رسانههای ایران به نقل از دبیرکل جمعیت هلال احمر ایران خبر دادند که آمار کشته شدگان ایرانی در حادثه منا به ۲۲۸ نفر رسیده است و شمار مفقودین نیز به ۲۴۶ نفر کاهش یافته است.
علیاصغر احمدی دوشنبه شب ششم مهر در برنامه تلویزیونی «تیتر امشب» شبکه خبر ایران درباره آخرین آمار کشتهشدگان حادثه منا گفت: «آخرین آمارها از ۲۲۸ جانباخته، ۲۴۶ مفقود و ۲۷ مصدومی که در مراکز درمانی عربستان بستری هستند خبر میدهد».
به گفته وی، از ۲۷ مصدوم ایرانی، «۱۲ نفر زیر دستگاه هستند و ۱۵ نفر به صورت عادی تحت درمان هستند. کاهش آمار مصدومان نیز به علت ترخیص و بازگشت آنان به کاروانهاست».
دبیرکل جمعیت هلال احمر ایران میگوید که دیگر امیدی به زنده ماندن حجاج مفقود شده نیست و افزوده است: «بعد از همه جستوجوها در قالب ۱۰ تیم از همه مراکز درمانی شهر مکه و با کمک تیمهایی از وزارت خارجه که به شهرهای طائف و جده رفتند و تمام مراکز حتی بخش خصوصی را سرکشی کردند، امروز به جایی رسیدهایم که تقریبا پیداکردن عزیزان به صورت زنده خیلی جای امیدواری ندارد».
عربستان میگوید در حادثه منا که روز دوم مهر به قوع پیوست حدود ۸۰۰ زائر زیر دست و پا کشته شدند ولی به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مقامهای هند و پاکستان گفتهاند که عربستان عکسهای ۱۱۰۰ زائر کشته شده را به دیپلماتها داده است. ایران نیز از کشته شدن چندین هزار نفر خبر داده و عربستان را به کتمان حقیقت متهم کرده است.
در میان کشته شدگان این حادثه، نام سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در لبنان، یک فرمانده سابق سپاه پاسداران، تعدادی از اعضای دفتر رهبر ایران در مراسم حج و چند قاری بینالمللی قرآن به چشم میخورد.
مقامهای جمهوری اسلامی بویژه رهبر ایران طی پنج روز گذشته حملات شدیدی به نحوه مدیریت عربستان سعودی صورت دادهاند و ریاض را به «بیکفایتی» در این زمینه متهم کردهاند. این در حالی است که عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان، ایران را به سوء استفاده سیاسی از این حادثه متهم کرده است.
دبیرکل جمعیت هلال احمر ایران در بخش دیگری از سخنان دوشنبه شب خود با اشاره به تدارکات برای انتقال اجساد قربانیان حادثه منا گفته که «اجساد را یا به طور مستقیم از جده به استانها منتقل میکنیم یا اگر با پروازی به تهران آورده شوند، بلافاصله به صورت زمینی یا هوایی به استانها میفرستیم».
آقای احمدی با بیان اینکه، در حال حاضر اجساد «۱۰۰ نفر» از قربانیان ایرانی آماده انتقال به کشور است، گفته که «باید احراز هویت پیکرها صورت گیرد و اسناد مربوطه وجود داشته باشد. پزشکی قانونی، مقامات قضایی و ناجا نیز باید مطمئن شوند که پیکرها با اوراق شناسایی تطبیق دارد».
در همین حال، موضوع مفقودین بویژه سرنوشت غضنفر رکن آبادی، سفیر سابق ایران در لبنان، تنشها در روابط ایران و عربستان را افزایش داده است. در حالی که یک شبکه تلویزیونی نزدیک به عربستان گفته که آقای رکن آبادی وارد خاک این کشور نشده است، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران و یک مقام سازمان حج و زیارت این خبر را تکذیب کردهاند.
سایت واحد مرکزی خبر وابسته به رادیو و تلویزیون دولتی ایران نیز روز سهشنبه تصویر صفحه نخست گذرنامه آقای رکن آبادی و صفحات «مهمور به روادید حج» و «مهر ورود به خاک عربستان» پاسپورت او را منتشر کرده که نشان میدهد ویزای وی در تهران صادر شده است.
معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه ایران در زمینه پیگیری وضعیت مفقودین حادثه منا به شبکه خبر ایران گفته است: «قویا به مقامات عربستان پیام دادیم تا یکایک مفقودان ما تعیین تکلیف نشوند و به ایران بازنگردند جمهوری اسلامی ایران با جدیت موضوع مفقودان را پیگیری میکند و تماسهای دیپلماتیک برای این منظور جریان دارد».
به گزارش ایسنا، حسین امیرعبدالهیان افزوده است: «برخی از کشورها با مقامات عربستان توافق کردهاند که جانباختگان آنها در مکه مکرمه دفن شوند اما جمهوری اسلامی ایران نه تاکنون درخواستی را از خانوادهها در این باره داشته است نه به مصلحت میدانیم که چنین اجازهای به عربستان داده شود زیرا تعیین سرنوشت مفقودان باقیمانده برای ما مهم است».
تهران پیشتر گفته بود که عربستان هنوز برای مقامهای ایرانی ویزا صادر نکرده است تا برای رسیدگی به وضعیت مجروحان و مفقودین حادثه منا به این کشور سفر کنند.
با این حال خبرگزاری تسنیم روز سه شنبه هفتم مهر خبر داد که هیاتی متشکل از رییس جمعیت هلال احمر، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و معاون کنسولی و امور مجلس وزارت امور خارجه با هدف عیادت از مجروحان و بررسی وضعیت آسیبدیدگان ایرانی فاجعه منا دوشنبه شب به دوحه قطر رفته است.
آخرین گزارش ها حاکی است که هیات ایرانی به عربستان رفته است.
امسال ۶۴ هزار زائر ایرانی به مراسم حج اعزام شدهاند.