتواند به درخواست ایران و پاسخی به اقدامات اخیر عربستان سعودی باشد.
تنشهای و پیامهای تهدید آمیز مستقیم و غیرمستقیم ایران و عربستان پس از حضور ترکی الفیصل، رییس پیشین استخبارات سعودی در نشست سالانه سازمان مجاهدین خلق ایران بار دیگر افزایش قابل ملاحظهای یافته است.
مقامهای جمهوری اسلامی در هفتههای اخیر بارها به طور مستقیم عربستان سعودی را به تلاش برای ایجاد ناامنی در خاک ایران متهم کرده و نسبت به ادامه این سیاست به ریاض هشدار دادهاند.
سازمان مجاهدین خلق از گروههای مخالف حکومت جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود که در دهه ۱۳۶۰ به مبارزه مسلحانه با آن روی آورد.
بخش عمدهای از اعضای این سازمان حدود سه دهه در پایگاهی نظامی به نام اردوگاه اشرف در عراق زندگی میکردند اما این نیروها در پی ضربالاجل مقامات عراق و توافق با ایالات متحده، در سال ۹۱ به پایگاه لیبرتی (آزادی) در حوالی بغداد منتقل شدند که پیش از آن محل استقرار نظامیان آمریکایی بود.
گزارشها حاکی است که بیش از سه هزار تن از اعضای این سازمان در کمپ یاد شده مستقر بودند ولی مشخص نیست که چه تعداد از آنها توانستهاند در چارچوب برنامه سازمان ملل برای انتقال به سایر کشورها، عراق را ترک کردهاند.
آلبانی از جمله کشورهایی است که پذیرفته بود به چند صد نفر از اعضای سازمان مجاهدین خلق در عراق پناهندگی بدهد.
سفیر ایران در عراق در اسفند سال ۹۲ گفته بود که «۴۲۳ نفر از اعضای گروهک منافقین از نظر حقوقی مشکلی برای بازگشت به کشور ندارند و میتوانند به ایران سفر کنند که این تعداد ممکن است در آینده افزوده شود».