ریاض فرید حجاب هماهنگ کننده هيات مذاکره کننده ائتلاف اصلی شورشیان سوریه روز چهارشنبه ۱۷ شهریور گفت این گروه توافق آمریکا و روسیه را که با طرحهای پیشنهادی این گروه تفاوت زیادی داشته باشد، نخواهد پذیرفت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کمیته عالی مذاکرات، در برگیرنده گروههای مهم شورشیان سوریه که مورد حمایت عربستان سعودی و قدرتهای غربی است و در مذاکرات ماههای گذشته با رژیم سوريه به میانجیگری سازمان ملل متحد شرکت داشت، روز چهارشنبه در لندن طرح خود را برای صلح در این کشور اعلام کرد.
روند صلح پیشنهادی این ائتلاف با شش ماه مذاکره برای تشکیل یک دولت انتقالی متنشکل از اپوزیسیون، حکومت سوریه و فعالان جامعه مدنی آغاز میشود و بشار اسد باید در پایان این دوره شش ماهه از قدرت کناره گیری کند. پس از آن دولت انتقالی به مدت ۱۸ ماه امور کشور را هدایت میکند و پس از آن انتخابات برگزار خواهد شد.
آقای حجاب گفت: «اگر توافق آمریکا و روسیه با آنچه که سوریها میخواهند تفاوت زیادی داشته باشد ما آن را نخواهیم پذیرفت. مسئله باقی ماندن بشار اسد در این دوره انتقالی به مدت شش ماه، یک ماه و یا یک روز نیست و آمریکا و روسیه به خوبی این را میدانند. آنها موضع مردم سوریه را میدانند. مردم فداکاری زیادی کردهاند و از خواست خود صرفنظر نخواهند کرد».
بوریس جانسون وزیر امور خارجه بریتانیا گفت طرحهای این ائتلاف اولین پیشنهاد قابل بررسی در مورد آینده صلح آمیز سوریه بدون بشار اسد است.
آقای جانسون در مطلبی که روز چهارشنبه در روزنامه تایمز منتشر شد نوشت: «هنوز هم امکان عملی شدن این طرح وجود دارد. اگر روسیه و آمریکا در همکاری با یکدیگر بتوانند در سوریه آتش بس برقرار کنند مذاکرات میتواند در شرایط متفاوتی در ژنو آغاز شود و همه طرفهای درگیر تا آن زمان یک شمای کلی از سوریه پس از برکناری بشار اسد را خواهند دید».
آمریکا و روسیه در جنگ داخلی سوریه از طرفهای متخاصم حمایت میکنند. روسیه از رژیم بشار اسد و در مقابل، آمریکا از مخالفان او حمایت میکند.
این دو کشور در روزهای اخیر برای برقراری آتش بس در سوریه مشغول مذاکره بودند و روسای جمهوری دو کشور نیز روز دوشنبه در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ به مدت ۹۰ دقیقه با یکدیگر گفتوگو کردند که به نتیجهای نرسید.
ریاض فرید حجاب گفت مهمترین چالش برای دستیابی به یک توافق سیاسی در سوریه از ناحيه جامعه بینالمللی است و در این رابطه به حمایت ایران و حضور نظامیان آن کشور، گروههای شبه نظامی منطقهای و مهمتر از همه حمایت روسیه از رژیم بشار اسد اشاره کرد.
او با متهم کردن روسیه به تسلیح رژیم بشار اسد افزود: «طرح پیشنهادی آقای لاوروف در مورد نقش بشار اسد در آینده سوریه مشکل این کشور را حل نخواهد کرد».
ایران از حامیان اصلی رژیم بشار اسد است و مصم است او را در قدرت نگاه دارد.
همزمان اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا گفت دیپلماتها تلاش میکنند روسیه را قانع کنند تا در مسیر برقراری یک آتش بس واقعی در سوریه گام بردارد و رژیم بشار اسد را به پذیرش تغییرات سیاسی در کشور سوق دهد ولی خبرهایی که از دمشق میرسد امیدوار کننده نیست.
تلاشهای پشت پرده ادامه دارد و عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی روز سهشنبه در لندن گفت رسیدن به توافق طی ۲۴ ساعت آینده محتمل است.
آقای الجبیر در یک کنفرانس خبری گفت برای یافتن راه حلی سیاسی برای بحران سوریه باید تمامی راههای ممکن را آزمایش کرد ولی او چندان خوشبین به نظر نمیرسید.
او بارها تکرار کرد که بشار اسد قابل اعتماد نیست و بعید است به هیچ توافقی پایبند بماند.