رسانههای ایران روز پنجشنبه ۲۷ شهریور از تخریب حدود ۱۰ خانه تاریخی «با ارزش و منحصر به فرد جهانی» در راستای طرحی برای توسعه حریم دو امامزاده در شیراز خبر دادند.
معاون رییس جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی ایران نیز در پنج نامه جداگانه به دفتر رهبر جمهوری اسلامی، وزیر کشور، دادستان کل کشور، استاندار فارس و تولیت آستان شاهچراغ، خواستار توقف روند تخریب بافت تاریخی شیراز شد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، این خانههای تاریخی که قدمت برخی از آنها به دوره ایلخانی باز میگردد، در محله اسکندری شهر شیراز قرار دارد.
ایلخانان یا ایلخانیان نام سلسلهای از فرزندان چنگیزخان مغول است که از سال ۶۵۴ تا ۷۵۰ هجری قمری در ایران حکومت میکردند.
از جمله آثار تاریخی باقیمانده از این دوره در ایران گنبد سلطانیه است که در فهرست جهانی سازمان یونسکو به ثبت رسیده است.
به گزارش رسانههای ایران، این خانهها در راستای طرحی با عنوان «بین الحرمین» که بنا است دو امامزاده شاهچراغ و علاء الدین حسین در شیراز را به هم وصل کند، تخریب شدهاند.
محل دفن احمد برادر علی بن موسی الرضا، امام هشتم شیعیان مشهور به شاهچراغ یکی از زیارتگاههای شیعیان است. محل دفن سیدعلاءالدین حسین فرزند امام هفتم شیعیان نیز از دیگر اماکن زیارتی شیعیان در شیراز است.
در مسیر میان این دو امامزاده در جنوب شرقی شیراز که مسافتی یک کیلومتری است یک پروژه عمرانی ۵۷ هکتاری درحال اجراست.
خبرگزاری ایسنا نیز خبر داده که تخریب شبانه این خانههای تاریخی از سه روز پیش آغاز شده و تنها در روز اول پنج عمارت تاریخی تخریب شدند.
علیرضا گلگلی، دبیر انجمن معماران ایران، در گفتوگو با این خبرگزاری، خانه «پور نواب» متعلق به دختر فتحعلیشاه را از جمله خانههای تخریب شده ذکر کرده است.
به گفته آقای گلگلی، از سال ۱۳۷۳ تاکنون تخریبهای زیادی با هدف ایجاد «بینالحرمین» در شهر شیراز صورت گرفته است.
مصیب امیری، مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری فارس، این تخریبها را غیرقانونی دانست و گفت این سازمان از تخریب کنندگان این بناها به مراجع قانونی شکایت کرده است.
مسعود سلطانی فر، معاون رییس جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی ایران، نیز در پنج نامه جداگانه به دفتر رهبرجمهوری اسلامی، وزیر کشور، دادستان کل کشور، استاندار فارس و تولیت آستان شاهچراغ خواستار توقف آنی روند تخریب بافت تاریخی شیراز شد.
وی در این نامهها، اجرای هرگونه طرح توسعه و عمرانی در بافت تاریخی را منوط به اخذ مجوز از مراجع قانونی نظیر سازمان میراث فرهنگی، شورای عالی معماری و شهرسازی و داشتن طرح مصوب دانست.
به گزارش خبرگزاری ایسنا در طول یک سال گذشته نیروی انتظامی نیز تعدادی از خانههای قدیمی و ارزشمند بافت تاریخی شیراز را به این دلیل که «معتادان در آنها رفتوآمد داشتند» تخریب کرده است.