یک شبکه تلویزیونی عربستان سعودی روز سهشنبه ۱۴ آذر گزارش داد پسر علی عبدالله صالح رییسجمهوری سابق یمن که پس از تغییر موضع در جنگ داخلی این کشور کشته شد، خواهان انتقام گرفتن از شیعیان حوثی شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اگر موضعگیری احمد علی صالح که در خارج از کشور به سر میبرد تایید شود میتواند تعادل قوا در جنگ داخلی یمن را تغییر دهد.
در روزهای گذشته با تغییر موضع علی عبدالله صالح، جدا شدن از ائتلاف با حوثیها و تمایل به همکاری با ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی، شیعیان حوثی او را کشتند و در جریان زد و خورد مسلحانه شدیدی هواداران او را از شهر صنعا بیرون راندند.
جنگ داخلی یمن بین حوثیهای مورد حمایت ایران و حکومت سابق یمن که ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی از آن حمایت میکند به گفته سازمان ملل متحد بزرگترین بحران بشردوستانه را بوجود آورده است.
سازمان ملل میگوید تحت تاثیر ممانعت طرفهای درگیر در جنگ از انتقال کمکهای بشردوستانه ممکن است بزرگترین قحطی در تاریخ معاصر این کشور روی دهد.
صنعا پایتخت یمن پس از پنج روز درگیری مسلحانه و ۲۵ حمله هوایی، روز سهشنبه آرام بود. به گفته مسئول امور بشردوستانه سازمان ملل در یمن، پروازهای سازمان ملل متحد و صلیب سرخ در فرودگاه به زمین نشستند.
صلیب سرخ میگوید در جریان درگیریهای هفته اخیر در صنعا بیش از ۲۳۰ نفر کشته و صدها تن دیگر زخمی شدهاند.
جیمی مک گولدریک، هماهنگ کننده فعالیتهای بشردوستانه سازمان ملل متحد در یمن، روز سهشنبه گفت: «پس از پنج روز درگیریهای مسلحانه شدید در صنعا مردم به مرور از خانههای خود بیرون میآیند. آنها به دنبال نقاط امن هستند تا در صورت وقوع مجدد درگیری بتوانند در آنجا پناه بگیرند».
جامعه عرب که از دولت مورد حمایت عربستان سعودی در یمن حمایت میکند، قتل علی عبدالله صالح را محکوم کرده و گفته که مرگ او میتواند باعث وقوع یک «انفجار» در کشور شود.
دولت عربستان در بیانیه خود بدون نام بردن از علی عبدالله صالح گفت امیدوار است قیام علیه شیعیان حوثی در صنعا بتواند به «پایان سرکوب، مرگ، انفجار و مصادره اموال خصوصی در کشور برادر یمن منجر شود».
خبرگزاری رویترز یادآوری میکند مرگ علی عبدالله صالح که حکومت بر یمن را با رقصیدن روی سر مارها تشبیه کرده بود پیچیدگیهای جنگ چند جانبه در یمن را عمیقتر خواهد کرد.
اتخاذ موضع سیاستمداران و فرماندهان نظامی وفادار به علی عبدالله صالح که در پیشروی نیروهای حوثی در سال ۲۰۱۴ و تصرف مناطق گستردهای از یمن نقش مهمی ایفاء کرده بودند در آینده تحولات جنگ در این کشور بسیار مهم خواهد بود.
هنوز نمیتوان اصالت سخنانی که از سوی احمد علی صالح گزارش شده است را تایید کرد. او در دوران ریاستجمهوری پدرش فرمانده گارد ریاستجمهوری بود و بعد برای زندگی به امارات متحده عربی رفت که از کشورهای عضو ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی است.
شبکه تلویزیونی الاخباریه متعلق به عربستان سعودی از قول احمد علی صالح گفت: «من نبرد را تا بیرون راندن آخرین حوثی از یمن رهبری خواهم کرد. خون پدرم زنگ خطری برای ایران خواهد بود». او از حامیان و طرفداران پدرش خواست «تا یمن را از شبه نظامیان حوثی ایران بازپس بگیرند».
یمن یکی از فقیرترین کشورهای عربی به صحنه جنگ نیابتی بین ایران و عربستان سعودی بدل شده که در نقاط دیگر خاورمیانه از جمله سوریه، عراق و لبنان نیز از نیروهای متخاصم و رقیب حمایت میکنند.
ریاست اتحادیه عرب حوثیهای یمن را یک «سازمان تروریستی» قلمداد کرده و از جامعه بینالمللی خواسته است تا آنها را در فهرست گروههای «تروریستی» قرار دهد.