صادرات نفتی ایران از مرز «دو میلیون بشکه در روز» گذشته است

مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت در گفت‌و‌گویی با روزنامه دولتی «ایران» گفته که ایران از زمان اجرای برجام، دی‌ماه پارسال، توانسته است روزانه حدود ۹۰۰ هزار بشکه از سهم صادرات خود در بازار نفت را احیا کند.

روزنامه ایران در شماره روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت خود از قول محسن قمصری نوشت که ایران همچنان تلاش خواهد کرد تا برنامه‌های افزایش تولید و صادرات خود را به طور کامل محقق کند.

قمصری میزان صادرات نفت ایران را بالای دو میلیون بشکه در روز اعلام کرد. ایران قبل از تحریم‌ها روزانه دو میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه صادرات نفت خام و ۳۰۰ هزار بشکه صادرات میعانات گازی داشت. بعد از تحریم‌های سال ۲۰۱۲، صادرات روزانه نفت خام ایران به یک میلیون بشکه در روز سقوط کرد.

بر مبنای اظهارات آقای قمصری، ایران توانسته است در کمتر از چهار ماه از اجرای برجام و لغو تحریم‌ها تولید خود را به بیش از سه میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز برساند.

هنوز آمار سازمان‌های جهانی درباره تولید و صادرات نفت ایران در ماه آوریل منتشر نشده است، اما گزارش آژانس بین‌المللی انرژی حاکی است که تولید نفت ایران در ماه مارس، حدود سه میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه بوده است. این رقم، شامل میعانات گازی، نوعی نفت خام که از چاه‌های گازی تولید می‌شود، نیست.

محسن قمصری در بخش دیگری از سخنانش گفته است که یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه از نفت تولیدی ایران راهی پالایشگاه‌های داخلی می‌شود.

ایران قبلا اعلام کرده بود که به محض برچیده شدن تحریم‌ها، تولید نفت خود را روزانه ۵۰۰ هزار بشکه افزایش خواهد داد و بعد از شش ماه نیز به همین میزان بر تولید نفت خود خواهد افزود.

قمصری می‌گوید که بر این اساس ایران در افزایش فروش نفت خام از برنامه‌های تدوین شده خود نیز جلوتر است.

این مقام نفتی می‌گوید که احیای بازار از دست رفته در شرایطی انجام شد که ایران هیچ تخفیفی به مشتریان خود نداده و قیمت‌ها در قرارداد فروش نفت مطابق با قیمت بازار تعیین شده است.

«شرایط فروش نفت با پیش از تحریم‌ها فرق دارد»

روزنامه ایران در ادامه می‌نویسد که پیش از تحریم تقریباً تمام نفت ایران از سال ٢٠١٢ به بازارهای آسیایی نظیر ژاپن، کره، چین، هند و البته ترکیه فرستاده می‌شد و بازارهای نفت ایران در دو بخش تعریف می‌شدند. یک بخش مشتریانی سنتی بودند که به قصد تنوع بخشی به سبد انرژی خود از ایران نفت می‌خریدند و بخش دیگر اساساً پالایشگاه‌های‌شان بر اساس مشخصات نفت تولیدی کشور تعریف و ساخته شده بود که به ناچار بعد از تحریم ایران مجبور شدند با سرمایه‌گذاری مجدد مشخصات پالایشگاه‌های‌شان را تغییر دهند و نفت مصرفی خود را از کشورهای دیگر تأمین کنند.

این گزارش در ادامه می‌نویسد که در آن زمان اغلب قراردادهای نفتی یک ساله یا دوساله بودند و مشتریان هر بشکه نفت را با قیمت ثابتی از ایران خریداری می‌کردند و کمتر اتفاق می‌افتاد که خریداری نفت را روزانه از ایران بخرد. اما اکنون که ایران در حال احیای سهم خود در بازار اروپاست شرایط قرارداد‌ها متفاوت از گذشته است. به طوری که اغلب قراردادهای فروش نفت روزانه است که به آن «بازار نقدی» گفته می‌شود. به این ترتیب که خریدار هر روز حجمی از نفت را با قیمت روز بازار از ایران تحویل می‌گیرد.

روزنامه دولتی ایران سپس با استناد به گفته‌های یکی از مقامات مسئول که تمایلی به انتشار نام خود نداشت، می‌نویسد که این بازار یک تهدید و در عین حال یک امتیاز برای ایران است. «در حال حاضر اغلب مشتریان اروپایی به این شیوه از ما نفت خام می‌خرند که از یک سو برای صنعت نفت ما تهدید محسوب می‌شود چراکه ممکن است پیشرفت اجرایی شدن برجام در ماه‌های آینده مناسب نباشد و تحریم‌های بانکی و بیمه‌ای به طور کامل رفع نشود؛ که در این حالت امکان دارد مشتریان اروپایی از خرید نفت خام ایران سر باز زنند. اما امتیاز این است که اگر قیمت نفت خام بالا رود ما نفت را به قیمت روز خواهیم فروخت».