مدیرعامل صندوق توسعه ملی روز سهشنبه ۱۳ خرداد اعلام کرد یک میلیارد دلار تسهیلات ارزی از محل صندوق توسعه ملی به صنعت خودروسازی کشور اختصاص داده شده است.
مرتضی شهیدزاده اظهار داشت این تسهیلات به این دلیل بوده که تولید داخلی رونق یابد و بتوان با بهرهگیری از شرکتهای دانشبنیان قطعات را در داخل کشور تولید کرد.
اعطای وام یک میلیارد دلاری به خودروسازان در حالی است که زیان انباشته آنها در سال ۹۸ به ۴۷ هزار میلیارد تومان رسید. این رقم در سال ۹۷ تنها ۱۴ هزار میلیارد تومان گزارش شده بود که نشان از افزایش چشمگیر زیان انباشته خودروسازان طی یکسال است.
گزارشها همچنین حاکی از بدهی هنگفت خودروسازان به قطعهسازان داخلی است.
بر اساس آمارهای سازمان بینالمللی تولیدکنندگان وسایل نقلیه، تولید خودرو ایران در سال ۲۰۱۹ با ۲۵ درصد کاهش نسبت به سال قبل از آن، به ۸۲۱ هزار دستگاه رسیده که ۷۷۰ هزار دستگاه آن خودروهای سواری بوده است.
سال ۲۰۱۸ نیز تولید خودرو ایران نسبت به سال ۲۰۱۷ حدود ۴۰ درصد افت کرده بود.
در سال ۲۰۱۷ ایران بیش از ۱.۵ میلیون دستگاه خودرو تولید کرده بود.
افت تولید خودرو همراه با خروج شرکتهای خودروسازی بینالمللی از ایران این بخش از صنعت را که بعد از نفت، بزرگترین صنعت ایران است، در تنگنا قرار داده است. از طرفی افت ارزش ریال در مقابل دلار باعث افزایش هزینه واردات قطعات خودرو شده است.
طی ماههای گذشته افزایش قیمت خودرو در ایران نیز با نارضایتیهایی همراه بود و ماه گذشته حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت را از کار برکنار کرد.
رئیسجمهوری ایران در حکم انتصاب مدرس خیابانی بهعنوان سرپرست این وزارتخانه، خواستار ضرورت توجه ویژه به «جهش تولید» و «مدیریت بازار و تأمین کالاهای اساسی، ساماندهی قیمت خودرو، رفع موانع تولید و تعمیق ساخت داخل، کمک به توسعه صادرات غیرنفتی و بهبود فضای کسب و کار» شد.