سه وزير دولت اوباما عصر سهشنبه ششم مرداد در کميته روابط خارجی مجلس نمايندگان حضور يافتند و در نشستی به پرسشهای اعضای اين کميته درباره توافق هستهای با ايران پاسخ دادند.
جان کری، جيکوب لو و ارنست مونيز، وزيران امور خارجه، خزانه داری و انرژی آمريکا در اين جلسه حاضر بودند.
جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در سخنانی با دفاع مجدد از توافق هستهای با ایران خطاب به اعضای کمیته روابط خارجی گفت: «توافق ایران یک توافق خوب است برای جهان، برای آمریکا و سزاوار آن است که از سوی شما مورد حمایت قرار گیرد».
وزیر خارجه آمریکا اطمینان داد: «توافق یاد شده تضمین میکند که برنامه هستهای ایران تحت نظارت شدید باقی خواهد ماند».
وی با بيان اينکه توافق با ايران امنيت بيشتری برای کشور ما و متحدانمان به ارمغان خواهد آورد، گفت: «آژانس در ۲۵ سال آينده به طور مداوم اورانيوم ایران را از نقطه توليد زير نظر خواهد داشت».
آقای کری در ادامه گفت: بر اساس اين توافق، ايران «برای هميشه» از دستيابی به سلاح اتمی منع شده است، و بسياری از محدوديتهای اعمال شده بر برنامه هستهای ايران «نه فقط برای ۱۵ يا ۲۰ سال بلکه مادام العمر است».
توافق ایران یک توافق خوب است برای جهان، برای آمریکا و سزاوار آن است که از سوی شما مورد حمایت قرار گیرد.جان کری
وزیر امور خارجه آمریکا با با بیان اینکه از نگرانی اسرائیل درباره برنامه هستهای مطلع است، اظهار داشت: «ما سایر فعالیتهای ایران را زیر نظر داریم و من نگرانی آنها را درک میکنم».
آقای کری گفت: «رهبران ایران برای همیشه از دستیابی به سلاح هستهای باز داشته شدهاند. اگر آنها از این امر تخطی کنند، ما متوجه خواهیم شد».
وزیر امور خارجه آمریکا اظهار داشت: «اگر ایران اجازه دسترسی به تاسیسات نظامی خود را ندهد تحریمها باز خواهند گشت».
وی گفت: «تحریمها به پایان نخواهند رسید، آنها ابزار دیپلماتیک هستند که ما را برای دستیابی به آنچه میخواهیم قادر خواهد ساخت، کاری که تحریمها به تنهایی انجام نخواهد داد».
این مقام بلندپایه آمریکا افزود: «اگر ما کنار بکشیم، بهترین بخت خود را برای حلوفصل این مشکل از طریق ابزارهای صلح آمیز از دست خواهیم داد».
وی تاکید کرد: «ما دو گزینه در اختیار داریم: یا با این توافق پیش برویم و اطمینان پیدا کنیم که برنامه هستهای ایران محدود شده و صلحآمیز است. یا اینکه اصلا هیچ توافقی نداشته باشیم».
وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد: «این توافق برای این به دست آمده است که تنها مسئله هستهای را حلوفصل کند، نه اینکه رژیم ایران را اصلاح کند یا به حمایت آن از تروریسم و مشارکت در خشونتهای فرقهای خاورمیانه پایان دهد».
توافق (با ایران) به جای آنکه قابل راستیآزمايی و قابل اجرا باشد، پول هنگفتی را در اختيار ايران میگذارد تا با امکانات بيشتر به سياستهايش در منطقه ادامه دهد.اد رویس، رییس جمهوریخواه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان
وی گفت که «واشینگتن در هر جبههای، ایران را به عقب خواهد راند. اما حقیقت این است که عقب راندن یک ایران بدون سلاح هستهای بسیار آسانتر از ایران دارای سلاح هستهای است».
آقای کری اظهار داشت: «باراک اوباما از نخستین روز ریاست جمهوری خود روشن کرده است که ما ایران مسلح به سلاح اتمی را نمیپذیریم».
وی افزود: «اگر کنگره این توافق را رد کند، همکاری بينالمللی که در اين زمينه بوجود آمده، يک شبه از بين خواهد رفت».
وزیر خارجه آمریکا هشدار داد: «اگر خود را از این توافق کنار بکشیم، تنها خواهیم ماند. شرکایمان با ما همراهی نمیکنند. در عوض، آنها تحریمهای چندجانبه شدید که باعث آمدن ایران به پای میز مذاکره شد را کنار خواهند گذاشت».
در مقابل اد رويس، ریيس جمهوریخواه کميته روابط خارجی مجلس نمايندگان و نماينده کاليفرنيا گفت که دولت از کنگره میخواهد به توافقی رای مثبت دهد که در ازای کاهش تحريمهای ايران، محدوديتهای موقت بر برنامه هستهای برقرار میکند.
او افزود: اين توافق به جای آنکه قابل راستی آزمايی و قابل اجرا باشد، پول هنگفتی را در اختيار ايران میگذارد تا با امکانات بيشتر به سياستهايش در منطقه ادامه دهد.
الیوت انگل نماینده دمکرات نیز در مخالفت با توافق ایران گفت که او «پرسشها و نگرانیهای جدی درباره این توافق دارد».
حدود ۵۰ ميليارد دلار از پولهای بلوکه شده به ايران باز میگردد.وزیر خزانهداری آمریکا
هفته گذشته، سناتورهای ارشد سنای آمريکا آقای کری را متهم کردند که در جريان مذاکرات وين از سوی ايرانیها «سرکيسه» شده است.
بسياری از جمهوريخواهان از جمله نامزدهای اين حزب در رقابتهای انتخابات رياست جمهوری ۲۰۱۶ خواهان رد اين توافق از سوی کنگره آمريکا هستند.
کنگره آمریکا قرار است تا ۱۷ سپتامبر درباره این توافق رایگیری کند. باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، تهدید کرده است در صورتی که کنگره این توافق را رد کند آن را وتو خواهد کرد.
جيکوب لو، وزير امور خزانه داری آمريکا، در اين نشست گفت: «تحريمهای اساسی آمريکا همچنان به قوت خود باقی خواهند ماند. به جز موارد اساسی، ايران نمیتواند به بخش وسيعی از بازارهای بينالمللی دسترسی داشته باشد».
وی اظهار داشت که فرماندهان سپاه پاسداران و نیروی قدس به دليل حمايت ايران از تروريسم همچنان در ليست تحريمها باقی میمانند.
آقای لو با بیان اینکه تحریمهای ایران به صورت تدریجی برداشته خواهد شد، افزود: «حدود ۵۰ ميليارد دلار از پولهای بلوکه شده به ايران باز میگردد».
بر اساس توافق ۲۴ تيرماه که در وين به دست آمد، قدرتهای جهانی پذيرفتند تا در ازای اعمال محدوديتهای شديد بر برنامه هستهای تهران تحريمهای بينالمللی عليه ايران را رفع کنند.