در پنجمین هفته از بحران امنیتی میان اسرائیل و فلسطینیها، روز دوشنبه ۱۱ آبان، چندین حمله با چاقو از سوی فلسطینیها علیه شهروندان و نیز نظامیها در چند شهر اسرائیل و نیز کرانه باختری رخ داد که در جریان آن، یک فلسطینی کشته و دستکم چهار اسرائیلی زخمی شدند.
به گزارش رسانههای اسرائیل، بعدازظهر دوشنبه در خیابان پر رفت و آمد هرتصل در شهر ریشون لتصیون در حومه جنوبی تل آویو یک مرد فلسطینی سه عابر را با چاقو مجروح کرد.
دوربین ترافیک شهری حمله را ثبت کرده است؛ شماری از رهگذران که با زمین افتادن زخمیها و از جمله یک پیرزن ۸۰ ساله متوجه حادثه میشوند، مهاجم را تعقیب میکنند ولی حملهکننده میخواهد وارد یک مغازه فروش لوازم آرایش شود که زن فروشنده نردههای آهنی را پایین میآورد و در این فرصت، مردم خشمگین میخواهند به مهاجم که زخمی شده و به دام افتاده، حمله کنند.
نیروهای پلیس خود را به روی مهاجم میاندازند و او را در میان خشم شدید و شعارهای «مرگ بر عرب»، به سوی قرارگاه پلیس میبرند.
رسانههای اسرائیل میگویند، این فلسطینی ۱۹ سال دارد و از اهالی شهر الخلیل است که به صورت غیرقانونی وارد اسرائیل شده بود.
حدود سه ساعت بعد، حادثه در بلوار بنیامین در شهر نتانیا در شمال تل آویو تکرار شد؛ مهاجم با چاقو یک پیرمرد ۷۱ ساله را زخمی میکند و در حال دویدن میکوشد دیگران را نیز هدف قرار دهد.
یک ممتحن رانندگی مسلح، در نزدیکی محل با شلیک گلوله مهاجم را زخمی کرد و یک نیروی پلیس نیز گلولههایی به سوی مهاجم شلیک کرد؛ در اینجا نیز باز در میان خشم شدید مردم که میخواهند مهاجم را هدف ضرب و شتم قرار دهند، پلیس عملاً مانع از کشتن او میشود.
فیلمهای حمله شهر نتانیا نیز در دوربینهای مغازههای منطقه ثبت شده است؛ رسانههای اسرائیل میگویند، این فلسطینی به احتمال قوی از سوی یک مرد دیگر به شهر نتانیا آورده شد و مهاجم با پیاده شدن از خودرو بلافاصله حمله را شروع کرد. بالگرد پلیس مدتی بر فراز منطقه در پی رد خودروی یاد شده بود.
پلیس میگوید مهاجم شهر نتانیا نیز ۲۲ ساله و اهل طولکرم است که او هم مجوز اقامت قانونی در اسرائیل نداشته است.
همچنین پلیس بیت المقدس، اورشلیم، فیلمی را در خیابانی در نزدیکی دیوار تاریخی شهر منتشر کرده که نشان میدهد یک جوان فلسطینی یک زن اسرائیلی را که راهنمای گردشگری است، با زدن بطری شکسته بر سرش زخمی میکند اما مهاجم به گردشگران خارجی که در اطراف زن هستند، کاری ندارد و میگریزد.
پلیس شهر میگوید، ظاهرا تدابیر شدید امنیتی که مانع از حمل چاقو از سوی اعراب شده، کسانی را که میخواهند حمله کنند، به راهکارهای دیگری مانند استفاده از بطری شکسته کشانده است که مانند چاقو هدف را زخمی میکند.
حملات روز دوشنبه علیه غیرنظامیان در حالی است که در روزهای گذشته حملات با چاقو اکثراً در شهر الخلیل نظامیان اسرائیل را هدف قرار داده بود.
پیش ازظهر دوشنبه نیز دو فلسطینی در گذرگاه «الجلمه» در شمال کرانه باختری در حال حمله به نگهبانان مسلح این منطقه هدف قرار گرفتند؛ یکی از آنها که ۱۶ سال داشت، کشته و دیگری دستگیر شد.
در این میان، رسانههای اسرائیل میگویند، دولت این کشور ناچار شده است که جسد مهاجمان را به خانوادهها پس دهد با این شرط که مراسم تشییع جنازه را در ساعات شبانگاهی و با شرکت بستگان انجام دهند؛ شرطی که فلسطینیها کاملاً به آن بیاعتنایی کردهاند.
کابینه این کشور قبلا گفته بود اجساد فعلا پس داده نمیشود اما ژنرال موشه یعلون وزیر دفاع این کشور با این تصمیم مخالفت کرده است.
فلسطینیها حملات پنج هفته اخیر را ابتدا با بیان خشم از ورود گروهی از یهودیان به الاقصی توجیه کرده بودند.
اسرائیل با نصب دوربینهای نظارتی بر الاقصی موافقت کرده و شعلههای بحران در روزهای گذشته تا حد زیادی از الاقصی به دور بوده است و نمازگزاران در دو جمعه گذشته بدون محدودیت سنی وارد الاقصی شدند.
روزنامه هاآرتص میگوید در جریان این بحران تا کنون حدود شصت مورد حمله رخ داده است.
شمار کشتههای فلسطینی دستکم ۶۷ نفر بوده است؛ چهل نفر آنها مهاجمین با چاقو بودهاند. شمار کشتههای اسرائیلی در این دوره ۱۱ نفر بوده است.
اما به نظر میرسد که برخلاف هفتههای اولیه بحران، نیروهای اسرائیلی دستور گرفتهاند در حد امکان مهاجمین را دستگیر کنند نه اینکه سریعا آنها را از پای در آورند.