تهران خواستار «جبران خسارت» و آزادی «ماهیگیران» ایرانی توسط عربستان شد

وزارت کشور ایران می‌گوید که یک ایرانی کشته شده و سه ایرانی بازداشت شده توسط گارد مرزی عربستان سعودی، ماهیگیر بوده‌اند، از ریاض خواست تا ضمن «جبران خسارات وارده» و «تنبیه عوامل این اقدام»، سه فرد بازداشت شده را «هرچه سریع‌تر» آزاد کند.

در اطلاعیه این وزارتخانه که روز چهارشنبه ۳۱ خرداد منتشر شده، به اتهامات عربستان مبنی بر اینکه این افراد از اعضای «سپاه پاسداران» و قایق‌ها «حاوی سلاح» بوده‌اند، اشاره‌ای نشده است.

بر اساس این اطلاعیه، سه قایق ماهیگیری ایرانی روز ۲۵ خرداد از بوشهر به سمت آب‌های خلیج فارس حرکت کرده بودند که دو قایق به دلیل تلاطم دریا «به سمت» نوار مرزی مشترک با عربستان سعودی «رانده شده‌اند».

وزارت کشور ایران بدون اشاره به ورود یا عدم ورود این دو قایق به آب‌های عربستان سعودی اعلام کرد که گارد مرزی این کشور به این قایق‌ها شلیک کرده که یکی از ملوانان به نام «محمود سیامر» بر اثر اصابت گلوله به ناحیه کمر زخمی و سپس در داخل قایق فوت شده است.

بر اساس این گزارش، فرهاد سیامر دیگر سرنشین این قایق که فرزند فرد کشته شده است، قایق را از محل وقوع حادثه دور و سپس به سمت ساحل برگردانده است.

به گفته وزارت کشور ایران، سه سرنشین قایق دیگر به نام‌های حسین اصلانی، سهراب اصلانی و حسین زارعی توسط گارد ساحلی عربستان بازداشت شده‌اند.

برخی از سایت‌های روز ۲۶ خرداد از کشته شدن یک ملوان بوشهری توسط گارد مرزی عربستان سعودی و نامشخص بودن وضعیت سرنشینان یک قایق دیگر ایرانی خبر داده بودند.

یک روز بعد سخنگوی وزارت خارجه و مدیرکل امور مرزی وزرات کشور گزارش‌ها درباره کشته شدن یک ملوان ایرانی بر اثر شلیک نیروهای گارد مرزی عربستان سعودی را تایید کردند.

دو روز بعد اما وزارت امنیت عربستان اعلام کرد سه عضو سپاه پاسداران را که سوار بر یک قایق «حامل سلاح» به «سکوهای نفتی مرجان» این کشور در خلیج فارس نزدیک شده بودند،‌ بازداشت کرده است.

رسول سنایی راد معاون سیاسی سپاه پاسداران اما دستگیری سه عضو این نیروی نظامی از سوی عربستان را تکذیب کرده است.

هر چند ورود ماهیگیران ایرانی به آب‌های کشورهای حاشیه خلیج فارس و بازداشت آنان در سال‌های گذشته سابقه داشته، اما شلیک به ماهیگیران و کشته شدن آنان در سال‌های اخیر بی‌سابقه بوده است.

در همین حال وزارت کشور ایران اعلام کرد که از ابتدای سال جاری تا پانزدهم خرداد ماه، ۱۷ شناور صیادی کشورهای همسایه در آب‌های دریای عمان و خلیج فارس وارد آب‌های ایران شده بودند که «با حسن نیت به کشور متبوع تحویل شدند».

در این اطلاعیه تاکید شده که «تیراندازی به سمت قایق‌های صیادی، خارج از شئونات انسانی و اسلامی است».

بر اساس گزارش‌ها، به دنبال این اتفاق فعالیت کشتی‌های ماهیگیری در استان بوشهر متوقف شد.

از سوی دیگر این اتفاق در حالی رخ داده که روابط ایران و عربستان به شدت تیره است و پس از سفر دونالد ترامپ به ریاض نیز درگیری‌های لفظی دو کشور افزایش یافته است.

در این زمینه تعدادی از مقام‌های جمهوری اسلامی بدون ارائه مستندات و شواهد، عربستان سعودی را به دست داشتن در حمله به مجلس ایران و آرامگاه آیت‌الله خمینی متهم کرده‌اند.

مقام‌های ریاض این اتهام‌ها را رد کرده‌اند.