دادگاهی در «عنبرآباد» کرمان٬ شهروندی را به اتهام «توهین» به مامور دولت در حین خدمت به فعالیت در پیامرسانهای «سروش» و «ایتا» محکوم کرد.
محمد فرجام طاهری٬ رئیس شعبه ۱۰۲ کیفری شهرستان عنبرآباد، در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا گفته که به جای حبس تعزیری برای این «شهروند متخلف»٬ این نوع مجازات در نظر گرفته شده است.
به گفته وی٬ این فرد که به نام او اشاره نشده است٬ به جای زندان٬ «به تبلیغ حمایت از کالای ایرانی زیر نظر اتاق اصناف و فعالیت در پیامرسان داخلی سروش و ایتا محکوم» شده است.
این برای نخستینبار است که در ایران به عنوان «مجازات جایگزین»٬ فعالیت در یک پیامرسان برای متهم در نظر گرفته میشود.
این حکم محکومیت در حالی صادر شده که پس از مسدودسازی شبکه محبوب «تلگرام» در ایران٬ تلاشهای بسیاری برای سوق دادن شهروندان ایران به استفاده از پیامرسان سروش صورت گرفته است.
این تلاشها در حالی صورت میگیرد که به گفته شماری از چهرههای سیاسی و نمایندگان مجلس٬ مردم ایران به پیامرسانهای داخلی «اعتماد» ندارند.
مقامهای قضایی جمهوری اسلامی به دنبال صدور دستور مسدودسازی تلگرام از سوی دادسرای فرهنگ و رسانه تهران در دهم اردیبهشت امسال٬ بارها از این دستور دفاع کرده و یکی از دلایل آن را حمایت از پیامرسانهای بومی از جمله سروش عنوان کردهاند.
در همین حال میثم سید صالحی، مدیر عامل پیامرسان سروش مدعی افزایش تعداد کاربران فعال این پیامرسان داخلی به هفت و نیم میلیون نفر پس از مسدودسازی تلگرام شده است.
اما محمدجواد آذری جهرمی٬ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی از «مقاومت» کاربران شبکههای اجتماعی ایران از دستور قضایی مسدودسازی پیامرسان تلگرام و رواج فیلترشکنها برای استفاده از این پیامرسان در ایران خبر داده که ادعای مقامهای قضایی و نیز مدیرعامل سروش را زیر سوال برده است.
غلامعلی جعفرزاده، نایب رئیس فراکسیون مستقلین مجلس نیز پیش از این به نقل از جهرمی گفته بود که تنها یک میلیون نفر یعنی حدود ۲.۲ درصد از کاربران ایرانی از تلگرام خارج شدهاند.
اوایل خردادماه نیز شماری از کاربران شبکههای اجتماعی نوشته بودند که بدون «اطلاع» آنها، حسابی با استفاده از نام و شماره تلفنشان، در شبکه پیامرسان سروش ساخته شده است.
برخی کاربران ادعا میکردند در حالی که «هیچ اقدامی برای دانلود و نصب پیامرسان سروش انجام ندادهاند، به آنها اطلاع داده شده که در سروش حضور یافته و حتی آنلاین هم هستند».
با این حال، مدیر پیامرسان سروش٬این ادعاها را رد کرده و با «واقعی» دانستن همه کاربران این پیامرسان٬ گفته که «وجود هرگونه اکانت بدون اطلاع صاحب شماره به هیچ عنوان امکانپذیر نیست».
پیش از این خبرگزاری ایسنا در گزارشی٬ پیامرسان «سروش» را یکی از گزینههای جدی برای مهاجرت کاربران ایرانی از تلگرام معرفی کرده بود که از بهمن ۱۳۹۴ نسخه آزمایشی خود را به بازار عرضه کرد.
این پیامرسان تحت حمایت سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی گسترش یافته و بخش عمدهای از سهام آن متعلق به صداوسیماست.