هماهنگ کننده نمایندگان گروههای مخالف سوری در مذاکرات صلح این کشور روز جمعه ۲۷ آذر گفت اپوزیسیون سوریه خواهان یک روند انتقال قدرت سیاسی بدون مشارکت بشار اسد، رییس جمهوری این کشور، است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در جلسات مربوط به حل بحران سوریه که ماه گذشته برگزار شد آمریکا، روسیه، ایران، عربستان سعودی، ترکیه و تعدادی از کشورهای اروپایی و عربی روی چارچوب کلی یک طرح انتقال قدرت سیاسی و برگزاری انتخابات سراسری ظرف ۱۸ ماه گفتوگو کردند.
یکی از بخشهای مهم این طرح برقراری آتش بس در سراسر کشور و آغاز شش ماه مذاکره از ماه ژانویه بین رژیم بشار اسد و نیروهای اپوزیسیون برای تشکیل یک دولت وحدت ملی است.
وزیران امور خارجه آمریکا و روسیه و حدود ده کشور دیگر از جمله ایران روز جمعه برای ادامه مذاکرات صلح سوریه در شهر نیویورک با یکدیگر دیدار کردند.
ریاض حجاب که روز پنجشنبه از سوی گروههای اپوزیسیون سوری به عنوان هماهنگ کننده این بخش از مخالفان انتخاب شد، گفت: قطعنامههای مصوب شورای امنیت سازمان ملل متحد و نتایج مذاکرات ژنو در سال ۲۰۱۲ بر یک روند انتقال قدرت بدون مشارکت بشار اسد و تشکیل یک شورای حکومتی موقت با تمام اختیارات اجرایی تاکید دارد.
او روز جمعه به خبرنگاران گفت: «ما با تاکید بر این اصول پای میز مذاکره میرویم و بر اساس هیچ طرح دیگری وارد مذاکرات نخواهیم شد. ما حاضر نیستیم هیچگونه امتیازی بدهیم».
موضع گیری ریاض حجاب نشاندهنده اختلاف نظر عمیق بین دیدگاههای مختلف در مورد نقش بشار اسد در روند انتقال قدرت سیاسی در سوریه است.
دیپلماتهای غربی میگویند قدرتهای غربی، ترکیه، عربستان سعودی و تعداد دیگری از کشورها به اجبار پذیرفتهاند که بشار اسد در دوره انتقالی در قدرت باقی بماند. همین توافق باعث شده که روسیه تا حدی مواضع خود را تعدیل کند.
به گفته دیپلماتهای غربی، دولت روسیه موضع قبلی خود را که حمایت همه جانبه از رژیم بشار اسد بود تا حدی تعدیل کرده و اکنون با کناره گیری بشار اسد از قدرت در پایان دوران انتقالی مخالفتی ندارد.
ایران نیز مثل روسیه یکی از حامیان اصلی رژیم بشار اسد است و در جنگ علیه مخالفان از حکومت سوریه حمایت نظامی میکند.
اقداماتی برای جلب اعتماد
ریاض حجاب که در سال ۲۰۱۲ از حکومت بشار اسد جدا شد و به مخالفان پیوست، روز پنجشنبه حمایت بیش از دو سوم از نمایندگان گروههای اپوزیسیون سوریه را به دست آورد. هدف مذاکرات بین گروههای مخالف سوری که هفته گذشته به ابتکار غرب و با حمایت عربستان سعودی در ریاض برگزار شد ایجاد حدی از هماهنگی و اتحاد بین مخالفان بشار اسد بود که همواره دچار اختلافات شدید بودهاند.
نهاد جدیدی که برای هماهنگی و به نمایندگی از سوی مخالفان تشکیل شده، تعدادی از گروههای عمده مخالف رژیم سوریه مثل احرار الشام و ارتش آزاد سوریه را در بر میگیرد که از سوی آمریکا و عربستان سعودی حمایت میشوند. ولی گروههای جهادی مثل جبهه النصره وابسته به القاعده و گروه موسوم به «خلافت اسلامی» را که از نظر نظامی نیرومندترین گروههای مخالف رژیم سوریه هستند، در بر نمیگیرد.
اختلافات شدید بین گروههای اپوزیسیون سوری یکی از موانع اصلی برای حل بحران سوریه بوده است.
ریاض حجاب گفت نهاد جدیدی که توسط گروههای مخالف تشکیل شده هیاتی را برای شرکت در مذاکرات انتخاب کرده و کمیسیونهای ویژهای را نیز برای مسائل حقوقی و روابط بین المللی ایجاد کرده است.
خبرگزاری دولتی عربستان سعودی به نقل از او گزارش داد که قبل از شروع هرگونه مذاکرهای، نیروهای دولتی سوریه باید اقدامات لازم برای ایجاد اعتماد، از جمله آزادی اسرا و زندانیان، توقف بمبارانهای بشکهای و اجازه دادن به ارسال کمکهای بشردوستانه را اجرا کنند.
هماهنگ کننده ارشد گروههای اپوزیسیون سوریه افزود: «ما هیچگونه فشاری را نخواهیم پذیرفت و به قطعنامههای بین المللی و اهداف انقلاب سوریه پایبند خواهیم ماند. برای ما مذاکرات بخشی از مبارزهای است که در کشور جریان دارد. گزینه اول ما یک راه حل صلح آمیز است. ولی اگر به نتیجه نرسد گزینه دیگر ادامه خواهد یافت تا به هدف نهایی خود یعنی سرنگونی رژیم نامشروع برسیم».