ارزیابی رسانه‌ها و سران اسرائیل درباره حمله احتمالی آمریکا به سوریه

همزمان با ارزیابی رسانه های اسرائيل در مورد حمله قريب الوقوع نظامی آمريکا به سوريه پس از ۲۹ ماه جنگ داخلی این کشور، سران اسرائيل به لزوم دست زدن به اقدام عليه سوريه تاکيد کرده و يووال اشتاينيتز وزير راهبردی اسرائيل گفته است آمريکا پيشاپيش اسرائيل را در جريان حمله به سوريه قرار خواهد داد.

بنيامين نتانياهو نخست وزير اسرائيل روز يکشنبه سوم شهريور برای چندمين روز پی در پی گفت اين ارتش و حکومت سوريه بوده است که سلاح شيميايی به کار برده است.

آقای نتانياهو در آغاز نشست دولت خود گفت: «روند جاری در سوريه بايد متوقف شود» و نيز در اشاره ای به برنامه هسته ای ايران، گفت: «خطرناک ترين رژيم ها نبايد خطرناک ترين جنگ افزار را در دست داشته باشند».

نخست وزير اسرائيل اين را نيز گفت «اسرائيل هميشه می‌داند که چگونه از خود دفاع کند».

آقای نتانياهو روز پنجشنبه سی و يکم مرداد نيز گفت «ايران نشسته و بررسی می‌کند که جامعه جهانی به اين جنايت چه واکنشی نشان می دهد؛ سکوت دنيا مفاهيم خود را برای ايران، حزب الله و سوريه در تداوم اين جنايات دارد».

به گزارش رسانه‌های اسرائيل، نتانياهو گفت: «ايران در سوريه، که به زمين بازی ايران مبدل شده و حزب‌الله نيز به عنوان اهرم ديگر ايران، در جنايات عليه بی‌گناهان در سوريه دخيل است و دارد دنيا را محک می‌زنند».

اشتاينيتز: «آمريکا، اسرائيل را در جريان حمله به سوريه می‌گذارد»

در اين ميان، يووال اشتاينيتز، وزير امور راهبردی، اطلاعات و مناسبات خارجی اسرائيل روز يکشنبه به راديوی ارتش اسرائيل گفت: «آمريکا اسرائيل را در جريان تصميم به آغاز حمله نظامی به سوريه قرار می‌دهد».

اشتاينيتز اين را نيز گفت که «آمريکا به حمله نظامی عليه سوريه نزديک می شود» و افزود: «بعيد است که بشار اسد حتی در صورت اقدام نظامی آمريکا، بخواهد اسرائيل را مورد حمله قرار دهد ولی اسرائيل بايد برای هر احتمالی آماده بوده و بويژه آمادگی تدافعی داشته باشد».

شيمون پرز رييس جمهوری اسرائيل نيز روز يکشنبه گفت «اکنون بهترين زمان است که هرچه تسليحات شيميايی را از سوريه خارج کرد».

پرز که در آغاز ديدار با لورن فابيوس وزيرخارجه فرانسه در بيت المقدس سخن می گفت، افزود «چه جنگ افزار شيميايی در دست حکومت سوريه باشد، چه در دست ديگران، بايد سلاح‌های شيميايی را از اين کشور بيرون کشيد».

به گفته پرز، «در سوريه يک حاکم دارد خونسردانه انسان‌ها را بی‌حساب و به طرزی اهريمنی می‌کشد؛ نمی‌توان در برابر قتل عام کودکان ساکت نشست»، و افزود: «ديدن تصاوير دلخراش فاجعه حمله شيميايی در ده‌ها روستا و شهرک‌های اطراف دمشق او را به شدت تکان داده است و ابعاد فاجعه غيرقابل باور است».

شيمون پرز در همين حال گفت: «ترديدها و سختی‌های باراک اوباما رييس جمهوری آمريکا را که بايد همه جوانب وارد شدن به حمله عليه حکومت سوريه را بسنجد، درک می‌کند».

تلويزيون اسرائيل: تيپ ۱۵۵ لشگر چهارم سوريه به فرماندهی ماهر اسد عامل حمله شيميايی بود

در اين ميان، شبکه دوم تلويزيون اسرائيل شنبه شب مدعی شد اخباری که اسرائيل در دست دارد، نشان می‌دهد که لشگر چهارم ارتش سوريه با فرماندهی ماهر اسد، برادر بشار اسد، عامل حمله شيميايی گاز عصبی بامداد چهارشنبه گذشته در حومه دمشق بوده است.

خبرنگار نظامی اين شبکه تلويزيونی اسرائيل گفت: «تيپ ۱۵۵ در لشگر چهارم ارتش سوريه حمله شيميايی را انجام داد که اين امر، مقدمه حملاتی وسيع تر از سوی ارتش سوريه عليه معارضين بود».

رسانه‌های اسرائيل در شماره‌های روز يکشنبه خود تحليل کرده‌اند که حمله نظامی آمريکا به سوريه قريب الوقوع است.

اين رسانه‌ها توان نظامی آمريکا، اهداف نظامی احتمالی در سوريه که قرار است مورد هدف حمله آمريکا قرار گيرند، و نيز احتمال واکنش‌های مختلف از سوی محور ايران- سوريه - حزب‌الله را به طور گسترده بررسی کرده‌اند.

در طول ۲۹ ماهی که از جنگ داخلی سوريه می‌گذرد، اسرائيل از ژانويه ۲۰۱۳ چند بار به اهداف نظامی در سوريه حمله کرده است که سوريه ضمن تاييد برخی از اين حملات، در برابر آن، عملاً سکوت کرد.

فراخوان دولتمردان اسرائيل در مورد لزوم عمل جدی جهانی عليه سوريه در حالی است که مسعود جزايری از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران ايران روز يکشنبه در تهران «هشدار» داد که «عبور آمريکا از خط قرمز سوريه، پيامدهای شديدی برای کاخ سفيد خواهد داشت... و کسانی که بر دامه اين آتش می‌افزايند، از انتقام ملت‌ها در امان نخواهند بود».

عمران زعبی وزير اطلاع‌رسانی سوريه نيز روز يکشنبه در دمشق هشدار داد که اگر آمريکا حمله نظامی به سوريه را عملی کند، منطقه «به آتش کشيده می‌شود و دريای خون راه می‌افتد».

رييس اسبق موساد: «بگذاريم آمريکا کار خود را بکند»

در اين ميان، شبتای شاويت رييس اسبق موساد اسرائيل روز يکشنبه به راديوی اسرائيل گفت کار اسرائيل دراين مقطع، «سکوت» است و «بايد گذاشت که آمريکا کارش را بکند و منافع خود را در نظر بگيرد».

آقای شاويت گفت بر خلاف سخنان ساير مقامات اسرائيل و نيز بر خلاف گفته خود باراک اوباما که در صورت «عبور از خط قرمز» در سوریه، آمريکا وارد عمل نظامی خواهد شد، او «کاملاً ترديد دارد که آمريکا با در نظر گرفتن منافع جهانی و منطقه‌ای خود بخواهد وارد کارزار نظامی در سوريه شود».

آقای شاويت در اين مصاحبه با راديوی اسرائيل گفت «آمريکا هر تلاشی خواهد کرد که از درگير شدن مستقيم در سوريه خودداری کند» و افزود: «وقتی می‌گويم آمريکا، منظورم، شخص باراک اوباما است».

شبتای شاويت در همين حال اين ارزيابی وزير راهبردی اسرائيل را مورد حمايت قرار داد که بشار اسد حتی در صورتی که سوريه از سوی آمريکا مورد حمله قرار گيرد، از پرتاب موشک‌های حامل کلاهک‌های شيميايی به سوی اسرائيل خودداری خواهد کرد.

اما آقای شاويت اين احتمال را بعيد ندانست که عواملی بخواهند اسرائيل را از طرف لبنان در بحران سوريه درگير کنند.