سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، در تازهترین گزارش خود میگوید متوسط تولید نفت عربستان در ماه سپتامبر نسبت به ماه قبل از آن یک میلیون و ۲۸۰ هزار بشکه در روز افت داشته است.
تولید نفت ایران نیز در ماه سپتامبر دوباره افت کرده است.
بدنبال حمله روز ۲۳ شهریور به تاسیسات نفتی عربستان، مقامات ریاض اعلام کردند که این حمله باعث شد تولید روزانه نفت سعودی ۵.۷ میلیون بشکه کاهش یابد.
چند روز بعد عربستان اعلام کرد نیمی از افت تولید خود را جبران کرده و روز ۲۵ سپتامبر از بازگشت تولیدش به سطح قبل از حمله خبر داد.
اوپک میگوید متوسط تولید روزانه عربستان در ماه سپتامبر یک میلیون و ۲۸۰ هزار بشکه کاهش یافت و به هشت میلیون و ۵۶۴ هزار بشکه رسید.
کل تولید اوپک در ماه سپتامبر به رغم افزایش ۱۰۰ هزار بشکهای تولید کویت و برخی دیگر از کشورهای عضو، حدود یک میلیون و ۳۲۰ هزار بشکه کاهش نشان میدهد و به زیر ۲۸ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه رسید.
تولید نفت ایران با ۳۴ هزار بشکه افت به دو میلیون و ۱۵۶ هزار بشکه رسیده که کمترین میزان از زمان جنگ ایران و عراق است. تولید نفت ایران در مقایسه با دوران پیش از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت پارسال، حدود یک میلیون و ۶۵۰ هزار بشکه کاهش یافته است.
ایران قبل از خروج آمریکا از برجام روزانه حدود ۲.۲ میلیون بشکه نفت خام و ۳۰۰ هزار بشکه میعانات گازی صادر میکرد. گزارشها حاکی است که این رقم در ماههای گذشته به حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار بشکه سقوط کرده است.
اگرچه متوسط صادرات نفت ایران در سال گذشته نسبت به سال ۲۰۱۷ افت داشته، اما درآمدهای نفتی ایران بهخاطر اوجگیری قیمت نفت نه تنها کاهش نیافته، بلکه افزایش نیز داشته است.
هنوز برآورد دقیقی از میزان صادرات نفت ایران در ۹ ماهه سال جاری میلادی منتشر نشده است، اما ایران در چهار ماه ابتدایی سال روزانه تقریبا یک میلیون بشکه صادرات نفت و میعانات گازی داشت که بعد از اردیبهشت (دوم ماه مه که آمریکا معافیتهای نفتی به هشت مشتری ایران را متوقف کرد)، به صورت پلکانی سقوط کرده است.
هم اکنون تنها چین و سوریه از ایران نفت میخرند و بنابر گزارشها، نفتی که ایران تحویل چین میدهد، بهخاطر بدهی جمهوری اسلامی به شرکتهای «سیانپیسی» و «ساینوپک» چین بهخاطر توسعه میادین یادآوران و آزادگان است و پولی دریافت نمیکند.
آمارهای شرکتهای ردیابی نفتکشها از جمله «تانکر ترکرز» و «کپلر» نشان میدهد که ایران در ۹ ماهه سال جاری میلادی روزانه حدود ۳۵ هزار بشکه نفت تحویل سوریه داده است.
اوپک همچنین در گزارش خود میگوید نیاز به نفت این سازمان در سال جاری ۳۰ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه خواهد بود که نسبت به پارسال ۹۰۰ هزار بشکه کاهش نشان میدهد.
نیاز به نفت اوپک در سال آینده نیز دوباره نسبت به سال جاری افت خواهد کرد و به ۲۹ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه کاهش مییابد.