دو منبع امنیتی اروپای غربی میگویند که نفتکشهای روسیه طی ماههای اخیر حداقل در سه مورد از طریق دریا به کره شمالی سوخت رساندهاند.
فروش نفت یا فرآوردههای نفتی از روسیه، کشوری که دومین صادرکننده نفت در جهان و دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل است، نقض تحریمهای سازمان محسوب میشود.
خبرگزاری رویترز روز جمعه هشتم دیماه در یک گزارش اختصاصی نوشته است، به دنبال گزارشی که این خبرگزاری در ماه سپتامبر منتشر کرد مبنی بر اینکه کشتیهای کره شمالی مستقیماً از روسیه سوخت بارگیری میکنند، انتقال این محمولههای سوختی که در ماه اکتبر و نوامبر صورت گرفته است نشان میدهد که قاچاق سوخت از روسیه به کره شمالی به تحویل در دریا تغییر یافته است.
یکی از منابع امنیتی اروپای غربی که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفته که «کشتیهای روسی طی سال جاری در چند نوبت و با نقض تحریمها اقدام به تحویل کشتی به کشتی محمولههای پتروشیمی به کره شمالی کردهاند».
منبع دوم نیز با تایید این خبر گفته که هیچ شواهدی مبنی بر اینکه دولت روسیه در این انتقالها دخیل بوده است در دست نیست.
وی اظهار داشته است: «هیچ شواهدی وجود ندارد دال بر اینکه دولت روسیه از چنین اقدامی پشتیبانی کرده باشد ولی کشتیهای روسی یک امکان حیات در اختیار کره شمالی قرار میدهند».
دو منبع یاد شده اشاره کردهاند که این اطلاعات از طریق تصاویر ماهوارهای و اطلاعاتی از حرکت کشتیها از دورترین بنادر شرق روسیه در اقیانوس آرام به دست آمده است ولی حاضر نشدند به دلیل طبقهبندی بودن اطلاعات، جزئیات بیشتری در اختیار رویترز قرار دهند.
وزارت خارجه روسیه و اداره گمرگات روسیه روز چهارشنبه حاضر به اظهارنظر درباره این خبر نشدند. یکی از مالکان کشتی انتقالدهنده سوخت به کره شمالی چنین گزارشی را رد کرده است.
این گزارش همزمان با آن منتشر میشود که چین روز جمعه در پاسخ به انتقاد دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، هرگونه تحویل غیرقانونی محصولات نفتی به کره شمالی را تکذیب کرد.
کره شمالی برای فعال نگه داشتن چرخ اقتصاد خود وابسته به واردات سوخت از خارج است. پیونگیانگ همچنین نیازمند سوخت برای برنامه هستهای و موشکی بالیستیک خود است که به گفته آمریکا، تهدیدی برای صلح در آسیا به شمار میرود.
منابع یاد شده میگویند نفتکش روسی «ویتیاز» که با پرچم این کشور حرکت کرده است یکی از کشتیهای بوده که به کشتیهای کره شمالی سوخت تحویل داده است.
بر اساس اسناد کنترلی بندر اسلاوینکا در نزدیکی ولادیوستک روسیه، این نفتکش روز ۱۵ اکتبر بندر یادشده را با ۱۶ هزار تن نفت ترک کرده است.
اسناد ارائه شده به مقامهای بندری اسلاوینکا بیانگر آن است که این کشتی با عنوان فعالیت ماهیگیری عازم آبهای ژاپن شده است. اطلاعات دریایی نشان میدهد که این کشتی دستگاه مخابراتی خود را برای چندین روز خاموش کرده و به سمت آبهای آزاد حرکت کرده است.
به گفته منابع امنیتی اروپایی، کشتی ویتیاز در ماه اکتبر اقدام به تحویل سوخت به نفتکش «سام ما ۲» با پرچم کره شمالی در آبهای آزاد کرده است.
این گزارش حاکی است که بر اساس اطلاعات دریایی، نفتکشهای دارنده پرچم روسیه طی ماههای نوامبر و اکتبر سفرهای مشابهی انجام داده و پس از ترک بنادر اسلاوینکا و ناخودکا، به طرف آبهای آزاد حرکت کرده و سپس در آنجا دستگاههای مخابراتی خود را خاموش کردهاند.
رویترز میافزاید بر اساس اسنادی که طی ماه دسامبر دیده است، ایالات متحده به شورای امنیت سازمان ملل پیشنهاد کرده است که ۱۰ کشتی را به خاطر انتقال کالای ممنوعه از کره شمالی در فهرست سیاه خود قرار دهد.