ژاپن بيمه نفتکش‌های حامل نفت ايران را از سر گرفت

همزمان با تعليق برخی تحريم‌های اروپا و آمريکا عليه ايران، ژاپن اعلام کرده است که بيمه نفتکش‌های حامل نفت ايران را از سر گرفته است.

خبرگزاری رويترز روز سه شنبه، اول بهمن ماه، از قول مقامات ژاپن گزارش داد که شرکت‌های بيمه حمايت و جبران خسارت (پی اند آی) اين کشور پوشش بيمه‌ای نفتکش‌های حامل نفت ايران را دوباره انجام می‌دهد.

ژاپن از اواسط سال ۲۰۱۲ که تحريم‌های نفتی، بانکی و بيمه‌ای اتحاديه اروپا و آمريکا عليه ايران اعمال شد، پوشش بيمه حمايت و جبران خسارت برای نفتکش‌های حامل نفت ايران را متوقف کرد.

بيمه حمايت و جبران خسارت که شامل پوشش بيمه‌ای حوادث جانی و مالی، از جمله نشت نفت به درياها است که بدون اين بيمه هيچ کشوری به نفتکش‌ها اجازه تردد يا لنگر انداختن در آب‌های خود را نمی‌دهد.

شرکت بيمه حمايت و جبران خسارت ژاپن، عضو کلوپ بين‌المللی بيمه حمايت و جبران خسارت است. اين کلوپ که بيمه‌نامه ۹۰ درصد از کشتی‌های جهان را پوشش می‌دهد، همکاری با ايران را از اواسط سال ۲۰۱۲ قطع کرد.

يکی از تحريم‌هايی که اتحاديه اروپا روز دوشنبه به حالت تعويق در آورد، بيمه کشتی‌های حامل نفت ايران بود.

رويترز می‌نويسد که کلوپ بين‌المللی بيمه حمايت و جبران خسارت برای تانکرهای حامل نفت ايران پوشش بيمه‌ای ۷.۶ ميليارد دلاری برای هر نفتکش را که شامل يک ميليارد دلار بيمه حوادث نشت نفت می‌شود، دوباره از سر گرفت.

ژاپن بعد از تحريم‌های بيمه‌ای عليه ايران، ۲۳ خرداد سال ۹۱ مجبور شد بودجه‌ای ۷.۶ ميليارد دلاری برای پوشش بيمه‌ای نفتکش‌های حامل نفت ايران به ژاپن تصويب کند، اما از روز دوشنبه، مشتريان نفتی ايران در ژاپن مجبور به اتکا به منابع محلی برای بيمه نفت ايران نيستند.

پارلمان ژاپن در پايان سال مالی جاری، ماه مارس، دوباره موضوع تمديد يا عدم تمديد بودجه يکساله ۷.۶ ميليارد دلاری برای نفتکش‌های حامل نفت ايران را بررسی خواهد کرد.

رويترز می‌نويسد که مشتريان نفتی ايران در ژاپن به شدت از بابت مشکل بيمه نفتکش‌های حامل نفت ايران دچار زيان شدند. اين کشور در سال ۲۰۱۲ نسبت به سال قبل آن، واردات نفت از ايران را تا ۴۰ درصد کاهش داد.

بر اساس آخرين آمار گمرکی ژاپن، اين کشور خريد نفت از ايران را طی ماه ژانويه دوباره تا ۴.۶ درصد کاهش داده است.

ژاپن سال ۲۰۱۱ روزانه مشتری ۳۱۳ هزار و ۴۸۰ بشکه نفت ايران بود. ديگر مشتريان نفتی ايران مانند چين، هند و کره جنوبی نيز با اتکا به شرکت‌های بيمه ايرانی واردات نفت از ايران را ادامه داده‌اند.

صادرات نفت و ميعانات گازی ايران که قبل از تحريم‎‌های غرب حدود ۲.۵ ميليون بشکه در روز بود، هم اينکه به يک ميليون بشکه کاهش يافته است، اما آمريکا روز دوشنبه، سی‌ام دی، اعلام کرد که مشتريان نفتی ايران را برای کاهش هر چه بيشتر واردات نفت ايران برای يک دوره شش ماهه تحت فشار قرار نخواهد داد.

با وجود اينکه تحريم بيمه نفتکش‌های حامل نفت ايران لغو شده و آمريکا نيز اجازه داده تا مشتريان نفتی ايران در سطح کنونی واردات نفت از ايران را ادامه دهند، وزارت نفت جمهوری اسلامی به افزايش صادرات نفت خام اميدی ندارد.

سيد محسن قمصری مدير امور بين‌الملل شرکت ملی نفت ايران روز سه‌شنبه، اول بهمن ماه، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر با تاکيد بر اينکه لغو تحريم بيمه کمکی به افزايش صادرات نفت ايران نمی‌کند، اعلام کرد که در صورت لغو کامل تحريم‌ها، امکان افزايش صادرات نفت فراهم می‌شود.

وی با يادآوری اينکه در شرايط فعلی صادرات نفت خام ايران بين ۹۰۰ هزار تا بيش از يک ميليون بشکه در روز نوسان دارد، گفت: با لغو اين تحريم نمی‌توان انتظار داشت که صادرات نفت ايران در کوتاه مدت افزايش قابل توجهی پيدا کند.