گزارشهای رسیده از وین حاکی است که سومین دور از گفتوگوهای ایران و گروه ۱+۵ برای نگارش متن توافق جامع هستهای جمعه شب ۲۵ اردیبهشت (۱۵ ماه مه) پایان یافت و دور جدید مذاکرات قرار است از هفته آخر ماه مه از سر گرفته شود.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، این دور از مذاکرات چهار روز به طول انجامید و در روز آخر، گفتوگوها صرف رایزنیهای دو و چند جانبه ایران با معاونان وزیران خارجه چین، روسیه و سه کشور اروپایی آلمان، بریتانیا و فرانسه شد و در نهایت با نشست معاونان وزیران خارجه ایران و ۱+۵ پایان یافت.
ایران و گروه ۱+۵ تا ۱۱ تیرماه فرصت دارند تا به اختلافات میان خود در زمینه ابهامهای پرونده هستهای تهران پایان دهند و متن توافق نهایی را آماده کنند تا به امضای طرفین برسد.
عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، که ریاست هیات جمهوری اسلامی را در این دور از مذاکرات بر عهده داشت صبح جمعه گفت که «دستکم باید تا دو هفته دیگر در سطح معاونان بر روی متن پیش نویس کار شود تا در سطحی بالاتر، وزیران آن را بررسی کنند».
به گزارش ایرنا، وی افزود: «معاونان سعی میکنند تعداد پرانتزها و موارد اختلافی را به حداقل برسانند ولی پارهای از مسائل اختلافی باقی خواهد ماند که نیاز به تصمیمگیری در سطح سیاسی دارد».
آقای عراقچی روز پنجشنبه نیز با اشاره به روند نگارش پیشنویس توافق هستهای گفته بود که «سرعت پیشرفت به دلیل سختی کار کم است» و امر نگارش این متن «به این زودی تمام نخواهد شد».
در حالی که خبرگزاری ایرنا گفته است که دور جدید مذاکرات از چهارشنبه آینده آغاز میشود ولی سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، میگوید که گفتوگوها در هفته آخر ماه مه از سر گرفته میشود و هفته آینده نیست.
آقای ریابکوف میگوید که ایران و پنج به علاوه یک در نشست اخیر خود در خصوص حل ابهامهای مربوط به جنبه احتمالا نظامی برنامه هستهای تهران توفیقی به دست نیاوردند.
به گزارش خبرگزاری ایتارتاس، وی اظهار داشت که «بحثها حول فهرستی از تاسیسات داخل ایران دور میزند که قرار است کارشناسان بینالمللی به آنها دسترسی داشته باشند».
آقای ریابکوف افزود: «مسئله بر سر دسترسی (به تاسیسات) است: چه میزان، چگونه و اینکه آیا آژانس بینالمللی انرژی اتمی میتواند به جمع آوری اطلاعات از ایران مبادرت کند».
معاون وزارت امور خارجه روسیه تصریح کرد: «موضوع دیگر به برنامه گام به گام میان ایران و آژانس باز میگردد که هم اکنون برای دستیابی به راه حلی در زمینه مسائل (مربوط به جنبههای احتمالا نظامی برنامه هستهای ایران) در جریان است».
کشورهای غربی نگران هستند که ایران در جریان فعالیت هستهای خود که آن را صلح آمیز میداند به دنبال ساخت سلاح اتمی باشد ولی تهران این ادعا را تکذیب میکند.
این کشورها همراه با آژانس از ایران خواستهاند تا اجازه دهد کارشناسان اتمی بتوانند به تاسیسات آن از جمله سایت «پارچین» دسترسی داشته باشند که احتمال میرود در آنها فعالیتهای نظامی مرتبط با برنامه اتمی صورت گرفته است.
دو دور مذاکرات گذشته برای نگارش متن توافق در اردیبهشت ماه در وین و نیویورک انجام شده بود.