درخواست ۱۲۰ سینماگر از روحانی برای نمایش عمومی «عصبانی نیستم»

فیلم «عصبانی نیستم» در سال ۱۳۹۲ با بازی نوید محمدزاده و باران کوثری ساخته شد.

۱۲۰ سینماگر در نامه‌ای سرگشاده به حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران٬ خواستار نمایش عمومی فیلم «عصبانی نیستم» اثر رضا درمیشیان شدند و از اینکه این فیلم٬ هنوز پس از دریافت «پنج پروانه نمایش و اعمال سانسورهاى مختلف» اجازه اکران نیافته٬ انتقاد کردند.

نویسندگان این نامه نوشته‌اند که از نمایش این فیلم سینمایى٬ «پس از دریافت پنج پروانه نمایش و اعمال سانسورهاى مختلف و حتى تائید کمیته بازبینى آثار توقیفى و تضمین کتبى مدیران» جلوگیری شده است.

در این نامه خطاب به رئیس‌جمهوری ایران آمده که «این بار به بهانه اعمال سانسورهاى جدید مطابق نظر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامى شما» از نمایش «عصبانی نیستم» ممانعت به عمل آمده است.

این ۱۲۰ دست‌اندرکار سینمای ایران افزوده‌اند که «بى‌اعتبار شدن پروانه نمایش و سانسورهاى چندباره موجب بوجود آمدن فضاى ناامنى در عرصه سینما و تضیع حقوق هنرمندان مى‌شود».

آنها به همین دلیل از روحانی خواسته‌اند که «دستور مساعد جهت نمایش عمومى عصبانى نیستم» را صادر کند.

این نامه را افرادی چون افسانه بایگان، مهتاب نصیرپور، داریوش مهرجویی، مسعود کیمیایى، کیانوش عیارى، کامبوزیا پرتوى، کیومرث پوراحمد، فریدون جیرانی، سیروس الوند، نرگس آبیار٬ مانى حقیقى، منیژه حکمت، باران کوثرى، مهناز افشار، علیرضا خمسه، حبیب رضایى، فرهاد اصلانى، ویشکا آسایش، مهتاب کرامتى، هانیه توسلى و پانته‌آ بهرام امضا کرده‌اند.

۲۷ بهمن‌ماه نیز رضا درمیشیان با نوشتن نامه‌ای به حسن روحانی٬ نسبت به جلوگیری از اکران فیلم خود انتقاد کرده بود.

آقای درمیشیان در این نامه خطاب به روحانی نوشته بود: «من همان فیلمسازى هستم که در شب سى و دومین جشنواره فیلم فجر براى آن که دولت شما در برابر گروه‌هاى فشار آسیب نبیند، به فشار مسئولان مجبور به انصراف از دریافت جوایز فیلمم شدم، "فیلم عصبانى نیستم"».

وی افزوده بود که دو بار به «تدبیر و امید» رای داده٬ «اما بی‌نهایت ناامید» شده و با آنکه پنج سال از عمر فیلمش مى‌گذرد٬ اثرش٬ «همچنان بلاتکیلف است و هر بار به بهانه‌اى مانع نمایشش مى‌شوند».

این کارگردان سینما از روحانی سوال کرده بود: «آیا در شرایطى که حضرتعالى مدام از حق سوال، حق انتقاد، حق اعتراض و حق شهروندى سخن مى‌گویید٬ باید فیلمم را پس از چندین و چند دفعه سانسور باز هم تکه تکه کنم؟»

وی خطاب به رئیس‌جمهوری ایران نوشته بود: «من و دیگر سینماگران مستقل در حسرت تحقق شعارهاى انتخاباتى‌تان به هنر و نگاه‌تان به عرصه سینما هستیم. فضاى امنیتى در عرصه فرهنگ و هنر در‌ شان سینماى ایران نیست».

یک روز پس از این نامه نیز گزارش شد که سه عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی٬ در دو نشست جداگانه با معاون سینمایی وزارت ارشاد و رضا درمیشیان٬ به بررسی «موانع» اکران فیلم «عصبانی نیستم» پرداختند.

آن‌طور که فاطمه ذوالقدر٬ یکی از اعضای این کمیسیون اعلام کرده٬ «معاون سینمایی وزارت ارشاد مجددا خواستار حذف پنج دقیقه دیگر از نسخه نهایی این فیلم بودند تا امکان اکران آن فراهم شود».

به گفته وی٬ محمدمهدی حیدریان گفته که وزیر ارشاد «این اختیار را دارد که برای فیلمی که پروانه نمایش دارد نیز اصلاحاتی را درخواست کند».

وی افزوده که «طبق گفته آقای حیدریان٬ ایشان به شرط اعمال اصلاحات قول اکران فیلم در ۲۵ بهمن را داده بودند اما کارگردان فیلم می‌گوید اصلا چنین صحبتی نبوده و این نکات جدید است».

این نماینده مجلس همچنین به نقل از درمیشیان نیز گفته که «فیلم چهار پنج بار مورد ممیزی قرار گرفته و امکان حذف صحنه‌های دیگر آن وجود ندارد چرا که این حجم ممیزی توهین به تماشاگر است».

طیبه سیاوشی٬ دیگر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس هم گفته که رضا درمیشیان٬ «حاضر به اعمال اصلاحات مجدد نیست و مذاکرات ما در این باره همچنان ادامه دارد».

این در حالی است که غلامرضا کاتب٬ عضو هیات رئیسه مجلس از کارگردان «عصبانی نیستم» خواسته که «برای تامین نظر وزارت ارشاد و فراهم شدن امکان اکران فیلمش٬ اصلاحات مورد نظر را در آن اعمال کند».

فیلم «عصبانی نیستم» از آثار بحث‌انگیز سال‌های اخیر سینمای ایران است که از زمان ساخت تاکنون برای گرفتن پروانه نمایش با مشکلاتی روبرو بوده است. این فیلم در سال ۱۳۹۲ با بازی نوید محمدزاده و باران کوثری ساخته شد.

فیلم، داستان دانشجوی ستاره‌داری است که از دانشگاه اخراج شده و به دنبال پیدا کردن شغلی مناسب جهت راضی کردن پدر دختر مورد علاقه‌اش برای موافقت با ازدواج آنهاست.

در نسخه اولیه این فیلم که در جشنواره فیلم فجر سال ۹۲ به نمایش درآمد، در کنار خط اصلی قصه،‌ اشاراتی هم نسبت به وعده‌های محمود احمدی‌نژاد در طول سال‌های ریاست‌جمهوری‌اش،‌ وضعیت دانشجویان اخراجی و برخی حوادث سیاسی این سال‌ها ‌شده بود.

از آن زمان،‌ مخالفت‌هایی نسبت به مضمون آن به‌ویژه از سوی چهره‌ها و رسانه‌های نزدیک به اصولگرایان بیان شد.

آنها این فیلم را در راستای حمایت از آنچه «فتنه» می‌خوانند ارزیابی می‌کنند و مخالف اکران آن هستند. همین مخالفت‌ها باعث کنار گذاشته شدن فیلم از داوری‌ها در جشنواره فجر سال ۹۲ و تعویق چندباره اکران آن شد.

باران کوثری٬ بازیگر این فیلم نیز ۲۸ بهمن‌ماه و پس از توقف دوباره اکران «عصبانی نیستم»٬ در یادداشتی نوشته بود که «غیر از ارشاد فیلم‌ها از زیر تیغ مصلحت چند نهاد و سازمان و ارگان و وزارتخانه باید جان سالم به در ببرند تا دیده شوند؟»

وی اضافه کرده بود: «عصبانی نیستم با مجوز و پروانه نمایش و امضای همه مسئولان مربوطه باز هم اکران نشد، این یعنی جایی کسانی قدرت‌شان حتی از قانون بیشتر است. این یعنی ناامیدی محض...»

بر اساس گزارش‌های ایلنا٬ تابناک٬ ایسنا٬ خبرآنلاین و رادیو فردا/ ب.ب/ ک.ر