مون جا-این، کاندیدای لیبرال انتخابات ریاستجمهوری کره جنوبی روز سهشنبه ۱۹ اردیبهشت اعلام پیروزی کرد. نظرسنجی از رایدهندگان نیز حاکی از پیروزی این نامزد انتخاباتی است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پیروزی مون یائه-این که قابل پیشبینی بود به یک دهه حکومت محافظهکاران پایان خواهد داد و سیاست آشتیجویانهتری در قبال حکومت کره شمالی را در سئول حاکم خواهد کرد.
پیروزی قاطع آقای مون با کسب حدود ۴۰ درصد آراء در رقابت بین ۱۳ نامزد به ماهها تلاطم سیاسی در کره جنوبی پایان خواهد داد که با رای پارلمان برای استیضاح پارک گئون- هی رییسجمهوری سابق به خاطر فساد مالی گسترده آغاز شد.
دادگاه قانون اساسی کشور ماه مارس استیضاح رییسجمهوری را تایید کرد. او اولین رهبر منتخب کره جنوبی است که از مقامش برکنار و در نتیجه انتخابات زودرس ریاست جمهوری برگزار شد.
پس از اعلام نتایج نظرسنجیها که پیروزی آقای مون را نشان میداد او در اجتماع فعالان و طرفداران حزب دمکراتیک حاضر شد و گفت: «این فقط نتایج نظرسنجیهاست و باید با آرامش صبر کنیم تا شمارش آراء تمام شود. اما اگر ما پیروز شویم این پیروزی مدیون نومیدی شدید مردم بود که خواهان تغییر دولت بودند. ما دو وظیفه مهمی را که مردم به ما محول کردهاند یعنی اصلاحات و وحدت ملی را عملی خواهیم کرد».
نتایج نظرسنجیها که به طور مشترک توسط سه شبکه تلویزیونی انجام شد نشان میدهد که از میان ۱۳ نامزد، آقای مون حدود ۴۱ درصد آراء و رقیب اصلی او از حزب محافظهکار حدود ۲۳ درصد آرا را بدست خواهند آورد.
انتظار میرود پس از اعلام نتایج رسمی توسط کمیسیون ملی انتخابات، آقای مون روز چهارشنبه به عنوان رییسجمهوری جدید سوگند یاد کند. او گفته است مراسم تشریفاتی ادای سوگند برگزار نخواهد کرد و به سرعت مشغول انجام وظایف خود خواهد شد.
خبرگزاری رویترز میافزاید به احتمال فراوان اولین تصمیم او انتصاب نخستوزیر خواهد بود که پارلمان باید او را تایید کند و همینطور سایر مقامات کلیدی کابینه از جمله وزیر امنیت ملی و وزیر اقتصاد که به تایید پارلمان نیاز ندارند.
مون جا-این که در انتخابات سال ۲۰۱۲ با فاصله کمی از خانم پارک شکست خورد برای کاهش تنش در مورد فعالیتهای هستهای کره شمالی گفتوگو با آن کشور را ترجیح میدهد.
او در عین حال خواستار اصلاح سیستم خانوادگی مالکیت و اداره شرکتهای اقتصادی بزرگ مثل سامسونگ و هیوندای و اختصاص بودجه دولت به شکل مشوقهای اقتصادی برای ایجاد اشتغال است.
آقای مون از دو دولت محافظهکاری که طی ده سال گذشته در کره جنوبی حکومت کردهاند به خاطر ناتوانی آنها در توقف فعالیتهای هستهای کره شمالی انتقاد کرده است. او طرفدار سیاستی است که در عین اعمال فشار بر کره شمالی از طریق اعمال تحریم به گفتوگو با هدف تغییر سیاست آن کشور ادامه دهد.
آقای مون با یک پارلمان متفرق روبرو خواهد شد و حزب دمکراتیک کره جنوبی به رهبری او از مجموع ۲۹۹ کرسی پارلمان فقط ۴۰ درصد کرسیها را در اختیار دارد.
به اعتقاد تحلیلگران او ناگزیر خواهد شد با سایر احزاب لیبرال و میانهرو همکاری کند.
نتایج نظرسنجیها نشان میدهد که بخش اعظم جوانان به آقای مون رای دادهاند. حامیان او در تظاهرات مسالمتآمیز ماههای پایانی سال گذشته و اوایل سال جاری که در نهایت به برکناری رییسجمهوری سابق منجر شد، نقش فعالی داشتند.
آقای مون از فعالان سابق حقوق بشر و از جمله سیاستمداران کره جنوبی است که معتقد است این کشور در رابطه با متحدان و دوستاناش باید «منافع ملی را در اولویت قرار دهد».
او در یکی از آثارش یادآوری میکند که کره جنوبی باید بیاموزد که «به آمریکا نه بگوید».
به این خاطر صاحبنظران معتقدند ریاستجمهوری او میتواند استقرار و عملیاتی شدن سامانه دفاع ضد موشکی آمریکا در خاک کره جنوبی را دچار مشکل کند.
آقای مون گفته است دولت سابق کره جنوبی در این مورد عجولانه تصمیمگیری کرده و تصمیم نهایی در این مورد را باید دولت آینده بگیرد.