سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ۲۵ بهمن در نشست شورای امنیت گفت: شبهنظامیان هوادار ایران در سوریه با فرستادن پهپاد به آسمان اسرائیل، یک گام خطرناک برداشتهاند که به تشدید تنش میان اسرائیل و سوریه منجر شد.
نیکی هیلی گفت، اقدام ایران در دادن پهپاد به شبهنظامیان مورد حمایتش، رویهای بوده که در گذشته نیز تکرار شده است.
به گزارش خبرگزاریها و رسانههای اسرائیل، نشست شورای امنیت که خانم هیلی در آن سخن میگفت، با حضور استفان د میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، برای بررسی اوضاع سوریه و از جمله تشدید تنش اخیر میان اسرائیل و سوریه برگزار شد.
به گفته خانم هیلی، اسرائیل در دفاع از خود به درستی حق داشته است و آمریکا همواره در کنار همپیمانانش، هر زمان که آنها با فتنهانگیزیهای ایران، حزبالله و حکومت اسد روبرو میشوند، میایستد.
سفیر آمریکا این را نیز گفت که ایران و حزبالله برای حضور درازمدت در سوریه برنامهریزی کردهاند، اقدامی که به بیثباتی منجر میشود.
وی در ضمن از حمله هوایی هفته گذشته آمریکا به نیروهای دولتی سوریه در شرق آن کشور، و همچنین تلاشهای استفان د میستورا و مسئولیت او با هدف حل بحران سوریه پشتیبانی کرد.
سفیر آمریکا اما از روسیه به دلیل «عدم پایبندی به تعهدات بینالمللی خود برای تحقق راه حلهای صلح جویانهای که در کنفرانسهایی مانند ژنو ارائه شده است»، انتقاد کرد؛ امری که از سوی نماینده روسیه در سازمان ملل رد شد که آمریکا را متهم کرد، گزارشهای دور از حقیقت منتشر میکند.
در نشست شورای امنیت، دانی دنون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد نیز گفت اعضای شورای امنیت نباید در برابر ایران که «اوضاع را به وخامت کشانده» و قطعنامههای شورا را «بارها پایمال کرده است، سکوت کنند».
اما بشار جعفری، سفیر سوریه در سازمان ملل، کشور خود را «قربانی منشور و قوانین بینالمللی» توصیف کرد و گفت: «برخی از کشورها واقعیات را تحریف کرده و به افکار عمومی دروغ میگویند».
سفیر سوریه در سازمان ملل، صراحتا آمریکا، فرانسه و بریتانیا را متهم کرد که «از هر تلاشی برای نابودی سوریه استفاده کردهاند».
«زنگ خطر» حضور ایران و حزب الله در سوریه
نیکی هیلی دربخشی از اظهارات خود تصریح کرد:« رژیم اسد به جبهه ای برای ایران، حزب الله، و متحدانشان تبدیل شده تا برنامه بی پروا و خطرناکشان را برای خاور میانه پیش ببرند.»
وی اضافه کرد:«در هر جبهه ای از این درگیری، ما جنگجویانی را می بینیم که توسط ایران از لبنان، عراق، و افغانستان اعزام شده اند. وقتی می بینیم که رژیم اسد شهروندان غیرنظامی در شرق غوطه را در گرسنگی نگه می دارد یا مدارس و بیمارستان ها را در ادلب در هم می کوبد، می بینیم که مشاورانی از ایران وحزب الله به هدایت این جنایت ها کمک می کنند. این پشتیبانی از رژیم اسد، البته جدید نیست.»
سفیر آمریکا در سازمان ملل با این حال تاکید کرده است: «اما پرواز آن پهباد در این هفته زنگ خطری برای همه ماست.»
شنبه این هفته پس از آنکه اسرائیل از رخنه یک «پهپاد ایرانی» به حریم هوایی خود از آسمان سوریه خبر داد، این کشور دست به حملات هوایی گستردهای علیه «اهداف ایرانی و سوری» دست زد؛ به تایید اسرائیل، یکی از جنگندهها در مسیر بازگشت به پایگاه هوایی خود، بر اثر شلیک پدافند هوایی سوریه سقوط کرد اما دو خلبان آن با چتر نجات رهایی یافتند.
آمریکا در روزهای اخیر چند بار بر ایستادگی کامل در کنار اسرائیل در برابر اقدامات «بیثبات کننده» و «شرورانه» ایران تاکید کرده است. رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا که در منطقه به سر میبرد، روز چهارشنبه گفت آمریکا از ایران میخواهد که از سوریه بیرون برود.
بریتانیا نیز حق دفاع اسرائیل از خود را مورد حمایت قرار داده است.
مقامات ایران از سوی دیگر، با متهم کردن اسرائیل به «دروغگویی» در خصوص ماهیت ایرانی پهپاد رخنه کرده به آسمان اسرائیل، تاکید کردهاند که حضور «مستشاری» ایران در سوریه قانونی است و ادامه خواهد یافت.
سوریه نیز گفته است که حملات بعدی احتمالی اسرائیل بیپاسخ نخواهد ماند؛ در حالی که بشار اسد، رییسجمهوری سوریه، در خصوص تشدید بحران میان کشورش با اسرائیل بر سر اقدامات منتسب به ایران سکوت کرده است، معاون وزیر خارجه سوریه روز سهشنبه به اسرائیل «هشدار» داد.
در همین حال، به گزارش روزنامه جروزالم پست، آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه گفت: «ایران از مدتها پیش علیه اسرائیل اعلان جنگ کرده است»، ولی افزود کشورش «به هر اقدام لازم» برای دفاع از خود و تامین امنیتش دست میزند.
یووال اشتاینیتز وزیر انرژی اسرائیل روز دوشنبه به رادیوی ارتش این کشور گفته بود، اگر سوریه همچنان به ایران امکان دهد که از خاک آن علیه اسرائیل کند، بشار اسد خود را هم به خطر میاندازد.