مقامهای ایران گزارش رسانههای عربی مبنی بر حضور شماری از ایرانیان در حج امسال را تایید کرده و گفتهاند که این افراد دارای «تابعیت کشورهای دیگر» بوده و از آن کشورها عازم حج شدهاند.
حمید محمدی٬ معاون حج عمره و عتبات سازمان حج و زیارت، این مطلب را روز سهشنبه (۱۶ شهریور) در گفتوگو با «باشگاه خبرنگاران جوان» اعلام کرده است.
آقای محمدی گفته که «ایرانیان حاضر در تمتع سال ۹۵ تابعیت کشورهای دیگر را دارند و از طریق این کشورها روادید برای حضور در عربستان را گرفتهاند».
به گفته وی، «سالهای گذشته هم ایرانیان مقیم سایر کشورها از همین طریق به حج تمتع اعزام میشدند».
روزنامه «الوطن» گزارش داده که در حج امسال حدود ۶۷۴ ایرانی حضور دارند و محمد بنتن وزیر حج عربستان سعودی هم اعلام کرده است: «حجاج ایرانی که از کشورهای خارجی عازم عربستان شدهاند٬ اکنون در مکه اقامت دارند».
ناصر حویزاوی٬ مدیرکل حج و زیارت خوزستان هم در همین رابطه گفته است: «ممکن است ایرانیانی که عربستان از آنها یاد کرده، ایرانیتبارهای تبعه کشورهای اروپایی و آمریکایی باشند که اصالتا ایرانی هستند ولی تبعه کشور دیگری شدهاند».
تنش سیاسی میان ایران و عربستان که پس از حادثه منا در مهرماه سال گذشته به اوج خود رسید٬ منجر به توقف اعزام حجاج ایرانی به حج امسال شده است.
در این حادثه دستکم ۴۶۴ ایرانی جان خود را از دست دادند که منجر به حمله گروهی از لباس شخصیها به سفارتخانه و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد و در نهایت قطع روابط سیاسی دو کشور شد.
پس از این حادثه بود که مقامهای ایران، دولت عربستان سعودی را به «بیکفایتی» متهم کرده و خواستار برگزاری مراسم حج از سوی سازمانهایی نظیر سازمان کنفرانس اسلامی شدند.
تیرگی در روابط ایران و عربستان سعودی طی ماههای اخیر افزایش یافته و طرفین یکدیگر را عامل «ناامنی و بیثباتی» در منطقه میدانند.
آیتالله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی نیز روز دوشنبه در پیامی شدیداللحن به مناسبت برگزاری حج، از کشورهای اسلامی خواست که «گریبان» عربستان سعودی را «رها نکنند» و «فکری اساسی برای مدیریت حج بکنند».
خامنهای در پیام خود به مسلمانان جهان، از مقامات عربستان سعودی با عناوینی چون «حاکمان بیدین و بیوجدان»، «حکام فتنهانگیز»، «سیاستبازانِ از خدا بیخبر» و «شجره ملعونه طواغیت» نام برده است.
محمد بن نایف، ولیعهد و وزیر کشور عربستان سعودی، هم در واکنش به این پیام٬ ایران را به «سیاسیکردن» مراسم حج متهم کرده است.
بن نایف گفته که «ایران برای حج امسال مطالباتی را مطرح کرد که برخلاف مقاصد حج بود و امنیت زائران را به خطر میانداخت».
پیشتر عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان ایران را «به سوء استفاده سیاسی» از حادثه منا متهم کرده و گفته بود بهتر است ایرانیها منتظر روشن شدن نتیجه تحقیقات باشند.