کنفدراسیون والیبال آسیا میزبانی جام باشگاههای آسیا و قهرمانی زیر ۲۳ سال این قاره را از ایران پس گرفته است. اما مهمترین تصمیمی که والیبالدوستان ایرانی را شگفتزده کرده، لغو صعود مستقیم قهرمان آسیا به المپیک ۲۰۱۶ است.
ایران امیدوار بود با میزبانی قهرمانی آسیا در سال آینده و کسب عنوان نخست، برای نخستین بار راهی المپیک شود. کنفدراسیون آسیا میزبانی قهرمانی آسیا را پس نگرفته اما با حذف سهمیه المپیک از این رقابتها، اعتبار مسابقات را از میان برده است.
مسئول روابط بینالملل فدراسیون والیبال ایران با ابراز بیاطلاعی از دلیل پس گرفتن دو میزبانی گفته است: «نمیدانم چرا این میزبانیها را گرفتند و در سکوت کشورهای مسلمان، به میانمار دادند. رییس کنفدراسیون آسیا اقتدار لازم را ندارد».
او درباره اینکه چرا میزبانیهای قطعی شده را از ایران پس میگیرند، به خبرگزاری ایسنا گفت: «سوال من هم همین است. چطور کشورهای اسلامی حاضر شدند جام باشگاهها در میانمار برگزار شود. کشور میانمار مشکلات سیاسی زیادی با مسلمانان دارد. نمیدانم چه اتفاقی افتاد که دو میزبانی دیگر را هم از ایران گرفتند».
اما نظر رییس فدراسیون والیبال کاملاً متفاوت است و به اعتقاد او میزبانیهای ایران پس گرفته نشده. محمدرضا داورزنی میگوید: «ما به نوعی با آنها معاوضه کردیم. میزبانی زیر ۲۳ سال را دادیم و قهرمانی آسیا را گرفتیم. برای میزبانی جام باشگاهها هم اصراری نداشتیم. از سال ۹۱ تصمیم گرفتیم دیگر به هیچ عنوان میزبانیهای آسیایی را تقبل نکنیم».
فدراسیون والیبال ایران در حالی نسبت به دلایل تصمیمات کنفدراسیون آسیا ابراز بیاطلاعی میکند که این فدراسیون پس از آزادی موقت غنچه قوامی از زندان و رفع مشکل میزبانی قهرمانی آسیا، در پایگاه خبریاش گزارشی منتشر کرد با عنوان «دیپلماسی داورزنی جواب داد».
غنچه قوامی از متقاضیان تماشای بازی ایران و ایتالیا در لیگ جهانی والیبال بود که بازداشت شد و بیش از سه ماه را در زندان به سر برد. همزمان با شدت گرفتن اعتراضها از سوی تیمهای مختلف والیبال دنیا و فدراسیون جهانی، خانم قوامی در حالی که به یک سال حبس تعزیری و دو سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده بود، به قید وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.
اما فدراسیون والیبال ایران بدون اشاره به ماجرای غنچه قوامی در سایت خود نوشت: «داورزنی در تایلند طی نشستهای جداگانه با روسای فدراسیونهای مختلف، دکتر آری گراسا رییس FIVB و بن ناصر رییس AVC موافقت مجدد آنها را برای میزبانی ایران جلب کرد».
حالا با تصمیم اخیر به نظر میرسد دیپلماسی فدراسیون ایران تا زمانی که با ورود زنان به ورزشگاهها موافقت نشود، کاربرد چشمگیری نخواهد داشت.
سعید درخشنده مسئول روابط بینالملل این فدراسیون درباره صعود نکردن قهرمان آسیا به المپیک و اجبار به حضور در مسابقات انتخابی گفت: «قهرمانان همه قارهها به المپیک میروند جز آسیا. در تورنمنت انتخابی آسیا هم کشورهای غیر آسیایی شرکت میکنند. متاسفانه مدیریت کنفدراسیون آسیا بسیار ضعیف است».
درخشنده معتقد است: «کنفدراسیون باید از حق قاره دفاع کند. باید تورنمنت انتخابی را لغو کنند و قهرمان آسیا را به المپیک بفرستند. امیدواریم تجدید نظر شود. در جلسه کمیته مسابقات گفتند زمان نداریم انتخابی برگزار کنیم و قهرمان آسیا به المپیک برود. اما برخی اعمال نفوذها این برنامه را تغییر داده است».
کشورهای شرق آسیا بر برگزاری مسابقات انتخابی المپیک در ژاپن تاکید دارند. حالا ایران پیشنهاد داده هر کجا میخواهند قهرمانی آسیا را برگزار کنند، حتی در ژاپن اما نگذارند کشورهای غیر آسیایی در انتخابی المپیک حضور یابند.
آقای درخشنده به ایسنا گفته است: «رییس فدراسیون جهانی تا یکسال قبل دنبال رای کشورهای آسیایی بود اما حالا که زمان دادن حق آسیاست نمیدانم چرا این کنفدراسیون اعمال قدرت نمیکند».
در حال حاضر قهرمان و نایب قهرمان جام جهانی ۲۰۱۵، فاتحان چهار تورنمنت انتخابی و چهار قهرمان قاره (آمریکای جنوبی، اروپا، آفریقا و آمریکای شمالی - مرکزی) به علاوه برزیل میزبان، ۱۲ سهمیه المپیک را دریافت میکنند.