تشکیلات امنیتی اقلیم کردستان عراق و یک فرمانده نیروهای پیشمرگه میگویند تعدادی از نیروهای سپاه پاسداران در میان ارتش عراق و شبهنظامیان شیعه حشدالشعبی برای مقابله احتمالی با نیروهای اقلیم کردستان در نزدیکی کرکوک حضور دارند.
صفآرایی پرتنش نیروهای دولتی عراق از یکسو و پیشمرگههای کرد اقلیم کردستان از سوی دیگر، در کرکوک و پیرامون آن ادامه دارد.
دولت مرکزی عراق تا اوایل صبح یکشنبه ۲۳ مهرماه به پیشمرگهها مهلت داده بود محل را ترک کنند. فرماندهان کرد ضربالاجل تعیینشده از سوی دولت مرکزی را رد کردهاند.
در همین حال به گزارش تلویزیون کردی «روداو» دراربیل ،شوان شادمانی، فرمانده تیپ دوم نیروهای پیشمرگه در کرکوک، گفت که نیروهای عراقی و شبه نظامیان شیعه حشدالشعبی در حمله احتمالی به نیروهای اقلیم کردستان عراق «تنها نیستند» و «نیروهای سپاه پاسداران ایران نیز در میان آنان حضور دارند».
وی اظهار داشت: «ارتش عراق و نیروهای حشدالشعبی تنها کسانی نیستند که به ما حمله میکنند. ما ۱۰۰ درصد اطلاعات دقیق داریم که نیروهای سپاه پاسداران نیز در میان آنها حضور دارند».
فرماندهی نیروهای پیشمرگه نیز روز جمعه بدون اشاره مستقیم به جمهوری اسلامی و یا کشوری دیگر اعلام کرده بود که نیروهای عراقی با «تشویق و حمایت نیروهای خارجی» آماده حمله به نیروهای اقلیم کردستان عراق هستند.
«ارتش عراق و نیروهای حشدالشعبی تنها کسانی نیستند که به ما حمله میکنند. ما ۱۰۰ درصد اطلاعات دقیق داریم که نیروهای سپاه پاسداران نیز در میان آنها حضور دارند».فرمانده تیپ دوم نیروهای پیشمرگه در کرکوک
در همین حال، خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام کردستان عراق خبر داده که قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، به شهر سلیمانیه رفته است تا درباره تشدید تنشها بین نیروهای کرد و دولت مرکزی عراق مذاکره کند.
هنوز جزئیات بیشتری از این خبر منتشر نشده است.
وی روز شنبه وارد این شهر شده است.
در همین حال نچیروان بارزانی، نخستوزیر عراق، روز جمعه بدون اشاره به جزئیاتی از نیروهای عراقی و «هر نیروی خارجی» خواسته بود که از جنگ میان اربیل و بغداد جلوگیری کنند.
جیمز متیس، وزیر دفاع ایالات متحده، از هر دو طرف خواسته است از درگیری و نبرد با یکدیگر دوری کرده و بر نابودی گروه موسوم به حکومت اسلامی متمرکز شوند.
پیش از این حیدر العبادی، نخستوزیر عراق، گفته بود قصد جنگ با شهروندان کرد را ندارد. با این همه صفآرایی دو طرف در کرکوک و پیرامون آن بر نگرانیها از یک درگیری گسترده شدت بخشیده است.
یک فرمانده پیشمرگه روز یکشنبه به تلویزیون روداو گفته که حمله نیروهای عراق قریب الوقوع است.
وستا رسول، فرمانده جبهه جنوبی کرکوک، اعلام کرد: «حضور انبوهی از نیروها همراه با (ادوات) سنگین نشانه خوبی نیستند یا پیام خوبی نمیفرستند. این نیروها به این دلیل اعزام شدهاند و پیش خودشان میگویند، نه به صورت علنی، که ما قرار است وارد شهر کرکوک شویم».
ایوب یوسف، یک ژنرال پیشمرگه، هم با اشاره به پیشروی نیروهای عراقی گفته است: «آنها خواستار در اختیار گرفتن فرودگاه، چاههای نفتی و مناطق شهری هستند. به عبارت دیگر، آنها خواستار تسلط بر کل کرکوک هستند».
وی با بیان اینکه «ما این مناطق را با خون به دست آوردیم» تاکید کرد که برای دفاع از آنها خون بیشتری به زمین ریخته خواهد شد.
کرکوک از مهمترین حوزههای نفتی عراق است. تنش میان دولت مرکزی و اقلیم کردستان در پی همهپرسی سوم مهرماه شدت گرفته است.
مقامات جمهوری اسلامی شدیدا از همهپرسی جدایی اقلیم کردستان عراقی انتقاد کردهاند و ایران در واکنش به این اقدام، مرزهای هوایی خود را به روی پروازهای خارجی به مقصد اقلیم بسته و دادوستد فرآوردههای نفتی با آن را متوقف کرده است.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، پیشتر نیز از اعمال تحریمهایی علیه اقلیم کردستان عراق خبر داده بود.
وزارت امور خارجه عراق روز جمعه ۱۵ مهر اعلام کرده بود که رسماً از ترکیه و ایران خواسته است تا تمام گذرگاههای مرزی خود را با اقلیم کردستان تعطیل کنند تا زمانی که دولت عراق مدیریت آنها را به دست بگیرد.
از سوی دیگر، شبکه لبنانی المیادین روز یکشنبه اعلام کرد که ایران مرزهای زمینیاش با کردستان عراق را بسته است.
مقامات جمهوری اسلامی هنوز این گزارش را تایید یا رد نکردهاند.
در ادامه واکنش مقامات جمهوری اسلامی به همهپرسی اقلیم کردستان عراق، محمدحسین رجبی، فرمانده سپاه کردستان، روز یکشنبه گفت: «ضمن اینکه اقدام سران اقلیم کردستان عراق را تهدید جدیدی میدانیم اما در عین حال همه کارهایی را که باید برای حفظ امنیت انجام دهیم و اقدامات مقابلهای را در نظر میگیریم و مراقب هستیم که به امنیت پایدار ما خدشهای وارد نشود».
آقای رجبی بدون ارائه شواهد و اسناد مدعی شد که در همهپرسی جدایی اقلیم کردستان عراق «تقلب و تخلف گسترده در رأیگیری» رخ داده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، این فرمانده سپاه همچنین مقامات اقلیم کردستان عراق را متهم کرد که اقدام به «مالاندوزی» کردهاند و از سوی اسرائیل «برای تجزیه عراق مأموریت دارند».
آقای رجبی همچنین گفت: «وقتی همه معابر زمینی و راههای هوایی عراق، ترکیه و ایران بهروی اقلیم کردستان بسته شود، اینها میخواهند چکار کنند و اساساً چه فرصت و ظرفیتی دارند؟»
وی شادی خیابانی پس از همهپرسی جدایی اقلیم کردستان در برخی از شهرهای کردستان ایران را «احساسی» خواند و گفت که سپاه پاسداران در این باره «نقش خود را ایفا» کرد.
تعدادی از سایتها از بازداشت بیش از ۶۰ نفر از شرکتکنندگان در جشنهای خیابانی مرتبط با همهپرسی استقلال اقلیم کردستان عراق، در روزهای چهارم و پنجم مهرماه در شهرهای غربی ایران خبر داده بودند.