آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، ۱۱ روز بعد از درخواست اضطراری دولت برای برداشت یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی برای مبارزه با کرونا، نهایتا با آن موافقت کرد.
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران روز دوشنبه ۱۸ فروردین با «قدردانی» از موافقت علی خامنهای با این درخواست، دستورات لازم را برای تامین نیازهای ضروری در زمینه مبارزه با کرونا صادر کرد.
سایت ریاستجمهوری ایران گزارش داده که به محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، دستور داده که «نیازهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از این منبع تامین و حتیالامکان از تولیدات داخلی و با استفاده از شرکتهای دانش بنیان اقدام شود».
این گزارش میافزاید که «کمک به صندوق بیمه بیکاری» نیز قرار است از محل این بودجه صورت گیرد.
دولت روحانی هفتم فروردین رسما اعلام کرد که از خامنهای درخواست کرده است با برداشت یک میلیارد یورو از محل صندوق توسعه ملی برای مبارزه با کرونا موافقت کند.
تعلل ۱۱ روزه خامنهای برای موافقت با این مبلغ در حالی است که تنها چهار روز بعد از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس، در عراق ۲۰۰ میلیون یورو از منابع صندوق توسعه ملی برای افزایش بودجه سپاه اختصاص یافت.
بیشتر در این باره: سهم روحانی از شیوع کرونابر اساس آخرین آمار رسمی دولتی، تاکنون بیش از ۶۰ هزار نفر در ایران به ویروس کرونا مبتلا شده و ۳۷۳۹ نفر جان باختهاند.
البته بررسیهای رادیو فردا از اظهارات پراکنده مقامهای رسمی محلی و منابع وزارت بهداشت نشان میدهد دستکم ۶۸۷۲ در ایران از ویروس کرونا جان باخته و ۹۴ هزار و ۹۵۶ نفر به دلیل داشتن علائم بالینی کرونا در ۳۱ استان ایران بستری شده یا تحت نظر قرار گرفتهاند.
دولت حسن روحانی میگوید برای مبارزه با ویروس کرونا با کمبود منابع مواجه است و درخواست وامی پنج میلیارد دلاری از صندوق بینالمللی پول کرده است که تاکنون جوابی نگرفته است.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، آمریکا را متهم کرده که مانع اختصاص وام این نهاد بینالمللی برای کمک به ایران شده است.
آمریکا این اتهام را تایید نکرده، اما مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز ۱۱ فروردین اعلام کرد: «اگر رژیم ایران برای مواجهه با کرونا به پول نیاز دارد، میتواند از میلیاردها دلاری که در صندوق معاف از مالیات خامنهای وجود دارد، استفاده کند».
ایران میگوید از چند نهاد بینالمللی دیگر نیز برای دریافت وام درخواست کرده است. تاکنون تنها «صندوق اوپک برای توسعه جهانی» موافقت خود را برای اختصاص تنها نیم میلیون دلار کمک مالی به ایران اعلام کرده است.
اخیرا بانک مرکزی ایران ۷۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای واحدهای اقتصادی آسیب دیده از کرونا تخصیص داد.
دولت نیز اعلام کرده که برای مقابله و ریشه کن کردن ویروس کرونا معادل ۲۰ درصد از بودجه امسال، یعنی حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان، تخصیص داده شده است.