افتتاح آزمایشی آزادراه تهران‌-شمال؛ هجوم خودروها برای «اول» شدن

آزادراه تهران‌-شمال به طول ۱۲۱ کیلومتر شامل چهار قطعه است که مراحل مطالعاتی آن در سال ۱۳۵۳ آغاز شد و حدود ۲۳ سال از آغاز عملیات ساخت آن می‌گذرد.

مراسم افتتاح آزمایشی آزادراه تهران‌-شمال روز چهارشنبه ۲۳ بهمن برگزار شد و گزارش رسانه‌های ایران حاکی است که هجوم خودروها برای اول شدن در ورود به این بزرگراه باعث ایجاد ترافیک سنگینی شد.

آزاد راه تهران - شمال که حالا وارد بیست‌وسومین سال ساخت شده است، سرانجام امروز فاز اول آن به صورت آزمایشی افتتاح شد تا مسیر تهران‌- چالوس کاهش یابد.

با این حال، قطعه یک این آزادراه قرار است اوایل اسفندماه به بهره‌برداری رسمی برسد. راه‌اندازی کامل پروژه نیز برای سال ۱۴۰۰ برنامه‌ریزی شده است.

گزارش رسانه‌های داخلی و عکس‌های منتشر شده در فضای مجازی حاکی است که ترافیک سنگینی در ورودی این آزادراه ایجاد شد و رانندگان تلاش می‌کردند «اولین» کسانی باشند که وارد این آزادراه شوند.

تاکنون ۱۰ هزار میلیارد تومان برای ساخت این آزادراه هزینه شده و عوارض آن نیز کمتر از ۵۰ هزار تومان اعلام شده است.

آزادراه تهران‌-شمال به طول ۱۲۱ کیلومتر شامل چهار قطعه است که مراحل مطالعاتی آن در سال ۱۳۵۳ آغاز شد و حدود ۲۳ سال از آغاز عملیات ساخت آن می‌گذرد.

تاکنون ۱۰ هزار میلیارد تومان برای ساخت این آزادراه هزینه شده و عوارض آن نیز کمتر از ۵۰ هزار تومان اعلام شده است.

قطعه اول از تقاطع غیر همسطح بزرگراه شهید همت و بزرگراه آزادگان شروع می‌شود و در امتداد دره کن پس از عبور از حاشیه روستای سولقان به تدریج از منطقه کوهستانی توچال عبور کرده و سپس تونل بلند تالون به طول ۴۸۷۰ متر این رشته کوه را قطع کرده و در دامنه‌های شمالی آن در منطقه دو آب شهرستانک قرار می‌گیرد.

از آن پس، مسیر به موازات جاده قدیم کرج- چالوس امتداد می‌یابد و در دره سرهنگ وارد تونل البرز به طول ۶۴۰۰ متر شده و در پل زنگوله خارج می‌شود، سپس با عبور از ارتفاعات البرز به موازات جاده موجود کرج - چالوس تا شهر چالوس ادامه یافته و در نهایت با یک تقاطع غیر همسطح به کمربندی چالوس- تنکابن متصل می‌شود.

کوتاه شدن ۶۵ کیلومتری مسیر، کاهش زمان سفر، ایجاد راه ارتباطی سریع و ایمن برای چهار فصل سال، افزایش ظرفیت عبور نسبت به راه فعلی، صرفه‌جویی در مصرف سوخت، کاهش آلودگی هوا ناشی از بهبود وضعیت ترافیک، توسعه صنعت گردشگری و صنایع کشاورزی و تبدیلی و اشتغالزایی از مهم‌ترین مزیت‌های بهره‌برداری از این آزاد راه اعلام شده است.

هنوز معلوم نیست آیا کل پروژه طبق برنامه‌ریزی در سال ۱۴۰۰ پایان خواهد یافت یا نه، اما بر اساس پیش‌بینی‌های انجام شده، قطعات دو و سه آزادراه تهران‌-شمال حدود چهار سال زمان و ۱۰ هزار میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد.

قطعه دوم این پروژه هم‌اکنون از ۲۶ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است و ۵۵۰ میلیارد تومان نیز برای آن هزینه شده‌ است.

ساخت قطعه سه آزادراه تهران‌-شمال نیز به قیمت روز به سرمایه‌ای بالغ بر ۴۷۰۰ میلیارد تومان نیاز دارد، اما با توجه به مدت پنج سال زمان مورد نیاز برای اجرای آن، سرمایه‌ای نزدیک به هفت میلیارد تومان برآورد کرده‌اند که در مجموع، سرمایه مورد نیاز برای بخش دو و سه به ۱۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد.