انقلاب جنسی می‌تواند به تضعیف رژیم ایران منجر شود؟

مجله تحليلی «فارن پاليسی» در مقدمه يک تحليل مفصل به قلم افشين شاهی استاد سياست خاورميانه و روابط بين المللی در دانشگاه «اکستر » بريتانيا می نويسد: «ايران در تلاطم يک انقلاب جنسی بی‌سابقه درگير است ولی آيا اين تحول می‌تواند در نهايت به تضعیف رژيم حاکم بر آن کشور منجر شود؟»

اين کارشناس می‌افزايد که فارغ از اينکه تحولات عميق در حوزه روابط جنسی در ايران را مثبت و يا منفی بدانيم در يک نکته شکی نيست و آن اينکه اين تغييرات پر دامنه و عميق حتی برای خود ايرانيان و مسلما برای سيستم سياسی و معيارهای فرهنگی و ايدئولوژيکی که بر اين جامعه مسلطند،شديدا تعجب آور است.

جمع آوری اطلاعات مستقل و مستند در مورد رفتار و عادات جنسی ايرانيان کار بسيار دشواری است. اما طبق آمارهای دولتی نرخ تولد طی دهه اخير به شدت کاهش يافته که نشان دهنده استفاده گسترده‌تر از روش‌های پيشگيری از بارداری است. نرخ رشد جمعيت در ايران در سال ۱۹۸۸ حدود چهار درصد بود ولی در سال ۲۰۱۲ به ۱.۲ درصد سقوط کرده است.

سن متوسط ازدواج از ۲۰ به ۲۸ سال افزايش يافته و زنان ايران اکنون در سنين ۲۴ تا ۳۰ سالگی ازدواج می‌کنند که به نسبت يک دهه قبل پنج سال ديرتر است. حدود ۴۰ درصد از افرادی که در سنين ازدواج هستند در حال حاضر مجردند و همزمان ميزان طلاق طی ده سال اخير سه برابر شده است.

در شهرهای بزرگ مثل تهران ميزان طلاق و يا ادامه دادن زندگی مجردی بسيار بيشتر است. به عنوان مثال نرخ طلاق در سطح شهر تهران تقريبا با نرخ متوسط طلاق در بريتانيا يعنی حدود ۴۰ درصد برابر است. هيچ نشانه‌ای از توقف اين روند ديده نمی‌شود. حتی آمارهای سال جاری خورشيدی نشان می‌دهد که نرخ طلاق در حال رشد و تعداد ازدواج‌ها در حال کاهش است.

افشين شاهی در ادامه تحليل خود می‌افزايد تغييرات چشمگير در زمينه ازدواج همزمان است با تحولات عميقی در عادات، رفتار و نگاه ايرانيان طبقه متوسط به روابط عاشقانه و جنسی. طبق آمارهای وزارت جوانان در سال ۲۰۰۸ اکثريت پاسخ دهندگان مذکر به اين نظرسنجی رسمی اذعان کردند که قبل از ازدواج حداقل يک مورد رابطه با جنس مخالف داشته‌اند.

يکی از نتايج اين تغيير افزايش موارد بارداری‌های ناخواسته و سقط جنين است که طبق آمارهای دولتی در همان سال حداقل ۱۳ درصد از روابط زوج‌ها قبل از ازدواج رسمی به سقط جنين منجر می‌شود.

همزمان با اين تغييرات، فحشا نيز به يک سرويس گسترده بدل شده و دسترسی به رابطه جنسی در قبال پول بيش از هر زمان ديگری ساده شده است. ده سال پيش روزنامه «انتخاب» در يک مقاله تحليلی خبر داد که فقط در شهر تهران ۸۵ هزار روسپی مشغول کار هستند. هيچ گونه آمار و يا بررسی در مورد ميزان رواج فحشا در شهرهای کوچک و روستاها انجام نشده است ولی اين لزوما به آن معنا نيست که گسترش آن کمتر از شهرهای بزرگ است.

در مقاله هفته‌نامه «فارن پاليسی» يادآوری شده است که دلايل تغيير رفتار و عادات جنسی ايرانيان را می‌توان در شرايط اقتصادی، گسترش شهرنشينی، پيشرفت ابزارهای ارتباطی و افزايش سطح آموزش متوسط زنان و ورود آنها به بازار کار و امکان فراهم کردن يک زندگی مستقل ديد.

ويژگی ايران به نسبت ساير کشورهای مسلمان در منطقه اين است که پس از سی و پنج سال حاکميت يک رژيم مذهبی و تحميل سختگيرانه‌ترين سنت ها به نسل‌های بعد از انقلاب، جوانان اين کشور تغيير در زندگی خصوصی و از جمله سلايق و عادات جنسی خود را يک نوع مقاومت پنهان در برابر رژيم تلقی کرده و با اين نوع سرکشی سعی می‌کنند مشروعيت حکومت را زير سئوال ببرند. شکی نيست که تداوم انقلاب جنسی در ايران تسلط رژيم حاکم بر کشور را تضعيف خواهد کرد.